Сірий Вовк

Ще якихось 200 років тому ареал проживання сірого вовка був дуже великим. Звір жив на всій території Євразії, за винятком Індокитаю та Аравійського півострова. Він також заселяв всю Північну Америку. У наші дні цього хижака вже не можна знайти в США. У Європі його можна зустріти тільки на півночі Іспанії та на території Росії. В Азії хижак ще попадається в Туреччині, Середній Азії, Монголії і на північному сході Китаю. Лише Сибір, Канада, та Аляска, заселені звіром повністю.

Існує 30 підвидів небезпечного хижака. Сірий вовк, що живе в північних районах, за своїми розмірами набагато більші південного побратима. Канадські вовки досягають у довжину 140-160 см, а їх висота в холці становить 85 см. Довжина хвоста варіюється в межах від 30 до 50 см, вага досягає 55 кг і не буває менше 38 кг. Для прикладу, європейський вовк важить не більше 40 кг, маса звіра, що мешкає в Туреччині доходить до 25 кг, а тварини, які інфікують Іран і Пакистан, важать не більше 13 кг. Самки дрібніші самців в середньому на 15%.

Зовнішній вигляд

Хутро у сірого вовка дуже щільний і пухнастий. Зігріває тварину від холодів короткий підшерсток, що представляє собою подобу пуху. Шерсть довга і груба. Вона також оберігає від морозів, та до того ж ще й володіє водовідштовхувальними властивостями. Найдовше волосся ростуть на передній частині спини і шиї. У довжину вони досягають 110-130 мм. На вухах хутро коротке і пружний. Аналогічний волосяний покрив знаходиться на кінцівках. На боках і на задній частині спини довжина волосся доходить до 70 мм. Хутро так ефективний, що сірий вовк практично не відчуває 40-градусних морозів. Коли звір зариває в шерсть свою морду, то між волосками не утворюється лід від теплого дихання. У південних сірих вовків волосяний покрив набагато грубіше і рідше, ніж чим у північних.

Колір шкури має безліч відтінків. Сірий вовк, що мешкає на Алясці, володіє світлим забарвленням, іноді той набуває відтінку кави з молоком. Тайгові звірі одягнені в сіро-бурі шуби. У пустелях Середньої Азії і монгольських степах живуть світло-руде хижаки. У деяких районах попадаються абсолютно чорні або темно-коричневі звірі. Самий же поширений колір темно-сірий. Він зустрічається і на півночі, і на півдні. Між самками і самцями ніякої відмінності в забарвленні немає.

Розмноження і тривалість життя

Сірий вовк однолюб. Пари у цих тварин утворюються на все життя. Самців завжди більше, ніж самок. Тому пані ніколи не залишаються одні. Тічка настає в кінці зими. Вагітність триває 2,5 місяця. Цуценята з’являються на світ сліпими і глухими. У посліді їх зазвичай 5-6. Бувають посліді, в яких налічується 14-16 дитинчат. Але таке трапляється дуже рідко: один випадок на сто. Важить новонароджений 400-500 грам. Вічка відкриваються через 2 тижні. Зубки прорізаються через місяць. У віці півтора місяців цуценята вже твердо стоять на ногах.

Мати невідступно знаходиться біля потомства на протязі 2-х місяців. Весь цей час питаннями харчування займається самець. Він приносить готову здобич. Самка її поїдає, а потім відригує цуценятам. Тверду їжу молодняк починає їсти по закінченню місяця після народження. Ростуть щенята дуже швидко і майже наздоганяють за розмірами дорослих вовків до 5-го місяця життя. Статева зрілість у самок наступає в 2 роки, у самців в 3 роки. Живе сірий вовк в дикій природі в середньому 15 років.

Поведінка та живлення

Цей представник сімейства псових нори рити не любить, хоча і вміє. Частіше він влаштовує своє лігво в ущелинах скель або глухих заростях. Основна середовище проживання – степу і лісостепу. У лісові хащі хижак забирається дуже рідко. Харчування в основному складається з копитних. Це північні олені, козулі, лосі, зубри, кабарга, сайгаки. У південних районах антилопи. Домашні тварини теж уникають гострих вовчих зубів. На людину цей звір нападає досить часто, розглядаючи його як звичайну здобич. Сірий хижак їсть падло, а також займається канібалізмом. Із задоволенням поїдає гризунів, лисиць, песців. Не відмовляється від диких ягід і споживає фрукти. Відчуває себе цілком нормально без їжі протягом двох тижнів.

Фізичні дані у сірого вовка дуже хороші. При бігу він може розвивати швидкість до 65 км / ч. Правда за часом такий темп йому під силу підтримувати лише 20 хвилин. У пошуках здобичі звір здатний подолати 60 км. Полювати на великих тварин він воліє в зграї. При цьому одні вовки влаштовуються в засідці, а інші женуть до них здобич. Також практикується зміна один одного при тривалій гонитві. Це говорить про високий інтелект хижого звіра.

Живе сірий вовк зграями. Чисельність звірів у них може доходити до 40 особин. На чолі такого громадської освіти завжди стоїть домінуюча пара. На наступній ієрархічній сходинці знаходяться найближчі родичі. Найчастіше це молоді вовки, які ще не досягли статевої зрілості. Далі йдуть звірі, які примкнули до цього колективу. У самому низу розташовуються малюки. Народжує, як правило, тільки домінуюча самка. Молоді вовки по досягненню статевої зрілості покидають сім’ю і утворюють свої колективи. При цьому брати і сестри ніколи не утворюють пари. Партнери завжди шукаються на стороні.

Вороги

Найголовніший ворог у сірого вовка безумовно чоловік. У всі часи він нещадно знищував зубастого хижака, щоб убезпечити свою домашню худобу. З іншого боку цей представник псових є незамінним санітаром дикої природи. Від його гострих зубів гинуть в першу чергу хворі і старі особини. Так що без вовка нікуди. Зниження його чисельності завжди призводить до різних епідеміям серед тварин.

Посилання на основну публікацію