Росомаха

Відноситься цей хижак до сімейства куницевих. В роду він єдиний представник і має два підвиди. Один мешкає на просторах Євразії, другий у Північній Америці. Підвиди ніяк не перетинаються, оскільки розділяють їх величезні відстані. На латинській мові назва звіра звучить gulo gulo. Gulo в перекладі означає ненажера. Дослівно назва приблизно звучить: «Ну ти і ненажера».

В Америці росомаха мешкає на Алясці і в північних районах Канади. У Євразії звір облюбував для себе Скандинавський півострів, а також північні райони Росії. Особливо любить хижак сибірську тайгу, де вона примикає до лісотундрі. Заглядає представник куньіх й у тундру, тобто є корінним жителем холодних регіонів, що межують з Арктикою.

За своїми розмірами звір нагадує собаку середніх розмірів. Він кремезний і м’язистий. Ноги короткі і сильні, голова кругла, очі маленькі. На голові стирчать невеликі округлі вуха. Самці значно більші за самок, а важать в два рази більше. Довжина тіла звіра коливається в межах від 65 до 110 см. Плюс довжина хвоста становить 17-26 см. Висота в холці дотягує до 40-45 см. Вага цього згустку м’язів лежить в межах від 9 до 25 кг. Лапи квадратні (10 на 10 см), кігті на них довгі і гачкуваті, ікла в пащі потужні і гострі.

Маючи широкі лапи, росомаха легко пересувається не тільки по щільному сніжному покриву, а й по пухкому снігу. Це сприяє успішному полюванні. Від сильних морозів тіло звіра надійно захищає густий і довгий хутро. Він дуже грубий, жорсткий і має світло-коричневі і темно-коричневі тони. У деяких представників виду на горлі і шиї розташовуються світлі плями. З боків тулуба тягнеться світло-сіра смуга. Вона суцільна і перетинає тіло в задній частині на відстані кількох сантиметрів від хвоста.

Росомаха не тільки хижак: вона ще й сміттяр, а точніше, санітар лісу. Цей звір ніколи не гидує падлом. Але, як і будь-яке нормальне жива істота, воліє свіжатинкою. Полює потужний хижак здебільшого в нічний час доби. Живе в гордій самоті, а територію мітить спеціальної слизом, яку виділяють анальні залози. Запах при цьому варто дуже неприємний і різкий. Недарма цього звіра іноді називають ведмедем скунсом.

Меню сильного і спритного хижака дуже різноманітно. У його ікласту пащу потрапляють миші, бабаки, зайці, білки, куниці, бобри. Але кожному зрозуміло, що дана живність не може бути основною складовою харчування. Пріоритет звір завжди віддає копитним. Це північний олень, козуля, лось, вівця. М’ясо у цих ссавців найсмачніше і поживне, до того ж його надовго вистачає. Заради об’єктивності треба сказати, що росомаха може задерти і лисицю, і рись, і навіть вовка. Правда на своїх колег хижаків звір нападає дуже рідко, тільки під час без харчів.

Так що виходить, що даний представник сімейства куницевих практично не має гідних ворогів, які могли б зжерти його самого. Це, щоправда, стосується одиночних звірів. Зграя вовків справляється з росомахою легко. Іноді вовки виживають тяжіє до самотності звіра з його території. А ось пума цього зробити не може. Але сутички з гірським левом бувають дуже рідко.

Гідну конкуренцію звірові становить лише ведмідь. Його ненажерливий хижак здолати не може. До речі, смаки у них збігаються. Це стосується риби. Росомаха, також як і клишоногий, їсть її з задоволенням. Вона добре лазить по деревах і ласує яйцями птахів. У добу звір з’їдає дуже багато їжі. Навіть, перебуваючи в ситому стані, ніколи не відмовляється від падали. Звідси він і отримав своє прізвисько – «ненажера».

Звір дуже витривалий. Бігун він, правда, навіжений. Розвиває швидкість 20 км / ч. Але зате в такому темпі може бігти десятки кілометрів. Тому жертві врятуватися від хижака дуже складно. Вона втомлюється і вимотується, а росомасі хоч би що.

Шлюбний період припадає на літо. У цих звірів більш сильні і агресивні самці збирають біля себе по 2-3 самки. Слабкі або молоді самці залишаються не при справах. Самки вагітніють, але розвиток плода затримується до весни. Тільки в лютому-березні яйцеклітина починає ділитися. Вагітність триває 30-50 днів. Народжуються 2-3 малюка. Молочне годування продовжується 10 тижнів. Розвивається молодняк дуже швидко і вже через рік досягає розмірів батьків.

Поки самка годує дитинчат молоком, самець відвідує сімейство. Не кидає його і надалі. Іноді молоді росомахи, досягнувши віку 6 місяців, йдуть до батька і живуть з ним. Біля батьків молодняк тримається 2 роки, потім починає самостійне життя. Живуть ці тварини в дикій природі 10-12 років. У неволі доживають до 17 років.

Дорослі звірі, потрапивши в полон, чи не приручаються, а розмножуються погано. Зате маленькі дитинчата дуже швидко звикають до людини. У зоопарках на сьогоднішній день по всій Північній Америці і Європі налічується більше сотні росомах. Вони відтворюють потомство, правда, з високою смертністю малюків.

Чисельність цих звірів в наш час незначна. У Канаді проживає близько 19 000 тварин. Це найчисленніша популяція. У Росії точної цифри немає. Але за приблизними підрахунками росомах налічується близько 4 тисяч. Швецію, Норвегію і Фінляндію уподобало близько тисячі звірів. У США дані з цього виду відсутні. Імовірно на Алясці мешкає близько 3-х росомах на 1000 кв. км. Скорочення популяції очевидно, але поки всі спроби оголосити звіра зникаючим видом не увінчалися успіхом.

Посилання на основну публікацію