Ропуха зелена

Належить ропуха зелена до сімейства жаби і утворює окремий вид, що мешкає в Європі, Азії та Африці. Західна межа діапазону проходить від східних берегів Швеції через Естонію, Німеччину, Францію, Австрію та Італію. Ці безхвості земноводні присутні на таких островах Середземного моря як Корсика, Сардинія, Сицилія, Мальта. На півночі ареал проживання обмежується півднем Швеції, Псковської, Ярославської, Іванівської, Нижегородської областями і півднем Пермської області в Росії. Живуть ці представники хордових також в Північному і Східному Казахстані, Західному Алтаї. На півдні представники виду живуть на Аравійському півострові, в Ірані, Афганістані, Пакистані, північних районах Африки.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла коливається в межах від 80 до 120 мм. Шкіра на спині покрита горбками. Основний колір сіруватий або оливковий. Він розведений зеленими або оливковими плямами і червоно-помаранчевими точками. Живіт має сірий колір. У самців на відміну від самок є шлюбні мозолі на першому пальці. У сезон розмноження вони з’являються і на інших пальцях. Зовні самці дрібніші самок, а їх шкура має більш насичений зеленуватий відтінок. Зіниці очей розташовуються горизонтально.

Розмноження

Розмножуються представники виду в ставках, болтах, струмках, калюжах, канавах, наповнених водою, з глибиною не більше 50 см. Самка відкладає від 2 тис. До 30 тис. Яєць. Виходять довгі ланцюги ікринок, довжина яких доходить до 2-7 метрів. З ікринок наприкінці весни з’являються пуголовки. Велика частина з них гине, але високу смертність компенсує плодючість самок. Метаморфоз, тобто перетворення пуголовків в дорослих особин, проходить з червня по вересень. Залежить це від регіону проживання.

Поведінка та живлення

Даний вид відноситься до теплолюбних амфібіям з верхньою межею температур 40 градусів за Цельсієм. Ропуха зелена проявляє високу стійкість до висихання. Вона гине лише тоді, коли організм втрачає 50% вологи. Представники виду потребують водоймах лише в період відкладання ікри, але в посушливих районах регулярно відвідують їх в нічний час для зволоження шкіри. Активність в основному проявляється з сутінках і вночі, лише в період розмноження ці жаби активні в денний час. У спеку безхвості земноводні часто знаходяться на мілководді. У той же час вони здатні здійснювати міграції, протяжність яких становить від 2 до 5 км.

Сплять представники цього виду на землі, рідко у воді. Зимують поодинці або групами. Час зимової сплячки значно варіюється в залежності від регіону проживання. У південних районах сплячка взагалі може бути відсутнім, тобто зелені жаби проявляють активність протягом усього року. У той же час у південних пустелях спостерігається літня сплячка. Репродуктивний період складає близько 170 днів, а ось період розвитку до метаморфоза тягнеться не більше 21-25 днів. Представники виду в основному ходять, а стрибають рідко, так як м’язи на задніх кінцівках недостатньо розвинені. Раціон харчування складається з жуків, павуків, інших безхребетних. Велику частку в споживанні їжі складають мурашки. Пуголовки харчуються детритом і водоростями.

Чисельність

Знищення водно-болотних угідь, урбанізація, зменшення площі луків веде до зниження чисельності зелених жаб. У той же час, якщо в одних місцях кількість представників виду скорочується, то в інших збільшується. Так в Московській області (Росія) даний вид був рідкісним в XIX столітті, але в 70-ті роки XX століття чисельність різко збільшилася. Те ж саме спостерігається і в інших місцях. Такі коливання фахівці пояснюють кліматичними змінами.

Посилання на основну публікацію