Полярна сова (біла сова)

Полярна сова або біла сова, як її ще називають, відноситься до роду пугачів загону совоподібних. Це великий птах, зона проживання якої поширюється на полярну тундру Євразії та Північної Америки, а також острови Північного Льодовитого океану. Цей птах живе в Гренландії, на Новій Землі, на Північній Землі. Її постійно бачать на Новосибірських островах і на острові Врангеля. Вона мешкає на Шпіцбергені, на Землі Франца-Йосифа і на острові Ян-Маєн. Не цурається вона Аляски, і завсідник на островах Берингової моря. Присутній на островах Колгуєв і Вайгач, тобто, практично, заселяє всю Арктику, не випускаючи з зони своєї уваги навіть найвіддаленіші і маленькі ділянки суші.

Зовнішній вигляд

Полярна сова має досить велике тіло. Його довжина, у самців, становить 55-65 см, самки більші. Вони досягають у довжину 70 см. Вага самців коливається в межах 2-2,5 кг – представниці слабкої статі важче. Іноді самки мають масу 3,2 кг, частіше ж їхня вага соответсвует 3 кг. Розмах крил досягає 165 см. У птаха кругла голова і яскраво-жовті очі. Вуха зовсім невеликі – їх практично невидно. Дзьоб забарвлений в чорний колір. При цьому він майже повністю закритий пір’ям. Видно тільки його кінчик. Ноги покриті довгими патлами пір’я, дуже сильно схожими на шерсть. Кігті чорні як і дзьоб.

Колір оперенья у птаха сніжно-білий і розбавлений бурими плямами. Іноді замість пестрин спостерігаються поперечні смужки бурого кольору. Самці світліше самок, пташенята народжуються укутаними в білий пух, потім він змінює колір на темно-коричневий. Пожили самці мають чисто біле оперенье – чим молодші, тим більше пестрин. Линька у птаха буває на початку липня і в кінці осені. В останніх числах листопада полярна сова одягає на себе новенький зимове вбрання.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний сезон у полярної сови припадає на березень-квітень. Для майбутнього потомства самка готує гніздо. Для цього вона вибирає піднесені місця. Найчастіше облюбовує пагорби. У землі робить невелике поглиблення, вистилає його сухим листям і пухом. Яйця починає відкладати з другої половини травня. У день одне яйце, рідко два. Висиджує їх місяць. Перший Совеня вилуплюється в кінці червня. Самець повністю бере на себе турботу про кормі, але незабаром і самка приєднується до нього, так як число новонароджених дуже швидко збільшується.

У ситні роки пташенят може бути і 10, і 17. Останні яйця гріють вже самі вилупилися пташенята. У голодні часи яєць налічується в два рази менше. Якщо ж зовсім зле, то тоді виводка взагалі не буває. Совенята дуже швидко освоюються в гнізді, починають вилазити з нього, бродити навколо. Через півтора місяці після народження вони вперше піднімаються в повітря. Статеве дозрівання у полярної сови настає у віці року. Тривалість життя становить 15-17 років. У неволі ці птахи можуть прожити 30 років.

Поведінка та живлення

Полярна сова явно тяжіє до відкритих просторів. Їй огидна будь висока рослинність. Пов’язано це з способом полювання. Птах завжди полює з землі, влаштовуючись на високому місці. Вона оглядає околиці, виглядає здобич, а побачивши гризуна, важко змахує крилами, підлітає до нього і вцепляется в приречену жертву своїми гострими кігтями. Маленьку живність проковтує цілком. Велику здобич роздирає на частини і поїдає. Шерсть і кістки відригає у вигляді маленьких грудочок. У день полярна сова з’їдає не менше 4-х гризунів, щоб насититися. Полювати воліє в ранні ранкові або вечірні години.

Крім гризунів харчуванням їй служать зайці, горностаї, їжаки, качки і куріпки. Їсть також рибу, не гребує і падлом. Птах ніколи не полює поблизу свого гнізда. Цим користуються ті ж чайки. Вони гніздяться зовсім недалеко від сови і відчувають себе в повній безпеці, оскільки хижий птах дуже завбачлива. Уже в кілометрі від гнізда вона починає відганяти хижаків, щоб ті не дай бог не з’їли її пташенят.

У голодні роки біла сова у вересні-жовтні покидає милу її серцю полярну тундру і переміщається на південь у лісотундру і степу. Якщо з їжею зовсім погано, то птах летить ще далі на південь. Вона може опинитися навіть у середній смузі Росії або на південній канадської кордоні. Неухильну міграцію в бік екватора може зупинити тільки достатня кількість дрібної звірини, здатного вгамувати її голод. Але в кожному разі в березні-квітні полярна сова повертає назад і повертається в рідні землі, щоб вже в травні відкласти яйця нового покоління пташенят. У благодатні роки, якщо їжі багато, птах може і не покидати тундру напередодні холодів. Вона зимує біля рідного гнізда або вибирає схили пагорбів з незначним сніговим покривом.

Вороги

Ворогів у цього птаха вистачає. Але сама полярна сова рідко піддається нападу. Найчастіше загроза створюється для її вкутаних в білий пух дитинчат. Великих успіхів у цьому досягли песці. Вони поїдають як яйця, так і щойно вилупилися пташенят. Не відстають від них і поморники. Це птиці з дуже міцними кігтями і дзьобами. Проковтнути чужий виводок – справа для них звичайне. У тундрі багато і іншого дрібного звірини, здатного образити беззахисних малюків. Сама біла сова також може потрапити в халепу, якщо втратить увагу і пильність. Сувора Арктика не любить будь-які прояви слабкості, а покарання за них буває тільки одне – смерть.

Посилання на основну публікацію