Північна олуша

Належить північна олуша до сімейства олушевих і є морський птицею. Розміри у неї досить великі. Довжина тіла досягає метра, розмах крил 180 см. Маса тіла доходить до 4 кг. Самки і самці не відрізняються ні за окрасу, ні за розмірами. Дорослі птахи мають біле оперення, за винятком кінчиків крил, які володіють темно-бурим відтінком. Відрізняються за кольором також голова і шия. Вони, як правило, світло-жовті. Але у деяких особин ці частини тіла абсолютно білі. Дзьоб довгий і темно-блакитний. Кінчик у нього злегка загнутий. Очі блакитні і оточені чорною шкірою без пір’я. На підборідді є чорна вуздечка, ноги темно-зелені.

Тіло у птаха витягнуте і має ідеальну обтічність. Це дуже допомагає при полюванні. Справа в тому, що північна олуша – відмінний нирець. Побачивши біля поверхні води зграю риб, птиця стрімко летить вниз і повністю занурюється у воду. Вона може опускатися на глибину до 15 метрів. Але, схопивши здобич, тут же спрямовується до морської поверхні. Характерно те, що ця перната красуня пірнати може тільки з повітря. Якщо вона плаває, то нирок у неї не виходить.

Мешкає птах тільки у водах Північної Атлантики і тримається поблизу берегів Північної Америки, Європи і Північної Африки. Поза періодом гніздування мігрує трохи на південь, але ніколи не долітає до території Південної Америки і Західної Африки. Тобто можна сказати, що північна олуша тяжіє до прохолоді, але ніяк не до жаркого клімату.

Гніздиться північна олуша величезними колоніями. Вибирає для цього острова зі стрімкими скелями. Найбільше число птахів (до 70%) виводить пташенят біля берегів Великобританії. У цих місцях спостерігаються найбільші колонії, які іноді нараховують до 120 000 особин. У період гніздування величезні стрімчаки стають майже повністю білими: така величезна кількість птахів збирається на них.

Період гніздування починається в березні-квітні. У цей час величезні зграї птахів спрямовуються до скелястих берегів. Ті, хто прилітають раніше, займають і більш зручні місця. Гнізда влаштовуються прямо на прямовисних уступах. Кожне з них являє собою велику безформну купу з землі, водоростей, трави. Зв’язуються ці будівельні елементи послідом. Матеріал завжди носить самець, а самка займається головною справою – будує гніздо. Висота його зазвичай досягає 30 см, а діаметр доходить до 80 см.

Гнізда розташовуються майже впритул один до одного. У цій тісноті нерідкі конфлікти. Іноді вони доходять до кривавих розборок. Над колонією весь час стоїть оглушливий гвалт. Голоси у птахів низькі і хриплуватий. Самець з самкою висиджують яйце по черзі. Воно одне і досить велика. Вага його досягає 100 грам, а довжина 70 мм. Інкубаційний період триває півтора місяця.

Вилупилося пташеня абсолютно голий. На тілі у нього немає жодного пір’їнкою, а шкіра чорна. Тільки через два тижні він починає покриватися білим пухом, який потім змінюється на буроватое оперенье. У такому вбранні молодняк хизується до 5-річного віку. З кожним роком птиця стає все світліше і світліше і тільки після 5 років одягається в біле оперенье. Це співпадає з статевою зрілістю.

Вилупилося пташеня самець з самкою годують 3 місяці, а потім залишають напризволяще. Малюк, який до цього часу вже важче батьків, вилазить з гнізда і кидається з прямовисної скелі вниз. Він ширяє над морською гладдю якийсь час, а потім опускається на воду. Порядку двох-трьох днів пташеня плаває, годується і намагається злетіти. Нарешті чергова спроба закінчується успіхом, і молодий птах піднімається в повітря. Після цього у неї починається повноцінна самостійне життя.

Живе північна олуша в дикій природі 25-27 років. Найвища смертність на першому році життя. У цей час гине до 65% молодих птахів. Ті ж, кому вдається переступити фатальний рубіж, доживають до старості, так як в зрілому віці у птахів смертність дуже низька.

Харчується громкоголосая красуня в основному рибою. Улюблена страва – атлантичний оселедець. На закуску також йде корюшка, тріска і кальмари. Але, як правило, найбільша рибина, яку може осилити птах, не перевищує в довжину 30 см. Все те, що має великі розміри, з раціону виключається.

Чисельність даного виду в даний час тримається на одному стабільному рівні. У тій же Великобританії вилов птахів заборонений законом. Як виняток їх дозволено ловити жителям острова Льюїс, оскільки споконвіку ця перната красуня була у них делікатесом. Але й тут існують певні норми – не більше двох тисяч голів на рік. Так що в даний час зникнення цієї популяції не загрожує.

Посилання на основну публікацію