Песець (полярна лисиця)

Песець або полярна лисиця належить до виду песців сімейства псових, є хижаком. Ареал її проживання дуже обширний. Він живе в полярній тундрі Євразії та Північної Америки, в Гренландії і на Шпіцбергені. Звичний на Новій Землі, на Північній Землі і на Землі Франца-Йосифа. Острови Північного Канадського архіпелагу також його споконвічна вотчина. Мешкає і на багатьох інших островах Північного Льодовитого океану. Взимку він мігрує у пошуках кращої долі як на північ, так і на південь. Його можна зустріти і серед арктичних льодів, незмінно наступним за білим ведмедем, і в низов’ях Амура, і в суворій Прібайкальськой тайзі. Він проходить тисячі кілометрів і може з Таймиру дістатися до Аляски за кілька місяців.

Зовнішній вигляд

Цей маленький хижак не може похвалитися великими розмірами. Довжина його тіла коливається в межах від 50 до 75 см. Пухнастий хвіст складає в довжину 25-30 см. Висота в загривку досягає 30 см, вага не перевищує 10 кг. В основній же своїй масі самці, в благодатні ситні часи, важать 5-6 кг. Самки більш витончені – їх вага на 500 грам менше. У цього звіра підошви лап надійно укриті волосяним покривом. Передбачлива природа зробила це для того, щоб тварина їх не обморозив. Вуха також закутаний густим хутром і зовсім невеликі. Це не заважає песцеві прекрасно чути. У нього також відмінне нюх, а ось зір, як і у всіх псових, гостротою не відрізняється. Морда укорочена, тіло приосадкувате. Якщо потрібно подати голос, то полярна лисиця дзявкає. Може і гарчати, щоб налякати супротивника.

Примітним є окрас хутра цього маленького тварини. Частина песців мають біле хутро, а частина блакитний. Різниться він не тільки за кольором, але і за своїми фізичними властивостями. Блакитний хутро більш щільний за рахунок підшерстя. Білі ж ворсинки порожнисті. Вони створюють навколо тіла щільну повітряну подушку і таким чином зберігають тепло. У білих шубках, як правило, красуються песці, що мешкають на материку. Носять вони її всю довгу арктичну зиму, а з березня починають линяти, і влітку шуба набуває брудно-бурий колір. Вона починає повертати собі білизну з вересня місяця, саме в цей період починається осіння линька. Блакитний хутро є прерогативою песців, що живуть на островах. Він характерний різними відтінками. Шубка може бути світло-кавового кольору, сріблясто-коричневого, темно-сірого, що грає голубуватим відливом, або пісочного. Самим міцним і красивим хутро буває в другій половині зими – це кінець січня і лютий.

Розмноження і тривалість життя

Свої шлюбні ігри песець починає в березні, рідше у квітні. Тічка триває всього тиждень. Вагітність триває близько двох місяців. Новонароджені з’являються на світ у травні, червні. У посліді може знаходитися і 8, і 12 дитинчат, іноді навіть більше. Кількість малюків залежить від такого фактора як харчування. Якщо час ситне, то самка може принести і 20 щенят. Якщо ж період важкий і голодний, з їжею важко, то в посліді буває не більше 5-6 дитинчат. Малюки з’являються на світ безпорадними і сліпими. Очки у них відкриваються тільки через два тижні після народження. Дитинчата дуже швидко ростуть і вже через півроку наздоганяють у розмірами своїх батьків. Молода полярна лисиця здатна народжувати на наступний рік після народження. Тривалість життя маленького хижака становить 10 років.

Поведінка та живлення

Цей звірок тяжіє до розміреного сімейному укладу і осілого способу життя. Але суворий арктичний клімат диктує свої закони. Навесні, напередодні любовних ігор і народження потомства, пухнастий хижак облюбовує для себе відкриту всім вітрам арктичну тундру. Вибирає він місцевість з горбистим рельєфом. На схилах таких кам’янистих пагорбів риє нори. За поверхневим твердим шаром починається м’який грунт, і песець заглиблюється в грунт, поки не впирається у вічну мерзлоту. Тут він робить лежбище, а від нього в різні боки прориває інші ходи. Виходить складна система лабіринтів, що має безліч виходів на поверхню. У цих лабіринтах полярна лисиця і селиться всім сімейством. Складається воно з самця з самкою, новонароджених дитинчат і самок минулого посліду. Іноді в одних і тих же лабіринтах може одночасно існувати дві-три родини.

З настанням холодів в тундрі стає голодно. Пухнастий хижак змушений залишати насиджені місця. Частина песців спрямовується на північ у зону арктичних льодів. Тварини прилаштовуються біля білих ведмедів і невідступно слідують за ними. Ті є відмінними мисливцями. Вони ловлять тюленів, нарвалів, білух. Поїдаючи шкуру і жир своїх жертв, м’ясо залишають песцеві. Інша частина полярних лисиць рухається на південь. Вони доходять до тайгових місць. Там багато їжі, на відміну від голої тундри, але багато і великих хижаків, що представляють реальну загрозу для маленького звіра. Вовки, лисиці, росомахи знищують песців. Ті, кому вдається вижити, навесні спрямовуються назад в тундру. Вони повертаються в свої лабіринти, і сезонний життєвий цикл повторюється знову.

Песець вміє робити нори в глибокому снігу. Таким чином він часто рятується від негоди. У сніговому лігві звір може знаходитися по кілька днів, чекаючи, поки кліматичні умови нормалізуються. Полярна лисиця ідеально пристосована до виживання в суворому арктичному регіоні. Харчується вона лемінгами, іншими дрібними гризунами, їсть птахів, трупи тварин і, в міру можливостей, видобуває рибу. Хижак не гребує і рослинною їжею. У його раціон входять чорниця, морошка, різні трави і водорості. З них він найбільше тяжіє до морській капусті. При великій кількості їжі в літній період запасає її про запас.

Вороги

Ворогів у песця дуже багато. Полярна сова представляє реальну загрозу для дитинчат звіра. Сам же він може потрапити в зуби до будь-якого хижакові великих розмірів. Але найнебезпечніший ворог – це людина. Песець залучає його своїм розкішним хутром. Тисячі і тисячі цих тварин знищуються заради розкішних шуб. Існують спеціальні господарства, де вирощують бідних звірків для подальшого їх умертвіння. Перспективи ж безрадісні, так як красивий хутровий товар завжди будуть користуватися підвищеним попитом.

Посилання на основну публікацію