Парагвайська лисиця

Парагвайська лисиця або лисиця Азара мешкає в північних і центральних районах Аргентини, Уругваї, східної Болівії, Парагваї і на півдні Бразилії. Перевагу віддає пампасах, її також можна зустріти поряд з сільськогосподарськими землями, в гірських лісах, в сухих лісових районах і водно-болотних угіддях. Даний вид найбільш поширений нижче 1000 метрів над рівнем моря. Може підніматися на луки до 3,5 тис. Метрів над рівнем моря. Всього існує 5 підвидів. Кожен з них має свій ареал проживання.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла дорівнює 55-75 см. Вага становить від 3,5 до 8 кг. Висота в загривку дорівнює 40 см. Самці приблизно на 10% більші за самок. Хвіст становить половину довжини тіла. Він пухнастий, сірий з чорним кінчиком. Вуха трикутної форми, широкі і порівняно великі. Морда широка.

Хутро короткий і густий. У зимовий період він стає довшим. Його колір на більшій частині тіла варіюється від сірого до червонуватого. На спині і хвості є поздовжня чорна лінія. Груди, черево і внутрішні частини кінцівок блідо-сірі або білі. На задніх кінцівках є чорні плями. Лисиці, що мешкають в північній частині ареалу, мають більш яскравий окрас, ніж у південній частині.

Розмноження і тривалість життя

Період розмноження припадає на весну. Вагітність триває 2 місяці. У посліді налічується від 3 до 8 дитинчат. Молочне годування продовжується 7 тижнів. Молодь починає полювати з батьками з 3-х місяців. Статева зрілість настає у 9-12 місяців. У зоопарках парагвайська лисиця доживає до 14 років. А ось в дикій природі тривалість життя в 2 рази коротше.

Поведінка та живлення

Спосіб життя відокремлений. У період розмноження самки об’єднуються з самцями і утворюються моногамні пари. Найбільша активність припадає на ніч. Днем лисиці відпочивають в дуплах дерев, печерах, кинутих норах інших тварин. Кожна особина має земельну ділянку з середньою площею приблизно 260 га. Межі володінь метятся калом і сечею.

Представники виду всеїдні в набагато більшому ступені, ніж інші псові. Основний видобуток складається з птахів, пташенят, гризунів, зайців, ящірок, броненосців, равликів, риб, крабів, скорпіонів, опосумів. З’їдаються також комахи, падаль. Крім цього парагвайські лисиці харчуються рослинною їжею. Це трави, овочі, фрукти. Основними ворогами є пума, здичавілі і домашні собаки. При виникненні небезпеки лисиця може втілитися мертвою.

Загрози

Основна загроза виходить від людей. Ті полюють на представників виду через їх хутра. Також хижаків відстрілюють, щоб убезпечити домашню птицю. Загрозу становить і втрата природного середовища існування за рахунок розширення сільськогосподарських угідь. Проте чисельність цих звірів в даний час знаходиться на стабільному рівні, і вони не вважаються під загрозою зникнення.

Посилання на основну публікацію