Орлан-білохвіст

Відноситься орлан-білохвіст до роду орлани і утворює окремий вид, що мешкає в межах морських узбереж, а також поблизу озер і великих річок. Зона проживання птахи дуже обширна. Гніздиться вона практично на всій території Росії та Північної Європи, захоплюючи райони, прилеглі до Північного Льодовитого океану. У зимовий період мігрує з північних районів на південь. Представники виду, що мешкають в середній і південній смузі, ведуть осілий спосіб життя або кочують у місця, де більше корму. Старі птахи, як правило, не мігрують, а вибирають для себе незамерзаючі водойми, де і живуть цілий рік. Взимку цього хижака можна зустріти в Японії, Кореї, Східному Китаї і південних районах Центральної Азії поблизу Індійського океану.

Зовнішній вигляд

Цей пернатий хижак має великі розміри. Самки помітно більші за самців. Важать вони 5-7 кг. Найважчу самку спостерігали в Шотландії. Важила вона 7,5 кг. Самці не бувають більше 5 кг вагою. Довжина тіла птаха коливається від 70 до 95 см. Розмах крил в середньому становить 2,2 метра. Довжина крила дорівнює 55-70 см. Хвіст у довжину дотягує до 30-35 см.

Колір оперенья бурий. Черево, шия і голова світліше інших частин тіла і мають легкий жовтуватий відтінок. Хвіст білий, дзьоб жовтий. Він дуже великий, потужний із загнутим кінчиком. Лапи жовті з чорними кігтями. Пір’ям зверху вони не покриті, що полегшує полювання у воді. Для цього також пристосовані пальці. З внутрішньої сторони на них є шорсткості, щоб слизька видобуток не вирвалася. Оперенье у молодих птахів темніше, чого у дорослих. Дзьоб і хвіст темного кольору. Доросле оперенье молодь набуває на 5-му році життя.

Розмноження і тривалість життя

Статевозрілим орлан-білохвіст стає у віці 4-5 років. Пари ці птахи утворюють на все життя. Період гніздування починається в кінці березня. Птахи займають, як правило, свої старі гнізда. Знаходяться вони по берегах водойм у кронах високих дерев на висоті 15-20 метрів від землі. Знаходиться гніздо в розвилці товстих сучків. У районах Північного Льодовитого океану гнізда влаштовуються на скелях.

Складається гніздо з товстих гілок і являє собою великий лоток, вистелений усередині сухими гілочками, листям і корою. Щороку гніздо добудовується і збільшується в розмірах. Воно може досягати в діаметрі 2 метри, а у висоту доходити до 1,5 метрів. У такій споруді навіть людина буде почувати себе комфортно. Одне і те ж гніздо використовується десятиліттями. Приміром, в Ісландії досі є гніздо, вік якого обчислюється 150 роками.

Кладка яєць проходить в кінці березня, початку квітня. У кладці буває від 1 до 3 яєць. Між відкладанням кожного яйця проходить інтервал 2-5 днів. Інкубаційний період триває 38 днів. Насиджують обоє батька. Годують вони пташенят близько 3 місяців. Тільки по закінченню цього рядок молодь стає на крило, але ще близько місяця залежить від батьків. Відліт з місць гніздування спостерігається в кінці вересня, початку жовтня. У дикій природі орлан-білохвіст живе в середньому 25 років. У сприятливих умовах птах може дожити до 60 і навіть 80 років.

Поведінка та живлення

Раціон харчування складається з риб, птахів і ссавців, з якими хижак може впоратися. Іноді забирає здобич у інших хижих пернатих. Будь-яка риба, плаваюча у поверхні води, є потенційною жертвою. Полювання також йде на водно-болотних птахів. У цьому випадку величезний орлан змушує обрану жертву постійно занурюватися у воду, поки та не видихається. Після цього вона стає легкою здобиччю. Якщо птах велика і важка, то хижак може тягти її по воді до берега.

Історія знає випадок нападу грізного хижака на людину. У червні 1932 року в Норвегії орлан-білохвіст напав на 4-річну дівчинку, яка грала поряд з фермою своїх батьків. Птах схопила дитину за сукню, підняла в повітря і полетіла в бік свого гнізда. Знаходилося то в 800 метрах вгору по схилу прилеглої гори. Воно було розташоване на стрімкому уступі, і коли хижак розтиснув пазурі, дитина впала не в гніздо, а трохи нижче. Платье зачепилося за гострі камені, і дівчинка повисла в повітрі. Швидко сформований рятувальний загін врятував дитину. Той відбувся лише подряпинами та синцями. Нещасливе сукня стала реліквією і досі зберігається в цій норвезькій сім’ї.

Чисельність

У цього виду немає гідних супротивників серед пернатих хижаків. Але на чисельність сильно впливає погана екологія. Птицю також у всі часи знищували місцеві жителі. Вони помилково вважали, що така становить загрозу для домашньої худоби. У XX столітті відбулося різке зниження чисельності популяції у всіх країнах Європи. З початку 80-х років були прийняті заходи зі збереження виду. На сьогоднішній день ситуація нормалізувалася, і вимирання цієї могутньої птахові не загрожує.

Посилання на основну публікацію