Орел-карлик

Відноситься орел-карлик до сімейства яструбині. Це найдрібніший вид серед всіх орлів. Звідси і відповідну назву. Птах ця перелітний. Зимує в Африці і південних районах Азії. В основному це Індія. Гніздиться пернатий хижак в Іспанії, Португалії, Франції і східних районах Європи. Гнізда також влаштовуються на північному заході Африки і на самій південній частині цього материка. В Азії даний вид виводить потомство в Малій, Центральної Азії та південних районах Сибіру на території Росії.

Зовнішній вигляд орла-карлика
Зовнішній вигляд

Самки більші за самців. Їх тулуб довше на 5 см, а розмах крил більше майже на 10 см. Самці в довжину досягають 45-48 см. Розмах крил у них 100-115 см. Довжина крила становить 35-37 см, а хвіст зазвичай буває 18-20 см . За окрасу самки і самці ніяк не розрізняються. Вага цих птахів досягає 700-1300 грам.

Статура у птаха міцне і кремезне. На грудях оперенье світле і розбавлене темними плямами. Нижня частина тулуба і хвоста сіро-біла. Махові крила темні, майже чорні. Буває і темно-коричневе забарвлення як знизу, так і зверху. Але світлі птиці попадаються частіше. Ноги повністю волохаті, кігті чорні і сильні. Пальці мають жовтий колір. Голова велика, а дзьоб потужний, короткий, сильно загнутий. Колір у нього чорний, а восковица жовта. Політ швидкий і легкий. На видобуток пернатий хижак падає стрімко.

Пташеня в гнізді
Розмноження і тривалість життя

Для гніздування орел-карлик вибирає лісисту місцевість, чергуються з відкритими просторами. Перевага віддається високостовбурний листяним лісам. У хвойних лісах птах селиться набагато рідше. Якщо ж обширного лісового масиву немає, то облюбовуються невеликі групи високих дерев. Дуже часто гнізда влаштовуються на схилах пагорбів в дубових гаях. Це найулюбленіше дерево птиці.

Пари у даного виду утворюються один раз і на все життя. У зимовий період самець з самкою також не розлучаються. Вони разом відлітають в теплі країни і навесні повертаються до місць гніздування. Місце для гнізда зазвичай вибирається в розвилці дерева на висоті 7-20 метрів від землі. На гілках гнізда будуються дуже рідко. При цьому птахи завжди облюбовують найвищі і товсті дерева.

Орел-карлик сидить на гілці
У будівництві беруть участь обидві птахи. Робиться споруда з гілок і сучків. Виходить лоток з діаметром 1 метр і глибиною 15 см. Дно вистилається торішньою травою і листям. Іноді гніздо не будується, а испльзуется стару споруду, що залишився від інших великих птахів.

Яйця зазвичай відкладаються на початку травня. У кладці їх зазвичай 2, рідко буває 1 або 3. Насиджування триває близько 40 днів. Вилупилися пташенята покриті блідо-жовтим пухом. Протягом тижня самка не покидає пташенят, обігріваючи їх своїм тілом. Самець годує її і потомство. На крило молоде покоління стає по досягненню віку 2 місяців. Це початок серпня. Але до кінця серпня виводок тримається біля батьків. У перших числах вересня молоді птахи об’єднуються у зграї і відлітають на зимівлю. Ще через пару тижнів те ж саме роблять і їхні батьки. У дикій природі представники цього виду живуть в середньому 25 років.

Орел-карлик на землі з видобутком
Поведінка та живлення

Пернатий хижак полює на найрізноманітнішу дичину. Причому вона може бути досить великою, відповідаючи за своїми розмірами кролику. Це можливо, завдяки сильним ногам з міцними кігтями і міцним дзьобом. Орел-карлик ловить і на землі, і на льоту дрібних птахів. Це жайворонки, горобці, дрозди, шпаки, деркачі, горлиці та ін. Хижак також розоряє їх гнізда, поїдаючи яйця і пташенят. Полювання ведеться і на рептилій. До них відносяться ящірки та змії. Отруйних змій птах вбиває ударом дзьоба в голову. Але якщо отрута потрапляє в кров орла, то він гине.

З ссавців можна назвати ховрахів, щурів, зайців, мишей і інших найрізноманітніших гризунів. Комахи не грають визначальної ролі в харчуванні пернатого хижака. Але в зимовий період він ласувати термітами. І іноді вони складають до 20% його денного раціону.

Орел-карлик ширяє в небі
Найпоширеніша тактика під час полювання – сидіти на гілці дерева, що росте на краю відкритій місцевості, і пильно оглядати околиці. Іноді хижак летить низько над землею і полохали потенційну жертву. Паріт високо в небі дуже рідко. Помітивши здобич, знижується до 15-20 метрів, а потім каменем падає вниз. Вистачає жертву кігтями і вбиває ударом дзьоба по голові. Чисельність даного виду тримається на стабільному рівні, і в Червону книгу орел-карлик НЕ занесений.

Посилання на основну публікацію