Опосуми

Опосуми – сімейство, що відноситься до Інфраклас сумчасті. У сімействі налічується 19 пологів і 103 види. Ареал проживання охоплює південно-східну частину Канади, східну частину США, Мексику, Центральну Америку, Малі Антильські острови, північні і центральні райони Аргентини. Живуть звірята в степах, лісах, напівпустелях. Мешкають на рівнинній і в гірській місцевості. Активні в нічний і сутінковий час.

Зовнішній вигляд

Розміри невеликі. Довжина тіла варіюється залежно від виду в межах від 8 до 55 см. Довжина хвоста становить 5-55 см. Хвіст голий або цілком, або на кінці. Володіє хватательной функцією. Морда витягнута. На тілі росте короткий і густе хутро. Його окрас може бути як світлим, так і темним. В основному переважають сірий, жовто-бурий і чорний кольори. Кінцівки короткі. На кожній лапі по 5 пальців. На задніх кінцівках великі пальці протиставлені іншим і на них не ростуть кігті. Задні кінцівки розвинені краще, по-порівнянні з передніми. Тваринки мають прекрасно розвинені ікла і 50 зубів, незалежно від виду.

Розмноження і тривалість життя

Вагітність триває 2 тижні. У посліді налічується від 20 до 25 дитинчат. Після народження дитинчата шукають соски матері. У деяких видів вони знаходяться в сумці. Зазвичай не більше 13 новонароджених можуть присмоктатися до сосок, інші гинуть. Молочне годування триває від 70 до 125 днів. Дитинчата пересуваються разом з матір’ю, тримаючись за її шерсть. Статева зрілість настає у віці 6-7 місяців. Живуть опосуми в дикій природі від 2 до 6 років. Така тривалість життя є маленькою для ссавців подібних розмірів.

Поведінка та живлення

Тваринки ведуть кочовий і одиночний спосіб життя. Вони залишаються в одній місцевості, поки достатньо їжі і води. Живуть у кинутих іншими тваринами норах. Ведуть нічний спосіб життя. Примітно, що опосум при небезпеки може прикидатися мертвим. Але це не розумна, а фізіологічна реакція, тобто тварина просто падає в тривалий непритомність. При цьому оголюються зуби, з’являється піна навколо пащі і виділяється смердюча рідина з анальних залоз. У такому несвідомому стані тварина може перебувати від 40 хвилин до 4:00. Потім настає повільний процес пожвавлення. Починається він з посмикування вух.

Дорослі звірята ніколи не висять на деревах, вхопившись за них хвостами. А ось дитинчата подібне практикують. Тут справа в тому, що хвости не так сильні, щоб витримати вагу зрілого тварини. Вони використовуються як точка опори при лазінні по деревах. Іноді самка поправляє у себе на спині дитинчат за допомогою хвоста. Оборонним сигналом вважається гарчання і шипіння. У опосумів дуже надійна імунна система. Вони несприйнятливі до зміїному отрути і ботулізму і в 8 разів рідше хворіють на сказ по-порівнянні з дикими собаками.

Ці тварини всеїдні, але розрізняються за кількістю рослинності і м’яса в їх раціоні в залежності від виду. Іншими тваринами харчуються в основному патагонські опосуми. А ось пухнастий опосум і смугастий віддають перевагу рослинності. Прісноводними молюсками і раками харчується водяній опосум. Це єдиний живий нині напівводний сумчастий. Велика частина цих тварин лазающие. Вони пристосувалися жити на деревах. Набагато менше видів живе на землі. Місцеве населення їсти м’ясо цих звірків замість курячого або кролячого. У Мексиці хвости тварин їдять для поліпшення потенції. Жиром лікують радикуліт, а шкурки мають певну комерційну цінність.

Посилання на основну публікацію