Очковий ведмідь

Єдиний представник сімейства ведмежих, що мешкає в Південній Америці – очковий ведмідь. Це відносно невеликий звір з довжиною тіла від 120 до 200 см. Висота в холці становить від 60 до 90 см. Самці важать від 100 до 200 кг. Самки поступаються сильній статі. Їх вага коливається в межах від 35 до 85 кг. Хвіст досягає в довжину 8-10 см.

Хутро довгий і чорний. Навколо очей є кола з білого хутра. Аналогічний колір присутній на морді і на горлі. Трапляється чимало очкових ведмедів, у яких біле забарвлення виражена дуже слабо, а іноді взагалі відсутня. Тіло масивне, кінцівки короткі. Голова велика, очі і вуха маленькі. Морда за своєю формою більш коротка, ніж у інших представників сімейства.

Середовище проживання

Живе очковий ведмідь у північних та західних районах південно-американського континенту. Це східна Панама, західні райони Венесуели, Колумбії, Еквадору, Перу. Мешкає звір також у західній Болівії і на північному заході Аргентини. Чисельність виду низька. Тварина дожило до наших днів лише тому, що завжди спасалось від небезпеки, забираючись на найвищі дерева в Андах. Дана популяція занесена до Міжнародної Червоної книги і знаходиться під охороною закону.

Розмноження і тривалість життя

Вагітність у самки, включаючи латентний період, триває 8-8,5 місяців. Народжується від 1 до 3 ведмежат. Вони сліпі і абсолютно безпорадні. Їх вага не перевищує 300-350 грам. Малята дуже швидко ростуть і вже через місяць починають виходити з лігва. Починаючи з 6 місяців, молоде покоління вже всюди супроводжує матір і вчиться правильно харчуватися, відокремлюючи корисну рослинну їжу від усієї іншої.

З матір’ю ведмежата живуть до 2 років, потім залишають її і починають самостійне життя. Статеве дозрівання наступає в 2 роки. Живе очковий ведмідь в дикій природі максимум 20-22 роки. У неволі звір може прожити 25-27 років. У зоопарку міста Москви ведмедиця на прізвисько Клаусіна дожила до 30 років.

Поведінка та живлення

Живе очковий ведмідь більшу частину часу на самоті. Тільки на час шлюбних ігор самка з самцем утворюють пару. Кожен звір дотримується своєї території. У той же час даний вид доволі демократичний і воліє не вступати в сутичку з чужинцями, що вторглися в чужі володіння. Все обмежується ввічливим гарчанням, і непрошений гість йде.

Агресію проявляють лише самки, поряд з якими знаходяться ведмежата. Ведмедиця захищає своє потомство до останнього подиху. Вона може напасти і на людину, якщо той представляє реальну загрозу. В основному ж очкові ведмеді від небезпеки рятуються на високих деревах. На величезній висоті, іноді доходить до 30 метрів, ці звірі будують спеціальні майданчики з товстих гілок. На них вони відпочивають і зберігають продукти. Так що браконьєрам дуже проблематично вбити представника даного виду.

Цей клишоногий самий травоїдний з усього сімейства ведмежих. Раціон рослинної їжі доходить до 95%, і тільки 5% становить м’ясо. Основні продукти харчування: пальмові горіхи, цибулини орхідей, листя, коріння, молоді пагони, фрукти. Звір дуже любить цукровий очерет, мед, кукурудзу. З тваринної їжі можна назвати кроликів, мишей, яйця птахів і самих пернатих. Нападає очковий ведмідь і на копитних. Це олені і лами. Сумної долі іноді не уникає і велику рогату худобу. Не гребує звір і падлом. Мабуть любить м’ясо з душком.

Вороги

Ворогів у даного виду налічується три. Це ягуар, пума і людина. Останній є найнебезпечнішим. Саме він нещадно винищив колись численний вид. На зменшенні чисельності популяції позначився також зростання сільськогосподарських угідь. Медведя також відстрілювали через жовчного міхура, який дуже високо цінується в народній медицині. У наші дні тільки браконьєри стріляють у очкових ведмедів. Іноді, правда, і фермери дістають рушниці, якщо клишоногий дуже близько підходить до худобі. В цілому, чисельність звіра тримається на стабільному рівні, але в будь-яку хвилину може почати зменшуватися.

Посилання на основну публікацію