Мала косатка

Серед численного сімейства дельфінових мала косатка стоїть ніби осібно. Зуби у неї набагато більших розмірів, ніж у тих же афаліни, а зовнішнім виглядом вона дуже нагадує звичайну косатку, але поступається останньої за розмірами, хоча виглядає дуже переконливо. Самки досягають у довжину 5 метрів, а самці доростають до 6 метрів. Тіло малої косатки абсолютно чорне, тільки шия і горло мають сірий колір. Тому ссавець іноді ще називають чорної косатки. Спинний плавець має серповидную форму, бічні плавники вузькі і загострені. Голова подовжена і конічної форми. Зуби дуже гострі і великі. Їх кількість доходить до 44.

Мала косатка мешкає в тропічних і помірних водах Світового океану. Її можна зустріти в Середземному і Червоному морях, а також в Атлантиці від Аргентини до Шотландії. У Тихому океані вона живе в широтах від Японії до Нової Зеландії, а в Індійському океані живе уздовж східного узбережжя Африки і у водах, прилеглих до Південної і Південно-Східної Азії. У східній частині Тихого океану її зустрічали і біля берегів Аляски, і біля мису Горн.

Харчується ссавець рибою. Поїдає воно своїх побратимів дельфінів або інших морських ссавців? На рахунок цього ніякої інформації немає. Тобто мала косатка не така кровожерлива як звичайна косатка. Втім, ці два види абсолютно різні. Між ними немає нічого спільного окрім відносного зовнішньої схожості. Цей вид дельфінів навіть іноді називають помилковою косатки, як би підкреслюючи повне відмінність.
Живе мала косатка великими зграями і мігрує лише в певних зонах. Тобто від берегів Австралії вона ніколи не попливе до східного узбережжя Африки або до західних берегів Південної Америки. Для людей ссавець ніякого комерційного інтересу не представляє. Ловлять його дуже рідко. Найчастіше це відбувається у водах Японії. Ця тварина популярно в океанаріумі. Воно дуже кмітливе, швидко піддається дресируванню і користується безсумнівним успіхом у глядачів.

Примітним у цього виду є періодичне масове викидання на берег. Так на початку червня 2005 року в затоці Географа (південно-західна Австралія) на суші було виявлено кілька сотень цих ссавців. Чорні тіла заполонили практично всю прибережну смугу. На піщаній мілині виявилося 4 великі групи малих косаток. Відстань між ними становила до 300 метрів. Мабуть це були різні зграї з якихось невідомих причин одночасно припливли до узбережжя.
Місцева влада доклали максимум зусиль, щоб повернути бідних тварин в море. На порятунок чорних дельфінів вийшло 1 500 добровольців. Своєчасне втручання людей допомогло уникнути масової загибелі ссавців. З усієї маси загинула лише одна мала косатка.

Наприкінці травня 2009 року на узбережжі Мавританії (західна Африка) також стався масовий викид цих тварин на берег. Виявлено вони були рано вранці. Вже до 10 годинах на узбережжі накопичилося безліч добровольців, які зробили все можливе, щоб повернути дельфінів назад в океан. До 16 години узбережжя було повністю очищено від чорних тел. Але в даному випадку загинуло 44 малих косатки.
Подібні вчинки морських жителів не знаходять ніякого логічного пояснення. Швидше за все масові викидання пов’язані з якимись підводними процесами, що йдуть в земній корі, прихованою від людей величезної товщею води. У той же час інші дельфіни на берег водночас зі своїми чорними побратимами не викидати. Тобто загадкові впливу якихось сил завжди спрямовані на певні види і геть ігнорують інших представників океанських глибин.

Посилання на основну публікацію