Лисиця Тибету

Лисиця Тибету відноситься до сімейства собачих. Утворює вид, що мешкає на заході Китаю в Тибетському нагір’ї, а також на плато Ладакх на півночі Пакистану. Представники вид зустрічаються також в таких китайських провінціях як Цинхай, Ганьсу, Юньнань, Сичуань і Синьцзян. Їх також можна зустріти в північних прикордонних районах Непалу, Індії та на північ від Гімалаїв.

Навколишнє середовище являє собою посушливі і напівпосушливі луки, розташовані на нагірних рівнинах і пагорбах з висотою від 3,5 до 5,2 тис. Метрів над рівнем моря. Іноді лисиці зустрічаються і на висоті до 2,5 тис. Метрів над рівнем моря. Чисельність виду тримається на стабільному рівні і має статус найменшою небезпеки. Підвидів немає.

Зовнішній вигляд

Тваринки маленькі і компактні. Мають м’який щільний хутро і пухнастий хвіст. Довжина тіла досягає 60-70 см. Хвіст складає в довжину 29-40 см. Вага варіюється в межах від 4 до 6 кг. У пащі добре розвинені ікла. Вони довгі і гострі. Навколо морди є хутряна галявина, за рахунок чого вона здається квадратної. Верхня частина спини має іржаво-коричневий колір. Бока сірі. Черево, груди, горло білого кольору. Хвіст сірий з білим кінцем. Верхня частина морди руда. Кінцівки також мають рудий колір. Вуха порівняно невеликі і мають трикутну форму.

Розмноження і тривалість життя

У даного виду пари утворюються на все життя. Вони нерозлучні і разом виховують дитинчат. Сезон розмноження припадає на лютий місяць. Період вагітності триває 2 місяці. У посліді міститься від 2 до 5 дитинчат. Народжуються вони голими і сліпими. Важать 80-90 грам. Молочне годування триває півтора місяця. Лисенята вперше з’являються з лігва через 2 місяці після народження. У віці 8-9 місяців покидають батьків і починають самостійне життя. Живе лисиця Тибету в дикій природі 5-6 років. Максимальна тривалість життя становить 10 років.

Поведінка та живлення

Ці лисиці риють собі нори під скелями або влаштовуються в щілинах між валунами. Спосіб життя ведуть потайний. На полювання завжди виходять самець і самка. Вся спіймана видобуток ділиться навпіл. У звірків добре розвинені слух і нюх. Територіальність, практично, ніяк не виражається за. Багато пар живуть поруч один з одним і полюють на одній і тій же землі.

Основою раціону харчування є піщухи. Крім цього поїдаються дрібні гризуни, зайці, ящірки, птахи, пташенята, яйця. Поїдається також падаль. Це туші тибетських антилоп, кабарги, блакитних баранів. Полюють представники виду в основному в денний час. Іноді лисиці прилаштовуються біля ведмедя під час його полювання на пищух. Якщо гризун тікає від клишоногого, то його тут же ловить швидка і моторна лисиця.

Чисельність

На території Тибетського нагір’я живе порядку 35-37 тис. Особин. Даний вид формально захищений законом, але фактично тварин ніхто не охороняє. Небезпека представляє діяльність КНР, спрямована на знищення пищух. Якщо гризунів знищать, то це згубно позначиться на чисельності тибетських лисиць. Загрозу також представляють домашні собаки, яких тримають корінні жителі Тибету. В цілому ж чисельність популяції поки тримається на стабільному рівні. Представники виду часто заражаються ехінококом.

Посилання на основну публікацію