Летючі миші

Кажани відносяться до загону рукокрилі. Утворюють 17 сімейств, в які входять 700 видів. Завдяки своїй можливості літати, ці ссавці широко поширені по всьому світу. Немає їх лише в Арктиці, Антарктиді і на деяких загубилися в океанах островах. Різні види можна зустріти в горах, пустелях, біля морського узбережжя. Але всі вони дотримуються 2-х основних умов. У них повинні бути місця для сідала, де тварини можуть спокійно спати, і місця для нагулу. Більшості видів потрібні теплі притулку. Для цього підходять дупла дерев, печери, ущелини в скелях.

Ці тварини складають 20% від всіх ссавців, що живуть у світі. Близько 70% з них комахоїдні. Решта харчуються фруктами, рибою, кров’ю інших тварин. Мешкаючи на всій планеті, вони виконують дуже важливу екологічну функцію: знищують шкідливих комах, запилюють квіти і розсіюють насіння фруктів. Багато тропічні рослини повністю залежать від кажанів.

Біологічні особливості

Найменша довжина тіла складає 29-33 мм при розмаху крил 15 см і вазі 3-5 м Найбільшою вважається летюча лисиця з довжиною тіла до 40 см, вагою до 1,6 кг і розмахом крил до 1,7 метра. Крила у літаючих звірків набагато тонше, ніж у птахів. Це дозволяє їм швидше і точніше маневрувати. Однак мембранна тканина легко рветься, натомість швидко заживає. Поверхня крил оснащена спеціальними рецепторами. Вони сигналізують про стан повітря і допомагають при затриманні комах. Зуби дуже гострі і легко прокушують захисну оболонку комах і товсту шкірку фруктів.

Ці тварини можуть генерувати ультразвук точно так само як, наприклад, морські ссавці. Частота створюваних ними ультразвукових хвиль лежить в межах від 40 до 100 кГц. Завдяки цій властивості, маленькі літуни можуть спілкуватися на великій відстані один від одного, визначати перешкоди, скупчення комах. Вони також можуть знаходити рибу, що плаває у поверхні води. Зір розвинений слабо. Але у деяких видів воно розвинене так само добре, як у людей. Чудово розвинені нюх і слух. Ці ссавці здатні переміщатися на відстань до 800 км у пошуках їжі.

Розмноження і тривалість життя

Велика частина кажанів, що живуть в помірному кліматі, розмножуються навесні. У посліді налічується від 2 до 5 дитинчат в залежності від умов навколишнього середовища. У рік самка виробляє одне потомство. Дитинчат мати годує, поки у тих не розвинуться крила. У дрібних підвидів дитинчата стають самостійними у віці від 6 до 8 тижнів. У великих же підвидів цей термін доходить до 4-х місяців.

Самки мають здатність контролювати час вагітності і затримувати народження потомства, щоб воно з’явилося в період з максимальною кількістю їжі. У багатьох таких випадках спарювання відбувається восени, а запліднення настає навесні. Тривалість життя безпосередньо залежить від виду. В основному кажани живе більше 20 років, але є види, котрі доживають тільки до 5 років.

Поведінка та живлення

Велика частина видів активна в нічний час. Днем тварини сплять, вибираючи для цього спеціальні затишні сідала. При цьому висять вниз головами. За ніч кожен звірок з’їдає їжі на третину своєї ваги. Це дуже важливо для обмеження кількості комах. У рік 1000 мишей з’їдає 4 тонни безхребетних. Якщо літаючі малюки вимруть, то полчища членистоногих заполонять всю планету.

Деякі представники ряду рукокрилих мігрують на сотні кілометрів, щоб влаштуватися на зимову сплячку. Інші нікуди не відлітають, а в холодну погоду впадають в заціпеніння. Здебільшого зимівля проходить в печерах і триває 6 місяців. Тварини майже не літають в дощ, бо він заважає знайти їжу. Існує 3 виду, що є вампірами. Вони п’ють кров ссавців і птахів. Інші поїдають жаб, ящірок, птахів і пташенят. Вегетаріанці їдять фрукти, ягоди, горіхи. Основне ж кількість видів кажанів харчується комахами.

Відношення з людьми

Багато людей залучають маленьких крилатих звірків і будують для них спеціальні будинки-сідала, як шпаківні для птахів. Такі будинки робляться з нуля або купуються готовими. Існує багато англомовних веб-сайтів, які пропонують подібні будівельні конструкції. Однак, незважаючи на користь, не можна забувати, що кажани є рознощиками небезпечних інфекційних захворювань і сказу.

Посилання на основну публікацію