Комодський варан

Відноситься комодський варан до сімейства варанів, роду варани. Споконвічною батьківщиною даного виду вважається Австралія. Звідти ці плазуни близько 1 млн. Років тому переселилися на острови Індонезії. В даний час живуть в групі Малих Зондських островів. Це Комодо, Флорес, Рінк, Джилі Мотанг. Природним середовищем проживання є тропічна савана. Це низини з високими травами і чагарниками, а також прибережні райони і висохлі русла річок. Молоді особини мешкають в лісистих районах.

Зовнішній вигляд
Дорослі плазуни мають великі розміри. Самці більші за самок і важать в середньому від 79 до 90 кг при довжині тіла 3 м. Аналогічні параметри самок становлять 65-72 кг при довжині тіла 2,3 м. Найбільша особина, що жила в дикій природі, мала вагу 166 кг при довжині тіла 3,15 м, але зважували її разом з неперетравленої їжею. Хвіст у довжину становить половину від довжини тіла. У пащі налічується 60 зубів з гострими ріжучими краями. Вони досягають у довжину 2,5 см.
Зуби майже повністю закриті яснами, і при харчуванні ця тканина рветься. Тому слина часто має кров’янистий колір. Така особливість створює ідеальне середовище для бактерій, що живуть в пащі. Мова довгий жовтий і роздвоєний. У шкірі знаходяться крихітні кісткові утворення, що нагадують собою захисну кольчугу. У молодих особин шкура зелена з чорними і жовтими смугами. У дорослих тварин забарвлення тулуба варіюється від коричневого до сірувато-червоного з жовтими цятками.

Розмноження і тривалість життя
Самок менше, ніж самців. Співвідношення приблизно 3: 1. Тому в період розмноження між самцями проходять ритуальні бої, але закінчуються вони безкровно. Парування проходить з травня по серпень під час сухого сезону. Після цього самка готує місце для кладки яєць. Зазвичай для цих цілей використовуються кинуті пташині гнізда і купи з опалого листя. У такій купі самка робить кілька нір. Всі вони помилкові, крім однієї. У неї з серпня по вересень відкладаються яйця. У середньому в кладці налічується 22 яйця. Кожне з них важить близько 200 г. Інкубаційний період складає 8-9 місяців.
Вилупилися з яєць ящірки мають довжину близько 35 см. Вони беззахисні й уразливі для хижаків. Новонароджені залишають самку і підіймаються на стоять поруч дерева, щоб захистити себе від дорослих варанів і хижаків. Тому перші роки життя проходять в кронах дерев. Підросли і зміцнілі особини починають вести наземний спосіб життя. Смертність серед молодняка дуже висока. Статева зрілість у самок наступає у віці 9 років, у самців у віці 10 років. У дикій природі комодський варан живе близько 50 років.

Поведінка та живлення
Спосіб життя одиночний. Під тимчасові групи ці плазуни об’єднуються лише в період розмноження. Також можуть разом годуватися. Активність припадає в основному на денний час. Полювання проходить в прохолодну пору, а в спеку комодські варани воліють ховатися в тіні. Бігають зі швидкістю 20 км / год на короткі дистанції. Молоді особини багато часу проводять на деревах. Для відпочинку роблять собі нори, довжина яких може досягати 5 м. У зрілих сильних тварин ворогів в дикій природі немає.
У раціон харчування входять гризуни, ящірки, змії, птахи, риба, морські черепахи, краби, комахи. З’їдаються також собаки, кішки, копитні. Для комодских варанів характерний канібалізм. Особливо широко він проявляється в голодний час. У цьому випадку більш великі особини поїдає дрібних. При полюванні на крупну здобич збивають її з ніг ударом потужного хвоста. Великих і важких копитних можуть просто вкусити. При цьому в рану разом зі слиною заноситься отрута, і вкушене тварина через деякий час гине. Після цього кровожерний мисливець поїдає жертву. Правда, іноді йому доводиться чекати кілька днів, поки буйвол або кінь загине від зараження крові.

Взаємовідносини з людиною
Комодський варан уникає зустрічей з людьми. При їх появі тікає і ховається в укритті. Якщо тварина загнати в кут, то воно буде агресивно відкривати пащу, шипіти і розмахувати хвостом. У безвихідній ситуації почне атакувати і кусатися. Але невмотивованих нападів на людей, практично, не буває. Зареєстровано лише кілька подібних випадків, які можна пояснити голодом. Укус небезпечний, оскільки може призвести до зараження крові.
Даний вид в даний час налічує не більше 5 тис. Тварин і занесений в Червону книгу. У 1980 році було засновано Національний парк Комодо для захисту унікальної популяції і її збереження.

Посилання на основну публікацію