Китова акула

Відноситься даний вид до класу хрящових риб. Тобто скелет цього мешканця Світового океану складається не з кісткової тканини, а з хрящів. Звідси можна зробити висновок, що китова акула за своєю будовою повністю відповідає іншим численним видам акул. Але на відміну від побратимів вона не має великих гострих зубів, якими можна виривати з тіла жертви величезні шматки м’яса і насичуватися. Як же тоді ця риба харчується?

Вся справа в тому, що велика живність цю акулу не цікавить. Рот у риби, правда, великий. Його ширина доходить до півтора метрів. У роті є крихітні зуби в кількості від 300 до 350 штук. Зябрових щілин налічується по п’ять з кожного боку. Вони беруть безпосередню участь у харчуванні.

Акула разом з водою засмоктує в свою широко відкриту пащу планктон, криль, крабові личинки, дрібну рибку. Потім пащу закривається, а дрібні зуби не дають видобутку вирватися назовні. Вода виганяється з пащі через зяброві щілини. На зябрах є спеціальні хрящові заслінки у вигляді сита. Вони не випускають з рота все, що має розмір більше 2 мм. Ця живність проковтується, а найдрібніша забиває заслінки. Щоб їх очистити, китова акула «кашляє». При цьому вся дрібниця вилітає з пащі, і заслінки очищаються.

Даний вид по праву вважається найбільшим серед риб. Звичайний середній розмір китової акули оцінюється в 9,7 метрів при вазі 9 тонн. У 1947 році, недалеко від берегів Пакистану, була спіймана акула, що досягає в довжину 12,6 метрів при вазі 22 тонни. Існує чимало повідомлень про величезні представниках даного виду. Їх довжина доходить до 18 метрів. Однак жодних фактичних доказів цьому не представлено. Немає також доказів існуванню цих риб, довжина яких доходила до 21 метра при масі тіла 35 тонн. Такі розмови можна пояснити лише багатою уявою людей.

Плаває риба повільно. Її звичайна швидкість становить 5 км / ч. Глибина занурення доходить до 700 метрів. Мешкає вона в тропічних і помірно-теплих водах. На півночі допливає до Каліфорнії і Флориди. А ось біля берегів Японії вона не зустрічається. На півдні риба не запливає далі вод Північної Австралії та Бразилії. Китової акули немає в Середземному морі, зате вона дуже любить безмежні простори Індійського океану. Деякі її представники допливають навіть до південного краю Африки.

Шкура у китової акули товста і покрита плакоидной лускою. На череві шкіра тонша, ніж на спині, тому вона менш захищена. Голова плоска, очі маленькі. Зверху тіло має сірувато-коричневий відтінок. Черево брудно-білого кольору. По тілу розкидані блідо-жовті плями і смуги. Вони створюють певні візерунки, причому у кожної акули ці своєрідні малюнки строго індивідуальні і не змінюються протягом усього життя. У риби дві грудних і два спинних плавця. Хвіст має дві частки. Верхня більше нижньої. Це стосується молодих акул. У зрілих ветеранів хвіст набуває форму півмісяця. Тривалість життя величезної рибини становить 70-90 років.

Китова акула є Яйцеживородящие. Під час пологів дитинчата вилуплюються з яєць. Кількість малюків може доходити до 300, а їх довжина становить від 40 до 60 см. Після народження акулята здатні нічого не їсти протягом двох тижнів. Статева зрілість у цієї риби настає у віці 30 років. Існує думка, що самців за кількістю більше, ніж самок. Але дані ці вимагають ретельної перевірки. За розмірами самки перевершують самців, а статеве дозрівання у них наступає мабуть дещо раніше.

Риба ця є об’єктом комерційного промислу. Видобувають її заради м’яса та печінки, багатої акулячим жиром. У наші дні даний вид має статус уразливого. Чисельність популяції неухильно падає, але не катастрофічними темпами, а поступово. Ловити намагаються більших риб, а це, як правило, самки. Спіймати акулу дуже легко. Вона має флегматичний характер і не робить ніякого опору.

У Світовому океані надійним захистом для цієї популяції служить товста шкура. Вона прекрасно оберігає від зубів хижих риб. До того ж даний вид має вражаючу живучістю. Навіть дуже глибокі рани на тілі заживають дуже швидко. В цілому китова акула ідеально пристосована до морського життя, адже вона мешкає на блакитній планеті вже 60 мільйонів років.

Посилання на основну публікацію