Кінська антилопа

Кінська антилопа мешкає в Африці. Відноситься до підродини саблерогих антилоп. Живе в західних, східних і південних районах материка у відкритій савані. Зустріти тварину можна на висоті до 2 тис. Метрів над рівнем моря. Даний вид є одним з найбільших серед усіх антилоп.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла від голови до основи хвоста становить 1,9-2,4 метра. Довжина хвоста дорівнює 35-48 см. Самці важать 240-300 кг, вага самок доходить до 220-280 кг. Висота в загривку варіюється в межах від 1,4 до 1,6 метра. Грива коротка і пряма. Шерсть світло-коричневого кольору з червонуватим відливом. На морді мається чорно-біла маска. На животі шерсть біла. Вуха довгі й тонкі. На кінчиках є пучки волосся. Волосся також ростуть на нижній щелепі, утворюючи бороду. Ніздрі червоні. Рогу закруглені і вигнуті назад. У самців у довжину вони досягають 1 метра, у самок дещо коротший.

Розмноження

Самок запліднює домінуючий самець. Вагітність триває 9 місяців. Народжується 1 дитинча. Самка ховає його в траві протягом 2-х тижнів, а сама годується поблизу. Потім повертається з малюком в стадо. Період лактації займає 6 місяців. Статеве дозрівання наступає на 3-му році життя. Підросли молоді самці виганяють з стада домінуючим самцем, а самки залишаються.

Поведінка та живлення

Кінська антилопа відноситься до соціальних тваринам. Представники виду живуть групами, чисельність яких коливається в межах від 5 до 15 особин. На чолі такої групи варто домінуючий самець. Є також домінуюча самка. Вона шукає пасовища з високою травою і місця для відпочинку. Самці влаштовують бої один з одним за лідерство в стаді. Вони стають на коліна і розмахують рогами. Травми в таких поєдинках зазвичай не наносяться.

Молоді самці утворюють окремі холостяцькі групи. Дорослішаючи, кожен з них намагається завести своє стадо самок. Саме в подібних ситуаціях і відбуваються ритуальні поєдинки. Починаються вони не раніше 5-річного віку. До цього часу молоді дуже важко конкурувати зі зрілими самцями.

Пасуться жовтня вранці і ввечері. Раціон харчування складається з трав’янистої рослинності. Без води ці антилопи можуть спокійно обходитися до 3-х днів, оскільки отримують вологу з поедаемой ними зелені. Активні у ранковий і вечірній час. У спеку ховаються в тіні кущів, дерев і в траві.

Вороги

Представники виду мають великі розміри, тому ворогів у них не так вже й багато. Основну небезпеку становить африканський лев. У разі серйозної загрози тварини тікають, розвиваючи при цьому швидкість, рівну 70 км / ч. З урахуванням великих рогів здатні постояти за себе. Але проти людини у них надійного захисту немає. Тут їх рятують законодавство і національні парки.

Посилання на основну публікацію