Канадський журавель

Канадський журавель є найчисленнішим видом з усіх інших представників роду журавлів. Його чисельність становить порядку 600 тис. Особин. Дана цифра не зменшується, але й не збільшується. Вона тримається на стабільному рівні, що, безсумнівно, пов’язане з середовищем існування. Птах гніздиться на північно-східному краю Азії (Анадир), а також в арктичних і північних широтах Північної Америки.

У зимовий період популяція мігрує до Каліфорнії, Невади, Техас, Північну Мексику. Птахи з Азії летять уздовж тихоокеанського узбережжя до Каліфорнії. Американці переміщаються на південь в глибині материка. Середовищем існування є болотиста місцевість, тундра, береги озер і річок. Вид має 6 підвидів, які трохи відрізняються за розмірами та масою. Окрема популяція веде осілий спосіб життя. Ці птахи облюбували для себе острів Пінос і західну частину Куби.

Зовнішній вигляд

Максимальна висота становить 1,5 метра. Найдрібніші пернаті доростають до 80 см. Розмах крил 1,7-2,1 метра. Основний колір оперенья сірий. На верхній передній частині голови пір’я відсутні. Гола шкіра має червоний колір. Інша частина голови і шия світло-сірі. У нижній частині голови під очима пера мають білий колір. Ноги темні. Статевий диморфізм ніяк не виражений, тільки самці декілька більше самок. Колір оперенья молодих птахів світло-коричневий.

Розмноження

Статева зрілість настає у 3-4 роки. Ці птахи утворюють моногамні пари на все життя. До місць гніздування прибувають, коли тундра ще частково покрита снігом. Гніздяться пернаті розрідженими колоніями. Відстань між гніздами становить порядку 0,5-3 км. Влаштовується гніздо в сухому місці серед чагарника. У землі робиться невелике заглиблення або трава згрібається на невеликий горбик. У діаметрі гніздо досягає 30 см. На наступний рік воно не використовується.

Кладка здійснюється в кінці травня або початку червня. Відкладаються зазвичай 2 яйця. У насиживании беруть участь і самець, і самка. Інкубаційний період триває місяць. Маса вилупилися пташенят досягає 100 грам. Гине не більше 30% пташенят. На крило молодь стає через 2,5 місяці після народження.

Поведінка та живлення

Канадський журавель добре пристосований до важких кліматичних умов. Під час насиджування яєць активний цілодобово. Цьому сприяють довгі полярні дні. Відпочиває, стоячи на одній нозі і склавши голову на крило. У зимовий період птах активна днем. При цьому представники виду збираються в невеликі зграї. Ночують на мілководді або на островах. Вранці відлітають годуватися на болотисті луки або поля.

У раціоні харчування домінують займає рослинна їжа. Це зерна, різні ягоди і болотиста трава. У зимовий період переважають залишки насіннєвих культур. Це пшениця, ячмінь, кукурудза. Підбирається це все на прибраних полях. Тваринна їжа служить додатковим кормом. Сюди можна віднести гризунів, рибу, жаб, молюсків. З’їдаються яйця інших птахів і їхні пташенята. Їжею також служать всі літаючі і плазують комахи.

Вороги

До природних ворогам відносяться песець, поморник, руда лисиця. На дорослих птахів ці хижаки не нападають, а ось пташенята і яйця канадських журавлів представляють для них ласу здобич. Молоде потомство гине від переохолодження. Великих збитків популяції наносять мисливці, так як в період осінньої і весняної міграції відкритий мисливський сезон на водоплавну дичину. Але, незважаючи на негативні фактори, чисельність виду поки відносно висока. Будемо сподіватися, що вона не скоротиться, а збільшиться.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Антилопа Орібе