1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Індійський журавель

Індійський журавель

Індійський журавель за своїми розмірами найбільший серед всіх птахів з роду журавлів. Ареал її проживання поширюється на північні райони Індії, Пакистан, заболочену територію Непалу. Птах також мешкає в Індокитаї на території Камбоджі, Лаосу, В’єтнаму та М’янми. Багато представників виду і на півночі Австралії. У всіх регіонах вони тяжіють до заболоченій місцевості. Близьке присутність людей їх не лякає. Всього існує 3 підвиди. Відмінності між ними незначні.

Зовнішній вигляд

У висоту птах досягає 1,8 метра. Вага коливається в межах від 6,8 до 7,8 кг. Максимальний фіксований вага становила 8,4 кг. Розмах крил дорівнює 2,2-2,5 метра. Найдрібніші представники виду зустрічаються в Австралії. Найбільші мешкають в Непалі. Основний колір оперенья сіро-блакитний. На більшій частині голови і верхньої частини шиї пір’я немає. Гола шкіра має червоний колір. У передній частині голови колір шкіри має блідо-зелений відтінок. Він контрастно виділяється на червоному тлі. З боків голови є невеликі цятки сірих пір’я. Дзьоб довгий і світло-зелений. Ноги рожеві. Самці більші за самок. Більше ніяких відмінностей між статями немає. У молодих птахів немає ділянок з голою шкірою. У цих місцях ростуть рудуваті пір’я.

Розмноження

Статеве дозрівання наступає на 3-му році життя. Птахи утворюють моногамні пари, які зберігаються на довгі роки. Даний вигляд не мігрує, а веде осілий спосіб життя. Гніздо будується серед болотистої рослинності. Гілки, листя згрібають у велику купу, на верху якої робиться поглиблення під кладку. Налічується в ній 2 яйця. Інкубаційний період триває місяць. У насиживании беруть участь обидва батьки. Між вилупилися з яєць пташенятами починається конкуренція за корм. Більш слабкий гине. Тому виживає, як правило, тільки 1 пташеня. На крило молоде покоління стає через 2 місяці після народження. Розмножується індійський журавель після закінчення періоду мусонних дощів.

живлення

Даний вид крім рослинної споживає і тваринну їжу. З рослин поїдаються кореневища, молоді пагони, горіхи, зерно злакових культур. Раціон тваринної їжі складається з жаб, гризунів, молюсків, змій і ящірок. Також знищуються яйця і пташенята інших пернатих. Риба становить незначну частину харчування.

Чисельність

Цей вид занесений в Червону книгу і відноситься до уразливих з 2000 року. Всього існує 3 популяції з загальною чисельністю в межах 20 тис. Особин. Це на півночі Індії, в Південно-Східній Азії та Північній Австралії. У Непалі, Пакистані, Індії налічується приблизно 10 тис. Представників виду. У Камбоджі, Лаосі та В’єтнамі живе близько 1 тис. Птахів. У М’янмі влаштувалося 800 пернатих. І близько 5 тис. Мешкає на півночі Австралії. За загальними підрахунками 13-15 тис. Статевозрілих особин, а з урахуванням молодих птахів загальна чисельність становить 19-22 тис. Особин. Спостерігається тенденція до зменшення кількості цих пернатих.

У перелік основних загроз входить скорочення водно-болотних угідь в результаті дренажних робіт і збільшенні посівних площ під рис, цукровий очерет і сою. Розширюються також площі випасу худоби. Знищує гнізда і сільськогосподарська техніка. Все це в комплексі завдає шкоди і птахам, і живій природі в цілому.

ПОДІЛИТИСЯ: