Філін

Відноситься пугач до сімейства совині, роду пугачі і утворює окремий вид з 14 підвидами. Заселяє птах великі райони Євразії. Це практично вся Європа, включаючи Скандинавію. В Азії птиці немає тільки в тундрі, лісотундрі і південних районах, що включають в себе Індію, Південно-Східну Азію, Аравійський півострів і Малу Азію. Але популяція розподілена по ареалу проживання дуже нерівномірно. Є великі райони, в яких даного виду взагалі немає. Його представники живуть в гірських і степових районах, в тайзі, в хвойних північних лісах, по межах безкрайніх пустель. Тобто в зонах з абсолютно різним кліматом.

Зовнішній вигляд

Птах велика і потужна. Філін поступається в розмірах золотому орлу, але більше білої сови. Розмах крил коливається в межах від 160 до 190 см. Тіло в довжину досягає 50-75 см. Самки більші. Їх маса становить 1,75-4,2 кг. Самці важать 1,5-3 кг. Очі помаранчеві, дзьоб чорний. Оперенье зверху буро-чорне. На плечах і спині є білуваті плями. Лоб сірий, біля очей сірий пух. Є вушні пензлика. У самців вони мають вертикальну форму, у самок більш пологі.

Горло світле. Нижня частина тіла світла і покрита темними плямами, які разом утворюють хвилясті візерунки. Хвіст рудувато-коричневий. Цей наряд дещо відрізняється у різних підвидів за відтінками кольорів. Неоднакові також і розміри. Мешканці північних районів більші, ніж жителі півдня.

Розмноження і тривалість життя

Гніздиться пугач, як правило, на уступах скель. Яйця відкладаються на початку весни. У кладці їх буває від 1 до 6. Вони білого кольору, а важать 75-80 грам. Інкубаційний період триває 32-36 днів. З пташенятами самка знаходиться 4-5 тижнів. Їжу добуває і носить самець. Спурхують і пролітати кілька метрів пташенята можуть після 5 тижнів.

Про молодому поколінні батьки піклуються 22-24 тижні. Самостійними молоді птахи стають в період з вересня по листопад. Статева зрілість настає через рік, але розмножуватися починають на 2-3 році життя. У дикій природі даний вид живе близько 20 років. Існує думка, що в сприятливих умовах тривалість життя у пугача може досягати 55-60 років.

Поведінка та живлення

Раціон харчування складається з дрібних ссавців. Це пацюки, миші, зайці, полівки. Птах іноді вбиває молодих лисиць і навіть дитинчат оленя. Ведеться мисливство та на інших птахів. Це куріпки, дятли, качки, гуси, різні види морських птахів. Великі жертви вагою більше 3 кг розправляються на землі. Все, що легше, грізний хижак може підняти в повітря. Веде в основному нічний спосіб життя. Під час полювання літає над землею і виглядає здобич. Відпочиває, сидячи на гілці дерева або на землі.

Філін і людина

В останнє десятиліття цей птах дуже часто зустрічається в межах міст. Але за умови, що в даній місцевості є здичавілі кролики. У червні 2007 року одна з птиць приземлилася на олімпійському стадіоні в Гельсінкі в той час, коли там проходив чемпіонат Європи з футболу між Бельгією та Фінляндією. У зв’язку з цим матч був перерваний на 6 хвилин. Філіна використовують на полюванні. Він здатний брати навіть зайця, але дуже важко піддається навчанню. Характер у нього непередбачуваний, і бували випадки нападу на власників.

Посилання на основну публікацію