1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Джейран

Джейран

Джейран відноситься до роду газелей і входить в сімейство полорогих. Мешкає тварина в пустелях і напівпустелях Азії. Зустріти його можна на території Ірану, Пакистану, Афганістану, в Середній Азії, а також в Монголії та Китаї. Представники даного виду схильні сезонної міграції. У зимовий період вони можуть долати в день до 30 км. Влітку, коли корм в достатку, стада переміщаються на 2-3 км.

З урахуванням величезного ареалу проживання існує 4 підвиди. Перська підвид живе в Туреччині, Сирії, Ірані, Афганістані. Туркменський підвид живе в Казахстані, Туркменістані і Таджикистані. Ще один підвид влаштувався в Монголії і північних районах Китаю. І останній підвид облюбував для себе Саудівську Аравію, південь Сирії і південно-західні райони Іраку.

Зовнішній вигляд

Тварина за розмірами невелике. Довжина тіла становить 90-115 см. Висота в холці дорівнює 65-75 см. Вага варіюється в межах від 20 до 35 кг. Хвіст у довжину дотягує до 22-25 см. У самців є роги. За формою вони нагадують музичний інструмент ліру. По всій довжині складаються з кільцевих валиків. Сама ж довжина рогів доходить до 30 см. У самок роги відсутні або ростуть маленькі ріжки довжиною не більше 3-4 см.

Спина і боки мають пісочний колір. Нижня частина тулуба, передня сторона шиї і внутрішні частини кінцівок білого кольору. Хвіст чорний. Під час бігу тварина завжди піднімає його догори. У молодих джейранів у верхній частині носа є темна пляма. Також є темні смуги на морді. Вони тягнуться від очей до рота. З віком темні плями світлішають і стають практично непомітними. Зимовий наряд у тварини світліше річного.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період проходить восени. Самець збирає собі гарем, у якому налічується кілька самок. При цьому між самцями відбуваються шлюбні бої. Вагітність триває близько 6 місяців. На світ з’являються 1 або 2 дитинчата. Молочне годування триває 3-4 місяці. Самки стають статевозрілими в 1,5 року, самці в 2 роки. У дикій природі джейран живе 7 років, в неволі доживає до 9-10 років.

Поведінка та живлення

Ці тварини живуть стадами. Максимальної чисельності вони досягають у зимовий період. Навесні вагітні самки йдуть з стада народжувати. Після цього великі стада розпадаються на маленькі групи, що налічують 8-12 тварин. У літній період до цих груп приєднуються самки з молодняком. Потім настає черга шлюбного періоду, а ближче до холодів представники виду знову об’єднуються у великі стада.

У літній період тварини активні в ранковий і вечірній час. Днем відлежуватися в тіні кущів і каменів. Взимку активність триває весь світловий день. Ці полорогие надзвичайно обережні і полохливі. При будь-якому сторонньому звуці тут же тікають. Максимальна швидкість бігу досягає 60 км / ч. Біжать, як правило, довгими стрибками, закинувши голову і піднявши хвіст. Молодняк у разі небезпеки не тікає, а лягає на землю і зливається з навколишнім рельєфом.

Раціон харчування складається з чагарників і трави. Без води джейрани можуть обходитися тиждень. На водопій зазвичай ходять вночі або в сутінки. Уникають водойм, по берегах яких ростуть зарості. Воду п’ють не тільки прісну, а й солону. Життя у цих тварин важка. У зимовий період вони гинуть, якщо випадає багато снігу. Смертельно небезпечним є сніжний наст. У цьому випадку парнокопитні не можуть дістатися до корму.

Вороги

Основними ворогами є вовки, лисиці і беркути. Людина в колишні часи нещадно отстреливал цих тварин. У наші дні чисельність виду значно скоротилася. Він включений до Червоної книги зі статусом зникаюче тварина.

ПОДІЛИТИСЯ: