1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Домовик сич

Домовик сич

Домовик сич – це вид птахів, що відноситься до сімейства совині і вхідний в рід сичі. Мешкає в помірних і теплих районах Європи та Азії, а також у Північній Африці. У 1842 році птицю завезли до Великобританії, де вона прижилася. Аналогічна ситуація склалася і в Новій Зеландії на початку XX століття. Даний вид добре адаптований до сухого клімату. Зустрічається на висоті до 2,6 тис. Метрів над рівнем моря.

Побачити цього представника совиних можна в полях, степах, напівпустелях, пустелях, відкритих лісових масивах, на скелях, в ущелинах і ярах. Птах також відчуває себе цілком комфортно серед пасовищ, сільськогосподарських полів, на луках і в садах. Попадається в міських передмістях і поблизу сільських поселень.

Зовнішній вигляд

Середня довжина тіла складає 22 см. Розмах крил досягає 56 см. Середня вага дорівнює 164 м Самці на 10% легше самок. Мінімально зареєстрований вага становить 98 г, а максимальний дорівнює 280 м У неволі у будинкового сича вага іноді доходить до 300-350 г. Забарвлення оперенья у самців і самок не відрізняється. Верхня частина тіла світло-коричнева або пісочна. На плечових пір’ї спостерігаються білі плями. Черево коричневе з білими прожилками. Голова велика, ноги довгі, очі жовті. Над очима є щось схоже брів білого кольору. Молоді птахи виглядають більш блякло, ніж дорослі.

Розмноження і тривалість життя

Гнізда влаштовуються в дуплах дерев, на скелях, кручах, по берегах річок, в стінах і на дахах будівель. Пари моногамні. Інкубаційний період триває 28-29 днів. У кладці налічується 3-5 яєць. Вилупилися пташенята важать 10-12 р Вони залежать від батьків 2 місяці, потім стають самостійними. Якщо домовик сич гніздиться поблизу людей, то швидко до них звикає і зовсім не боїться коли вони знаходяться поруч. Максимально зареєстрована тривалість життя цих пернатих становить 15 років і 7 місяців. Але, як правило, в дикій природі вони живуть в середньому 4 роки. Смертність серед пташенят доходить до 70%.

Поведінка та живлення

Ці представники совиних живуть на одному і тому ж місці круглий рік. Харчуються невеликими гризунами, дрібними птахами, дощовими черв’яками, літаючими комахами, рибами, ракоподібними, молюсками. Більш активні в нічний, ніж денний час. У пошуках здобичі літають низько над землею, тільки зрідка піднімаються на висоту 20-30 метрів. Спіймана жертва може відповідати розмірам самого маленького пернатого хижака. Домовим сичам властиво відкладати надлишки продовольства про запас.

Ці птахи приносять безперечну користь людині, оскільки поїдають шкідливих гризунів і комах, тобто контролюють популяцію шкідників. Їх чисельність, в цілому, тримається на стабільному рівні. Тільки в деяких областях регіону проживання зафіксовано незначне зниження представників виду. Пов’язано це з руйнуванням природного середовища існування.

ПОДІЛИТИСЯ: