1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Чорношиїй журавель

Чорношиїй журавель

Чорношиїй журавель є мешканцем Тибетського нагір’я. Гніздиться птах в китайській провінції Цинхай, розташованої в західній частині КНР. Для цього вона вибирає високогірні райони, розташовані на висоті 4-4,5 тис. Метрів над рівнем моря. Ще одна популяція облюбувала для себе історичну область Ладакх. Це індійські штати Джамму і Кашмір. Ладакх вважається «Малим Тибетом» і знаходиться на північній частині Індії.

У зимовий період пернаті мігрують на південь Китаю в провінції Гуйчжоу і Юньнань, а також на східну край Індії в штат Аруначал-Прадеш і знаходиться поряд територію Бутану. Середовищем існування для птахів служать заболочені райони, озера, мають мулисті берега та альпійські луки з їх багатою трав’янистою рослинністю. Чисельність даного виду низька і становить приблизно 9 тис. Особин. Вид занесений в Червону книгу зі статусом уразливий. Людини ці пернаті не бояться зовсім, так як місцева релігія забороняє полювання на них.

Зовнішній вигляд

У висоту птах досягає 1,2-1,35 метра. Розмах крил 2-2,3 метра. Вага доходить до 5,5 кг. Основний колір оперенья темно-сірий у верхній частині тулуба. У нижній частині оперенье світло-сіре, майже біле. Голова чорна, верхня частина шиї має аналогічний колір. Під кожним оком є ​​плямочка білого кольору. У передній верхній частині голови пір’я немає. Гола шкіра має червоний колір. Рогівка біля очей жовтого кольору. Хвіст чорний, ноги темні, дзьоб світлий. У молодих птахів первинні і вторинні махові пера мають чорний колір. Голова покрита пір’ям повністю. Переважаючий колір жовтувато-коричневий. Між самками і самцями видимих ​​відмінностей немає. Сильна стать декілька більше слабкого.

Розмноження

Статевозрілими ці журавлі стають у віці 3-х років. Самець з самкою утворюють моногамную пару на все життя. Гніздяться розрідженими колоніями. У місцях гніздування з’являються на початку квітня. Гніздо будується на мілководді. Для цього рослинність згрібається в купу. На її вершині робиться поглиблення під кладку. У ній зазвичай налічується 2 яйця. Спочатку відкладається одне яйце, а через пару днів друге. Після цього починається насиживание.

Тривалість інкубаційного періоду становить місяць. Один з батьків постійно знаходиться в гнізді, а другий охороняє його. Велику частину часу насиджує самка. Самець лише допомагає їй. З’явилися на світ пташенята поводяться по відношенню один до одного агресивно. Тому виживає, як правило, перше пташеня, а другий, який з’являється пізніше, гине. На крило молодь стає через 3 місяці після народження. До місць зимівлі Чорношиїй журавель відлітає в кінці жовтня, початку листопада. При цьому, за загальними мірками, представники виду долають нікчемне відстань. Воно становить не більше 1 тис. Км.

Поведінка та живлення

Харчується птах і рослинами, і тваринами. Влітку це різні кореневища, плоди, бульби. Взимку раціон харчування складається із зерен злакових культур. Ними пернаті годуються на сільськогосподарських полях. Що стосується тваринної їжі, то в неї входять черв’яки, жаби, гризуни, меншою мірою риба і яйця або пташенята дрібних птахів. З’їдаються також літаючі і плазують комахи.

У зимовий період представники виду розбиваються на сімейні групи. Кожна така група має власну територію для годування. Харчування займає у пернатих 75% добового часу. Пік припадає на ранні ранкові і пізні вечірні години. Людей птахи не бояться, але тільки тих, які ходять в традиційних для даної місцевості шатах. До чужинцям ж ставляться насторожено, наче розуміють, що від них можна чекати всякої капості. Молодь живе з батьками першу зиму після народження і тільки наступної весни починає самостійне життя.

Збереження виду

Даний вид охороняється законами Китаю, Бутану та Індії. Але закон не може захистити пернатих від бурхливої ​​людської діяльності. Осушення боліт і озер, будівництво гребель, випас худоби завдає відчутної шкоди популяції. У той же час її чисельність поки тримається на стабільному рівні. Але це крихку рівновагу в будь-яку хвилину може порушитися. І тоді вид чорношиї журавля з їх вразливого може набути статусу вимираючого.

ПОДІЛИТИСЯ: