Чорний кайман

Чорний кайман відноситься до сімейства алігаторова і утворює окремий рід, в якому є лише один вид. Мешкає рептилія в басейні річки Амазонки. У цих непрохідних і болотистих місцях плазун є найбільшим і потужним хижаком. Регіон розповсюдження охоплює такі країни Південної Америки як Бразилія, Колумбія, Болівія, Еквадор і Перу. Найбільш улюбленими місцями проживання є річки з повільною течією і тихі водойми з густою рослинністю по берегах.

Зовнішній вигляд

Загальний забарвлення темний, у деяких особин майже чорний. Це допомагає полюванні в нічний час. До того ж шкура добре поглинає сонячні промені. На нижній щелепі спостерігаються смуги. У молодих крокодилів вони сірі, у старих мають коричневий колір. На боках є блідо-жовті і навіть білі смуги. Але яскраво виражені вони в молодому віці. З роками шкура стає більш рівномірно забарвленою. У рептилії великі коричневі очі. Морда загострена і вже, ніж у інших кайманів. Хвіст коротше, ніж у інших представників сімейств алігаторова.

Дорослий чорний кайман самець досягає в довжину 2,8-4,3 метра. Окремі особини доростають до 5 метрів і більше. Вага коливається в межах 300 кг. Маса найпотужніших велетнів перевищує 400 кг. Різні джерела повідомляють, що даний вид може перевищувати в довжину 6 метрів при вазі 1100 кг. Самки дрібніші самців. У довжину вони досягають 2,5-3,35 метра при вазі 120-160 кг.

Розмноження

Самка будує гніздо в кінці сухого сезону. Біля берега вона згрібає в купу землю упереміш з гілками, листям і сухою травою. Виходить споруда діаметром 1,5 метра і висотою 75 см. У кладці звичайно 30-60 яєць. Вони зариваються в цю купу і знаходяться в ній протягом 6 тижнів. Вилуплюються малята з яєць на початку сезону дощів. Це благотворно позначається на молодому поколінні, так як йому для нормального існування потрібна вода.

Весь інкубаційний період самка охороняє гніздо і допомагає народженим крокодильчика вибратися з шкірястою оболонки. Потім бере їх в рот і переносить в невеликий водойму. У таких місцях збираються кілька виводків, які знаходяться під наглядом самок. Яйця дама відкладає не щороку, а один раз на 2-3 роки. Догляд за малюками здійснюється протягом декількох місяців, але він вкрай недбалий. Тому більшість молодих крокодилів гине від зубів найрізноманітніших хижаків. Дорослими стають лише 20% від загального числа виводка.

живлення

Основний раціон харчування у даного виду складається з риби. Це піраньї, соми, окунь. Не досягли статевої зрілості рептилії їдять ракоподібних і комах. Крім водоплавних чорний кайман споживає черепах, птахів і ссавців. Заматеревшій особини нападають на капибару, тапірів, оленів, гігантських видр і навіть анаконд. У зубасту пащу можуть потрапити і великі домашні тварини. Це свині, коні, корови. Кішками та собаками плазун теж не гребує. Полювання в основному ведеться в нічний час і в сутінки. Тактика звичайна: жертва хапається і тягли під воду, де захлинається. Зуби у цього каймана так влаштовані, що він не може жувати. Лише відкушує шматки і проковтує їх. Дрібну живність ковтає цілком. Що стосується нападу на людей, то офіційно такі випадки не зареєстровані.

Чисельність

Даний вид у всі часи представляв велику комерційну цінність через розкішної чорної шкіри. Тому рептилію відстрілювали нещадно. Дійшло до того, що до кінця 50-х років минулого століття чисельність популяції впала майже до нуля. Рептилію можна було знайти тільки в найглухіших куточках тропічних лісів Амазонії. Напевно, важкодоступні райони і врятували її від повного знищення.

Люди схаменулися лише наприкінці 70-х років. Вони звернули увагу, що в річках різко зросла чисельність піраній, а капібари розплодилися в таких масштабах, що почали нещадно пожере всю рослинність. Виявляється, чорний кайман був однією з найважливіших складових екологічної системи Амазонії. Тому стали терміново запроваджувати закони, що забороняють відстріл рептилії. У наші дні чисельність популяції наближається до 1 млн. Особин, що благотворно позначилося на природних умовах Південної Америки, а зникнення даному виду більше не загрожує.

Посилання на основну публікацію