1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Болотяна сова

Болотяна сова

Відноситься болотна сова до сімейства совині і входить в рід вухаті сови. Даний вид зустрічається на всіх континентах за винятком Австралії, більшій частині Африки та Антарктиди. Ці птахи живуть у Європі, Азії, Північній і Південній Америці, в Карибському басейні, на Галапагоських островах і Гаваях. Восени мігрують з північних частин ареалу на південь. Міграція може здійснюватися і в літній час в місця з більш високою концентрацією дрібних гризунів. В основному благополуччя цієї пернатого хижака залежить від кількості полівок.

Зовнішній вигляд

Розміри птиці варіюються в межах від 34 до 43 см в довжину. Вага становить 210-480 грам. Розмах крил дорівнює 85-110 см. Самки трохи більші за самців. Голова по відношенню до тіла велика, шия коротка, крила широкі. Очі великих розмірів, а дзьоб короткий, сильний і загнутий гачком. Колір у нього чорний. Оперенье строкате від рудуватого до коричневого. Нижня частина тулуба світліше верхньої. На хвості і крилах спостерігаються темні смуги. Очі жовто-помаранчеві. Навколо них є чорні кільця, а їх у свою чергу оточують білясті кола. Вушні пучки пір’я короткі і виражені надзвичайно слабо.

Розмноження

Статева зрілість у цих птахів настає в 1 рік. Сезон розмноження триває з березня по червень з піком у квітні місяці. На цей час болотні сови збираються в зграї і дотримуються моногамних відносин. Гнізда робляться на землі, найчастіше на околицях боліт. Вибирається поглиблення в грунті, оточене низькою рослинністю, і вистилається мохом, травою, пір’ям. У кладці налічується від 4 до 7 білих круглих яєць. Коли полівок багато, то самка може відкласти і 10 яєць. У рік з’являється на світ 1 виводок. Яйця насиджує самка протягом 25-37 днів. Вигодовування пташенят займає близько 5 тижнів, потім молодь стає на крило.

Поведінка та живлення

Активна болотна сова в основному в сутінковий і нічний час. Рідко полює днем. Раціон харчування складається з полівок, ховрахів, мишей, землерийок, щурів, кажанів, ондатр. На водно-болотних угіддях також поїдаються дрібні птахи, серед яких можна назвати куликів, крячок, малих чайок, мухоловок. У Північній Америці виникають конфлікти з степовим Лунем, так як їх місця проживання збігаються. З комах птах їсть коників, гусениць, жуків. Представники виду через особливості свого травлення погано засвоюють кістки та інші тверді частини видобутку. Видають скрипучі звуки.

Природоохоронний статус

У деяких частинах ареалу проживання чисельність болотних сов низька. Особливо це характерно для південних районів. У деяких з них птахи знаходяться під загрозою зникнення. Дана ситуація частково характерна і для північних районів проживання. У штаті Нью-Йорк (США) представники виду знаходяться під охороною закону. Аналогічне становище спостерігається і в штаті Нью-Мексико, де цих представників сімейства совиних занесли до Червоної книги.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Гостромордий крокодил