Болотний олень

Відноситься болотний олень до сімейства Оленева і мешкає на території Південної Америки. Це такі країни як Аргентина, Болівія, Бразилія, Парагвай, Перу і Уругвай. Раніше представники виду жили на всій тропічній території континенту, а сьогодні утворюють ізольовані популяції на водно-болотних угіддях в басейнах річок Амазонка, Парагвай і Парана.

Ареал проживання на заході обмежується Андами, на сході лісами поблизу атлантичного узбережжя, на півночі джунглями Амазонки, а на півдні пампасами Аргентини. Найбільша чисельність тварин фіксується в заплавах річок Парана і Парагвай. У басейні Амазонки тварин мало. Даний вид класифікується як уразливий. Ці олені вважаються найбільшими в Південній Америці.

Зовнішній вигляд

У цих тварин відразу звертають на себе увагу великі вуха, покриті з внутрішньої сторони білим волоссям. Кінцівки довгі і темні. Копита розширені, так як ці олені живуть в болотистій місцевості. Між копитами на ногах є пружні мембрани. Забарвлення шерсті на тулубі червонувато-коричневий. У період гону він більш яскравий, в інші пори року темніше. На стегнах і навколо очей є білі відмітини. Передня частина морди чорна. Хвіст пухнастий, блідо-червоний зовні і чорний з внутрішньої сторони.

Розгалужені роги з 4-ма відростками ростуть тільки у самців. У довжину вони досягають 60 см. Довжина тіла становить 155-200 см. До цього треба додати хвіст. Він виростає до 12-16 см. Висота в холці варіюється від 105 до 130 см. Вага тіла коливається в межах від 80 до 125 кг. Окремі самці можуть досягати ваги в 150 кг.

Розмноження

Сезон розмноження не має чітких часових меж, але найбільш масовий гон спостерігається в жовтні-листопаді. Під час шлюбних ігор самці не проявляють особливої ​​агресії один до одного. Вагітність у самки триває 270 днів. Народжується 1 теля. Дуже рідко буває двійня. Дитинчата в основному з’являється на світ з травня по листопад. Шкура у них світла, а дорослий окрас набувається після року життя. Самці болотних оленів скидають роги 1 раз на 2 роки.

Поведінка та живлення

Живе болотний олень тільки в водно-болотні угіддя, де рівень води становить менше 70 см в глибину. Ці тварини чудово плавають, а болотиста місцевість добре захищає їх від хижаків і забезпечує харчуванням. У відповідності з рівнем води здійснюються міграції. Якщо води стає мало, то популяція йде і шукає більш підходящі місця для життя. Активність проявляється в сутінки. Живуть представники виду невеликими групами від 2 до 5 особин, рідше поодинці.

Харчування складається з рослинної їжі. Налічується близько 40 видів різних водних і прибережних рослин. До 50% це трава, а 31% припадає на бобові. З’їдаються також водні квіти і чагарники, що ростуть на болотах. Дієта різниця в період дощів і в період посухи. Головним ворогом в дикій природі є ягуар.

Чисельність виду

Чисельність болотних оленів поступово знижується на більшій частині ареалу. У Бразилії живе близько 41 тис. Особин. В Аргентині за останніми оцінками кількість тварин доходить до 2 тис. Особин. У Болівії на території Національного парку Ноель Кемпф мешкає 700 оленів.

Посилання на основну публікацію