Біруанг (малайський ведмідь)

Біруанг або малайський ведмідь – це рід з сімейства ведмежих, в якому міститься всього один однойменний вид. Ареал проживання звіра поширюється на Південно-Східну Азію. Це В’єтнам, Камбоджа, півострівна Малайзія, а також острова Суматра і Борнео. Є даний вид в деяких районах Північно-Східної Індії, Бангладеш, М’янма. Біруанга можна побачити в Таїланді і Південному Китаї. Єдине куди він не дістався, так це до Австралії.

Зовнішній вигляд

Розміри малайського ведмедя не вражають в порівнянні з іншими представниками сімейства. Довжина тіла досягає 120-150 см. Звичайна висота в холці становить 60-75 см. Самці більші представниць слабкої статі і важать в межах 30-70 кг. У самок даний показник коливається в межах від 20 до 40 кг. Кігті серповидної форми і легкі. Лапи великі, на підошвах хутра немає. Вуха невеликі і круглі, ніс широкий. Хвіст досягає в довжину 3-7 см. Біруанга може похвалитися довгим язиком. Його довжина становить 20-25 см. Цим органом малайський ведмідь витягує мед з вуликів.

Шерсть у звіра гладка і коротка. Пов’язано це, швидше за все, з тими кліматичними особливостями, в яких клишоногий живе. Колір шерсті темно-коричневий або чорний. Морда блідо-оранжева. Такий же колір мається на кінцівках. А на грудях даний колірний відтінок присутній у вигляді підкови і нагадує собою схід Сонця. Завдяки цій особливості, малайського ведмедя в англомовних країнах називають sun bear – сонячний ведмідь.

Розмноження і тривалість життя

Даний вид у зимову сплячку не впадає. Тому відтворювати собі подібних може на протязі всього року. Вагітність у самки триває 96 днів. Народжується 1 або 2 дитинчата. Вага малюків коливається в межах від 300 до 400 грам. Вони сліпі і без шерсті. Очі відкриваються на третьому тижні. Молочне годування продовжується 18 місяців. Статева зрілість настає у віці 3-4 років. Ведмежата знаходяться біля матері до 3-річного віку. Живе біруанг в дикій природі в середньому 18-20 років. У неволі може дожити до 30 років.

Поведінка та живлення

Живе біруанг в лісистій місцевості. Це тропічні і субтропічні ліси, розташовані в передгір’ях гірських хребтів, якими так багата Південно-Східна Азія. Спосіб життя у малайського ведмедя в основному нічний. Вдень він вважає за краще спати. Для цього забирається в крони дерев. Заламує гілки і влаштовує собі зручне лежбище. Тут же знаходяться листя, плоди, які біруанг із задоволенням їсть.

Раціон харчування складається з ягід, пагонів, коренів чагарників, кокосів. Любить поїдати комах. Це терміти, мурахи, жуки і бджоли. Всього ж малайський ведмідь споживає до 100 видів комах і більше 50 видів різних рослин. Харчується звір і тваринною їжею. Він їсть ящірок, черепах, птахів та їх яйця. Не гребує падаллю. Видобуток шукає за допомогою гострого нюху. Зір у ведмедика слабке. Іноді він нападає на свійську худобу, якщо такий знаходиться поблизу. І звичайно біруанг любить мед. Це характерна особливість усіх представників сімейства ведмежих.

Вороги

Основними своїми ворогами малайський ведмідь вважає тигра і пітона. Небезпеку становлять також димчастий леопард і азіатський чорний ведмідь. Люди у всі часи відстрілювали біруанга. Звір знищує посіви і нападе на домашню худобу. Певну цінність представляє шкура, а також жовчний міхур, використовуваний в китайській медицині. В даний час чисельність даної популяції незначна. Вона занесена до Міжнародної Червоної книги та охороняється законом.

Посилання на основну публікацію