Білуха (полярний дельфін)

Білуха є ссавцям і відноситься до сімейства дельфінів підряду зубастих китів. Іншими словами – це полярний дельфін, так як ареал її проживання поширюється в основному на моря Північного Льодовитого океану. Не гребує ця тварина і могутніми північними річками, що впадають у величезний водойму. Об, Єнісей, Лена – чудово відомі Белухе. Вона запливає в гирла цих річок на десятки кілометрів вгору за течією, але в кожному разі воліє морські простори, оскільки в них набагато більше риби, якою вона в основному і харчується.

Зовнішній вигляд

Білуха – велике морська тварина. Довжина тіла у самців становить 6 метрів, вага в окремих особин доходить до 2-х тонн. У середньому ж самець важить півтори тонни. Самки трохи дрібніші. Їх довжина не перевищує 5 метрів, а маса тіла коливається в межах півтора тонн. Колір тіла у дорослого полярного дельфіна білий. Звідси і назва ссавця. У немовляти дитинчати шкура темно-синя або точніше аспідно-синя. З часом вона блідне і набуває сіруватого відтінку, який поступово починає віддавати ніжною блакиттю. Голубізна блякне й у віці 4-5 років зникає зовсім. На зміну їй і приходить білий колір, що зберігається у тварини до кінця життя.

Голова у білухи щодо розмірів тіла невелика. На ній є характерний лобовий виступ як і у всіх дельфінів, але дзьоба, притаманного цим ссавцям, немає. Властивісттю тваринного є те, що воно здатне обертати головою, повертаючи її вгору, вниз і вбік. Це пов’язано з рухливістю шийних хребців. Вони у неї не злиті, як у інших найближчих родичів, а розділені хрящовими прошарками.

У полярного дельфіна також добре розвинені м’язи морди. Вона може змінювати вираз, відображаючи те радість, то сум, то повна байдужість або презирство. Грудні плавники широкі, але знову ж невеликі щодо тіла. Хвіст потужний, а ось спинного плавця немає. Це мабуть пов’язано зі специфікою проживання, так як серед вічних льодів таку освіту на спині може тільки заважати.

Білуха має дуже міцний, з прекрасною теплоізоляцією, шкірний покрив. Товщина його доходить до 2 см. Під шкірою розташовується товстий шар жиру. Цей прошарок досягає в товщину 15 см і надійно оберігає внутрішні органи від полярних холодів. Плаває вона зі швидкістю 10 км / год. У разі небезпеки, рятуючись від косаток, може розвивати швидкість до 25 км / год. Прекрасно плаває на спині і навіть задом. Може опускатися на глибину до 300 метрів, як і всі дельфіни. Без повітря здатна витримувати 15 хвилин. Під час плавання виринає з води з періодичністю в 2 хвилини, щоб ковтнути повітря.

Розмноження і тривалість життя

Злучається білуха і народжує в прибережних зонах. Вибирає при цьому місця з більш теплою водою. Такими, як правило, є райони, розташовані поряд з гирлами річок. Тут, у весняно-осінній період, на світ з’являється потомство. Дитинча народжується один і досягає в довжину 1,4-1,6 метра. Вага у нього при цьому доходить до 70 кг. Мати вигодовує його молоком півтора року. Злучається вона знову через два тижні після пологів.

Самці домагаються уваги дам, влаштовуючи між собою бої. Вагітність триває 14 місяців. Самки досягають статевої зрілості у віці від 4 до 7 років. Втрачають здатність до народження дитинчат в основному в 20 років. Самці дозрівають до 7-9 років. Білухи припиняють своє зростання у віці 10-11 років. Живуть ці ссавці 35-40 років. У неволі полярний дельфін може дожити і до 45 років.

Поведінка та живлення

Жити білуха воліє в зграї. Зграї складаються з безлічі груп. В одні такі невеликі освіти об’єднується кілька самок з дитинчатами, в інші збираються разом дорослі самці. Навесні ці тварини прагнуть до суворих північних берегів. Тут, у вузьких затоках близь гирл річок, вони проводять все теплу пору року. У цей період на мілководді дуже багато риби. Харчується полярний дельфін Сайко, мойвою, камбалою. Любить навагу, тріску. Із задоволенням поїдаючи оселедцевих і лососевих риб, не гребує ракоподібними і молюсками. Здобич він не вистачає пащею, а всмоктує її разом з потоком води.

Навесні у цих ссавців настає період линьки. Верхній відмерлий шар шкіри білухи здирають за допомогою дрібних каменів і гальки. Тварини труться об них своїми великими тілами, і стара шкіра сповзає у воду цілими клаптями. Характерно те, що тварини проводять літні місяці протягом усього життя завжди в одних і тих же місцях. Тобто після зимової міграції вони незмінно повертаються туди, де колись народилися. По-іншому у них не буває.

Білуха поруч з льодом
З настання суворих арктичних холодів білухи залишають прибережні зони і переміщаються до крайки безкрайніх крижаних полів. При відсутності достатньої кількості корму ссавці запливають в зону дрейфуючих льодів. Існувати вони можуть в цих району тільки періодично висував морду з крижаної каші.

Тварини облюбовують обширні ополонки, біля яких і кучкуються. Дуже часто таких отворів в льоду буває декілька. Іноді вони розташовані на багато кілометрів один від одного. Якщо полином затягує кіркою льоду, то тварини розбивають її своїми великими тілами. Буває, що крижини зсуваються, наповзають один на одного через північних вітрів і могутніх течій. У цьому випадку доступ до повітря перекривається, і ціла зграя в кілька сотень голів може загинути.

Вороги

Ворогів у білухи налічується два. Це білий ведмідь і косатка – найпотужніші хижаки: один сухопутний, другий морський. Мишка полярних дельфінів обожнює. Йому подобається їх товста жировий прошарок. Клишоногий з нетерпінням чекає зими і влаштовується біля обширних таловин в льоду. Як тільки полярний дельфін висовує голову, щоб вдихнути повітря, потужна пазуриста лапа обрушується на нього.

Оглушена тіло ведмідь витягує на лід і поїдає. Косатки теж люблять ласувати цими тваринами. Вони безжально нападають на них у воді. Врятуватися від потужного хижака вибраній жертві практично неможливо. Косатка плаває в два рази швидше, і бідне ссавець кінчає своє життя в її зубастої пасті.

Посилання на основну публікацію