Білоголовий орлан

Білоголовий орлан відноситься до роду орлани. Мешкає на території Північної Америки від приполярних районів до Мексики. Частина птахів гніздиться на півночі, а в зимовий період мігрує на південь. Інша частина проживає в південних районах цілорічно. Обов’язковою умовою для проживання є наявність поруч великого водойми. Це може бути озеро, повноводна ріка, море або океан. Перебуваючи поруч з водою, хижий птах має постійну кормову базу. У період гніздування вибирається місцевість з високими деревами і пишними кронами, щоб можна було влаштувати гніздо.

Зовнішній вигляд

Птах сильна, велика і потужна. Довжина тіла досягає 70-100 см. Розмах крил становить 1,8-2,3 метра. Масам тіла варіюється в межах від 3 до 6 кг. Самки більший і важчий самців приблизно на 25%. Самка може важити майже 6 кг, а самець тільки 4 кг. Також птахи, що живуть в південних районах, менше своїх північних побратимів. Найдрібніші представники виду мешкають у Флориді. Їх вага складає 3 кг, а розмах крил не перевищує 1,8 метра. Найбільші орлани гніздяться на Алясці. Вага самок може доходити до 7,5 кг, а розмах крил становить 2,4 метра. У середньому самки, що мешкають на Алясці, важать 6,3 кг, а самці дотягують до 4,3 кг.

У цих птахів пір’я на голові, шиї і хвості білого кольору. Дзьоб сильно загнутий на кінці і жовтий. Райдужна оболонка очей має також жовтий колір. Надбрівні дуги потовщені і виступають над очима. Тіло і крила вкриті темно-коричневими пір’ям. Кінцівки яскраво-жовті, покриті пір’ям наполовину довжини. Пальці короткі, сильні і закінчуються гострими кігтями. Статевий диморфізм відсутній. Відмінність між статями тільки в розмірах. Молоді птахи повністю покриті темно-коричневими пір’ям. Лише на хвості, животі і крилах є білуваті плями. Через це люди іноді плутають даний вид з орланів-білохвіст, що, природно, неприпустимо, оскільки птахи мешкають на різних континентах.

Розмноження і тривалість життя

Статеве дозрівання наступає у віці 4-5 років. Пари моногамні і створюються на все життя. Гніздо будується в середині лютого на вершині високого дерева. Раз побудоване, воно може використовуватися протягом багатьох років. Щороку воно ремонтується, підлаштовується і поступово досягає великих розмірів. Це 4 метра в глибину і 2,5 метра в діаметрі. Якщо дерев немає, то гнізда розташовуються на скелях і навіть на землі. Кладка в кінці лютого. Налічується в ній від 1 до 3 яєць. Інкубаційний період триває 35-38 днів. Насиджує яйця в основному самка, самець підміняє її рідко.

З’явилися на світ пташенята покриті білим пухом і абсолютно безпорадні. Ростуть вони дуже швидко. Між новонародженими виникає конкуренція за їжі, і більш слабкі можуть загинути. Оперяються вони через 2 місяці після народження. На крило стають через 3 місяці. У дикій природі білоголовий орлан живе 25 років. У неволі може дожити до 50 років.

живлення

Основний раціон харчування цього хижака складається з риби та інших птахів. З’їдаються також кролики, ховрахи, єноти, ондатри, бобри. У пазуристі лапи трапляються і новонароджені тюлені. У раціон входить і падаль. Це великі рогаті тварини. Основна полювання проходить на ранкові години. Птах кружляє над водною поверхнею і, побачивши рибу, хапає її кігтями. На суші хижак сидить на гілці дерева і видивляється жертву. Займаються білоголові орлани і злодійством. Вихоплюють видобуток у інших птахів і поїдають.

Чисельність

На сьогоднішній день дана популяція має статус мінімальної небезпеки. Загальна чисельність складає приблизно 200 тис. Особин. Велика кількість птахів мешкає в штаті Міннесота. Це близько 1300 пар. У Флориді налічується 1200 пар. В інших штатах США ці птахи також присутні. Аляску щороку відвідує до 40 тис. Особин. Тут вони відкладають яйця, а з настанням холодів спрямовуються на південь. Для утримання даного виду в неволі необхідно дозвіл спеціальних державних органів.

Посилання на основну публікацію