Білка

Відноситься білка до сімейства білячих. У цьому великому сімействі існує кілька пологів. Найчисленніший з них носить назву білки. У ньому налічується 30 видів. Поширені вони в Америці, Європі та Азії. Інший рід сімейства носить назву червоні білки. У ньому налічується 3 види. Це корінні жителі Північної Америки. Поширені вони аж до південних районів Аляски, а на півдні зустрічаються в північних штатах Мексики. Існують також пальмові білки, а всього налічується 55 видів пухнастих звірят. Не треба забувати про підвидах, які збільшують останню цифру втричі.

У всіх видів дуже багато спільних рис, завдяки яким, власне, їх і об’єднали в одне сімейство. Довжина тіла звірків коливається в межах від 20 до 35 см. Хвіст довгий і пухнастий від 20 до 30 см. Вага тіла коливається в межах від 200 г до 1 кг. Окрасою хутра найрізноманітніший. Він відрізняється не тільки за видами і підвиду, а й усередині підвиду може мати різні індивідуальні відтінки. З віком колір хутра також змінюється і безпосередньо залежить від сезонів року. Звірятко може бути рудим, світло-сірим, попелястим, а іноді попадаються абсолютно чорні особини, що живуть в одній сім’ї з каштановим побратимами.

Пензлика на кінчиках вух ростуть не у всіх звірків. Вони є у звичайних білок, що населяють Європу і тайгові райони Азії аж до Камчатки, Сахаліну і північних японських островів. Цей звірок має довжину тіла 20-30 см. Його пухнастий хвіст виростає до 14-20 см, а вага коливається в межах від 250 до 350 г. Даний вид добре відомий в Росії, Україні та Білорусії. Представники виду живуть не тільки в дикій природі, але і в міських парках. У деяких місцях їх так приручають, що вони перестають боятися людей і бере корм з рук.

Пензликами можуть похвалитися і червоні білки, що мешкають на Алясці, в Канаді і північних штатах США. Їх відмінною рисою є білі кола навколо чорних очей. Це великі звірятка. У довжину вони досягають 30-35 см. А ось хвіст у них відносно невеликий. Він виростає всього до 10-15 см. Хутро на спині червонувато-оливковий, на животі білий. Розділяє ці кольори бічна вузька чорна смуга. Темний хвіст окантований білою облямівкою.

У всіх інших видів пензликів на вухах немає. Але ніякого дискомфорту звірята від цього не відчувають. Вуха у всіх видів, без винятку, невеликі. Линяє звірок два рази в році. На хвіст це правило не поширюється. Він схильний линьке лише один раз на рік. В цілому, Біличі хутро цінується високо, але в кожному разі він поступається за якістю хутрі соболя, бобра, ондатри, песця. Тому ціни на нього нижче.

Люди вважають цих звірків розумними тваринами. Вони, на відміну від багатьох інших гризунів, роблять запаси горіхів. Використовує їх в зимовий період часу або нестаток кормів. Горіхи зазвичай закопуються в землю, причому в різних місцях. Їх може бути так багато, що звірятко частенько забуває, куди він сховав чергову партію корму. Такі «забуті» горіхи можуть з часом прорости, і на світ з’явиться дерево, що зовсім непогано для навколишнього світу.

Харчуються представники численного сімейства в основному рослинною їжею. Це ягоди, фрукти, насіння різних рослин, кора дерев, нирки, молоді пагони. Звірятко із задоволенням їсть гриби і горіхи. Крім рослинної споживається і тваринна їжа. Це дрібні гризуни, ящірки, яйця птахів, пташенята і навіть змії. Пухнастий звір є деревним тваринам. По деревах він лазить чудово. Легко стрибає не тільки з гілки на гілку, але може перемахнути по повітрю і на сусіднє дерево. У разі необхідності стрибає з високого дерева на землю без шкоди для себе. Такі чудеса повітроплавання можливі, завдяки пухнастому хвосту. Він пригальмовує падіння на матінку-землю і управляє польотом.

Свої гнізда самки влаштовують в дуплах дерев. Якщо ж таких немає, то гніздо робиться з гілок. Має воно кулясту форму. Усередині завжди вистилається листям. Народжують самки два рази на рік. Це весна і літо. Вагітність триває 40-45 днів. У виводку зазвичай міститься 3-4 бельчонка. Дуже рідко буває більше або менше.

Дитинчата народжуються абсолютно голими і сліпими. Молочне годування продовжується півтора місяці. Через три тижні після народження білченята відкривають оченята. Гніздо залишають через 10 тижнів. Статеве дозрівання наступає в 5 місяців. Народжувати самки починають по досягненню ними віку 1 рік. У дикій природі білка живе від 7 до 12 років, в сприятливих умовах окремі види доживають до 20 років.

Маленькі пухнасті звірята прекрасно уживаються з людиною. У той же час велика чисельність білок біля жител людей може призвести до відвертої конфронтації. Гризуни здатні проникати в будинки і наносити серйозний матеріальний збиток. Зуби у них дуже гострі, тому безповоротно зіпсувати майно їм цілком під силу. Деякі народи здавна їдять біляче м’ясо. Воно смачне і поживне. У північних районах звірків знищують через хутра, але, в цілому, чисельність даної популяції тримається на стабільному рівні.

Посилання на основну публікацію