Біла куріпка

Відноситься біла куріпка до сімейства Фазанові і утворює рід, в якому є один вид. Мешкає птах на Алясці, в Сибіру, ​​Скандинавії, в північних районах Канади. Тобто облюбувала для себе пріарктіческіх зону. На цих землях вона проводить час у північних тайгових районах, любить лісотундру і заглядає в тундру. У лісистій місцевості віддає перевагу болотам. У повітря піднімається дуже неохоче. Воліє вести наземний спосіб життя. При цьому швидко бігає, а завдяки захисному окрасу, рятується від небезпеки. Риє в снігу ходи, де ховається від холоду, ворогів, а також знаходить їжу під товстим сніговим покривом.

Зовнішній вигляд

Птах має середню величину. Вага її коливається в межах від 400 до 800 г. Довжина тіла досягає 35-40 см. Самки дрібніші самців, а забарвлення у них в цілому трохи світліше. Влітку у самців оперенье світло-коричневе. На шиї і грудях при цьому з’являється червонуватий відтінок. Над очима в шлюбний період проступають червонуваті смуги. Хвіст і низ тулуба чорні, махові крила білі. У самок пір’я рудувато-бурі. Махові пера білого кольору. Ноги і нижня частина тулуба білі, з жовтуватим відтінком. Зимовий наряд у самок і самців повністю білий, за винятком чорного кінчика хвоста. Куріпки, що живуть на Британських островах, протягом усього року залишаються червонувато-коричневими з білими ногами. Вони «не вдягають на себе» білий наряд в зимові місяці.

Розмноження і тривалість життя

Гніздиться біла куріпка в тундрі. Вибирає вона для цього відкриті ділянки, які чергуються з чагарниковими заростями. Шлюбний період починається навесні. При цьому птахи дотримуються певного ритуалу. Самці літають і видають гортанні звуки. Самки квокчуть. Триває все це до встановлення теплої погоди. Саме з цього періоду птиці розбиваються на пари. Для гнізда вибирається місце на землі поруч з чагарником. Риється неглибока ямка, дно якої вистилається листям, гілками і травою. Яйця відкладаються в самому кінці весни і початку літа.

У кладці зазвичай від 5 до 20 яєць. Вони мають блідо-жовтий фон і усипані коричневими плямами. Насиживание триває 3 тижні. Самець при цьому весь час знаходиться поруч з самкою. Після того як пташенята з’являються на світ, батьки відводять їх подалі в зарості. Іноді кілька виводків об’єднуються в один. Так дорослим птахам зручніше захищати своє потомство від ворогів. Біля батьків пташенята знаходяться 2 місяці. Статеве дозрівання наступає в 12 місяців. Живе біла куріпка в дикій природі в середньому 12-13 років.

Поведінка та живлення

Цей птах постійно живе поблизу чагарників. Це основне джерело її харчування. Їсть ягоди, листя, насіння різних рослин. Комахами годується дуже рідко. У зимовий період настає черга гілок, пагонів і нирок. Живе біла куріпка в зграї. Вона може налічувати і 200, і 300 птахів. Особливо така кількість характерно для сезонних міграцій. Іноді живуть невеликими зграями по 10-15 особин в колективі. На період розмноження птиці розбиваються на пари.

У зимових умовах дана популяція живе по 7-9 місяців. Мешканки тепліших південних районів зазвичай не мігрують. Ті ж, хто обрав для себе північні широти, зимують південніше. Летять вони завжди вздовж річок. Це Об, Єнісей, Лена, Печёра, Колима. Вже з початку березня птахи починають повертатися в тундру. Там їх чекають шлюбні ігри і період гніздування.

Вороги

У ворогах у білої куріпки з чотириногих хижаків числиться песець. Він ласує яйцями і нападає на дорослих птахів. З крилатих побратимів слід назвати полярних сов, поморників, кречетів, а також чайок. Вони нападають на пташенят. На чисельність впливають і природні умови. Якщо весна холодна, то куріпки взагалі не гніздяться. Зате в сприятливі теплі роки народжуваність зростає. Від пильної уваги хижаків білих куріпок нерідко рятують лемінги. Якщо чисельність цих звірків висока, то песці і білі сови перемикають свою увагу на них і втрачають до птахів всякий інтерес.

Дана популяція є об’єктом промислового полювання. У птаха смачне м’ясо, але добути його можна тільки в дикій природі. У неволі біла куріпка практично не розмножується і дуже швидко гине. Чисельність виду не перебуває під загрозою знищення. Птах не занесена до Червоної книги, що пояснюється віддаленими холодними районами, які є рідний середовищем її проживання.

Посилання на основну публікацію