1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Австралійський журавель

Австралійський журавель

Являє собою австралійський журавель великого птаха, що мешкає в Австралії, Новій Гвінеї і зустрічається в Новій Зеландії. В Австралії птах найбільш численна в північно-східній частині штату Квінсленд. Існує окрема популяція на півдні материка в штаті Вікторія. У Квінсленді чисельність пернатих оцінюється в 50-100 тис. Особин. Південців налічується близько 1000 особин. Чисельність в Новій Гвінеї невідома. У Нову Зеландію потрапляють лише окремі зальотні бродяги. Їх число незначно.

Даний вигляд не мігрує. Він лише переміщається в різні області з причини сезонних дощів. У північній частині материка сухий сезон припадає на червень-листопад. У цей час птахи об’єднуються у великі зграї і живуть на прісноводних болотах. Селяться також в легенях, по краях озер і зрошуваних земель. У грудні починається мусонний сезон, і пернаті відправляються до місць гніздування. Знаходяться ті в глибині материка на відстані до 500 км від океану. На півдні опади розподіляються більш рівномірно протягом року. Сухий сезон припадає на грудень-травень. У цей час південна популяція концентрується у внутрішніх областях. У червні-липні переміщається в прибережні прісноводні болота для гніздування.

Зовнішній вигляд

У висоту доросла птиця досягає 0,8-1,4 метра. Розмах крил варіюється від 1,7 до 2,2 метрів. Вага самців трохи не дотягує до 7 кг, а самки важать близько 6 кг. Мінімальна вага становить 3,8 кг, максимальний доходить до 8,5 кг. Дзьоб великий, сіро-зеленого кольору, шия довга і тонка. Основний колір оперенья блакитно-сіро-зелений. Первинні махові пера темні, а вторинні мають сіруватий відтінок. Ноги темного кольору з сіруватим відтінком. Нижня частина голови і горловий мішок червоні. У верхній частині голови пір’я відсутні. Гола шкіра в цьому місці має сіро-зелений колір. Райдужна оболонка очей жовтувато-оранжева. У молодих птахів очі карі. На голові ростуть рудуваті пір’я. У нижній частині голови спостерігається червона смуга.

Розмноження

Пари моногамні і утворюються на все життя. Гніздо робиться в густій ​​рослинності серед боліт. Будується воно з трави і зв’язується мулом. Зовні являє собою високу купу з поглибленням нагорі під кладку. У кладці найчастіше 2 яйця. Буває 1 або 3. Відкладаються яйця протягом 2-х днів. Інкубаційний період триває місяць. У насиживании беруть участь обидва батьки. Вилупилися пташенята покриті сірим пухом і важать близько 100 грам. Оперяються молодь протягом 5 тижнів. На крило стають через 3 місяці після народження, зазвичай на 100-й день. Батьки піклуються про молоде покоління протягом року. Статевозрілим австралійський журавель стає у віці 3-х років.

живлення

Даний вид належить до всеїдних. Своїм сильним дзьобом він легко розриває землю і добирається до кореневищ і цибулин. З’їдаються також пагони, листя, зерна, насіння. Птах п’є солону воду, а біля очей є спеціальні залози, через які надлишок солі виводиться з організму. З тваринної їжі пернаті їдять жаб, ящірок, ракоподібних, молюсків і різних комах, які у водно-болотних угіддях.

Збереження виду

Даний вид занесений в Червону книгу. Передбачається, що чисельність популяції може зменшитися, тому вона носить статус вразливої ​​категорії. Основна загроза виходить від руйнування природного середовища проживання і супутніх факторів. Це осушення боліт і зіткнення з високовольтними лініями передач. Шкоди популяції також завдає руда лисиця, завезена в Австралію. Свій внесок вносять і дикі свині, що поїдають осоку. На сьогоднішній день намічені різні заходи, спрямовані на збереження австралійського журавля. Головна ставка робиться на національні парки, де пернаті будуть почувати себе в цілковитій безпеці.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Тетрада Фалло