Алігатор

Алігатор – це крокодил, який утворює окреме сімейство і рід. У наші дні існує 2 види цих рептилій. Один з них мешкає в Північній Америці, а інший в Китаї. Перший вид називається американським алігатором, другий, відповідно, китайським. Американець живе у Флориді, а також у Північній і Південній Кароліні. Зустрічається також у прибережній зоні Мексиканської затоки (штат Луїзіана). Ці землі прилягають до Атлантичного океану і являють собою один з найбільш цивілізованих куточків планети. Тому рептилій розселили по національним паркам, де вони відчувають себе в повній безпеці.

Що стосується Китаю, то тут обстановка не настільки райдужна. Плазун мешкає в східній частині басейну річки Янцзи. На сьогоднішній день представників виду налічується не більше 200. Живуть вони в ставках і річкових заболочених ділянках. А колись даний вид жив у всьому Східному Китаї і Кореї.

Чим крокодил відрізняється від алігатора

Головна відмінність, за яким відразу можна відрізнити алігатора від крокодила, полягає у формі голови. У крокодила вона довша, а морда загострена. У алігатора голова ширше, коротше і має «тупу» морду. У рептилії також не видно нижнього 4-го зуба, коли щелепи зімкнуті. Ще один важливий момент полягає в тому, що плазун може жити лише в прісній воді, а у крокодила є спеціальні залози, які фільтрують сіль, тому він може мешкати і в морській воді. Є відмінності і в раціоні харчування. Крокодили споживають лише рибу і м’ясо, а алігатори крім цього їдять листя і плоди, тобто вживають рослинну їжу.

Характеристики видів

Американський алігатор облюбував для себе південний схід США і живе в водно-болотних угіддях. Самці більші за самок. Їх середня довжина досягає 3,4 метра. Слабка стать має відповідний параметр рівний 2,6 метра. Трапляються старі самці довжиною більше 4 метрів. Найбільший екземпляр був зафіксований в 1980 році в Луїзіані. Його довжина сягала 5,8 метра. Самці зазвичай важать 220-230 кг, маса самок дорівнює 90-100 кг. У представників виду є слабко виражений кістковий носової гребінь.

Лапи короткі. На передніх налічується 5 пальців, на задніх тільки 4. Хвіст сильний і гнучкий. Верхня частина тіла захищена кістяними пластинами. Черево має кремовий колір. Верхня частина тулуба забарвлена ​​в коричневий, чорний або сірий кольори. Зубов в пащі налічується 74-84. Райдужна оболонка очей сіра. Тривалість життя становить 30-50 років. Однак існує стійка думка, що ці рептилії здатні прожити і 100, і 150 років.

Китайський алігатор дрібніше свого американського побратима. Звичайна довжина тулуба у представника виду дорівнює 1,5 метра при масі 36 кг. Самки, як правило, на 10 см коротше самців. Найбільша довжина сильної статі становить 2,1 метра при вазі 45 кг. Тулуб закрито кістяними пластинами повністю, тобто вони є не тільки на спині, але і на животі. Повіки захищені кістковими щитками. Забарвлення тулуба жовтувато-сірий. На нижній щелепі є чорні плями. У молодих особин на тілі спостерігаються жовті смуги. Є вони і на хвості. У міру дорослішання смуги бліднуть, а потім зникають. Вважається, що м’ясо даного виду допомагає виліковувати простудні захворювання і рак. Таку думку в чималому ступені посприяло знищенню рептилій.

Розмноження

Шлюбний сезон наступає навесні. Самці і самки гарчать, залучаючи партнерів. Під нижньою щелепою є спеціальна мускусна заліза. Вона випускає характерний запах, що також сприяє утворенню шлюбних союзів. Самці створюють цілі гареми, в яких може налічуватися до 10 самок.

Гніздо влаштовується поблизу води. Для цього трава, гілки, листя згрібають в купу. Створюється пагорб висотою приблизно 1 метр. Жителі Китаю відкладають 10-40 яєць. Кладка американців налічує 20-50 яєць. Зверху яйця закриваються рослинністю. Інкубаційний період триває 65 днів. Самки весь час знаходяться біля гнізда і охороняють його від хижаків. Коли дитинчата вилуплюються з яєць, то починають пищати. Самка чує писк і розриває верхній шар. Потім бере малюків в рот і переносить до води. У новонароджених є поперечні жовті смуги на тілах. Вони створюють захисний окрас. Мати опікає молоде покоління кілька місяців. Коли малюки підростають, самка починає проявляти до них агресивність. Молодь змушена покидати матір і переходити до самостійного життя.

Поведінка

У зрілому віці алігатор веде одиночний спосіб життя і має свою територію. До прийшлим рептиліям проявляє агресивність. Молоді плазуни живуть групами і відносяться один до одного цілком терпимо. На вигляд ці хижаки досить повільні і незграбні. Але під час полювання можуть розвивати швидкість до 45 км / ч. З настанням осені впадають в сплячку. Для цього риють нори на берегах водойм. У великій норі влаштовуються відразу декілька рептилій. Іноді замість нори використовують бруд, зариваючись в неї. Над поверхнею стирчать лише ніздрі. Навіть коли бруд замерзає під час холодів, плазун відчуває себе в безпеці, так як кисень справно подається в легені.

живлення

Алігатор є хижаком. Американський вигляд, завдяки своїм розмірам, стоїть на самій вершині серед всіх хижаків. Він нападає навіть на оленів і кабанів, але трапляється таке досить рідко. Основний раціон харчування складається з риб, черепах, ондатр, єнотів, нутрій. Дістається і птахам, якщо вони Зазіваєшся на водній гладі. У зубасту пащу потрапляє і домашню худобу, а також собаки. У раціон входять також змії, ящірки, а комах і безхребетних поїдає молодь. Китайський вид має меншими розмірами, тому він не настільки грізний і небезпечний. Поїдає в основному рибу, змій, птахів, безхребетних, комах. Спосіб життя в основному нічний. Днем рептилія відпочиває в норі.

Чисельність

Ситуація з чисельністю американських жителів цілком прийнятна. Люди їх пестять, плекають, і рептилії відчувають себе цілком комфортно. На благодатних землях Північної Америки їх кількість наближається до мільйона. А ось китайці ставляться до своїх алігаторам агресивно. В результаті, як уже говорилося, їх чисельність доходить лише до 200 особин. Але американці і тут довели свою невичерпну любов до плазунів. Представників виду вони забрали до себе в США. І щасливчики зараз оточені турботою та увагою, мешкаючи на півдні Флориди. В цілому треба відзначити, що на сьогоднішній день зникнення жодному з видів не загрожує.

Посилання на основну публікацію