Африканський буйвол

Відноситься африканський буйвол до сімейства полорогих і утворює вигляд, в якому налічується 5 підвидів. Середовищем існування цієї тварини є як густі ліси, так і відкриті савани. Забираються представники виду і в гори аж до висоти 3 тис. Метрів над рівнем моря. Максимальна концентрація буйволів спостерігається в саванах, де завжди є вода і трава. У XIX столітті в Африці паслися величезні стада цих могутніх звірів. У наші дні ареал їх проживання безпосередньо пов’язаний із заповідними і охороняються зонами.

Зовнішній вигляд

Представники виду мають великі розміри. Особливо це стосується підвиду, що мешкає в південних і східних районах Африки. Висота в загривку у них коливається в межах від 1,4 до 1,8 метра. Довжина тіла становить 3-3,4 метра. Хвіст доростає до 70-100 см. Вага варіюється від 500 до 900 кг. Окремі екземпляри можуть досягати ваги в 1 тонну. Самки дрібніші самців. Тулуб кремезне, ноги короткі і сильні. Голова розташовується нижче лінії спини. Передні копита ширше задніх, так як передня частина корпусу більш потужна і важка, ніж задня.

Колір розрізняється залежно від підвиду. Жителі півдня облаем чорним забарвленням. З віком він стає темно-коричневим, а у старих тварин навколо очей з’являються білуваті кола. У самок шкура темно-коричнева. Описаний підвид найбільший. Називають його Капського. Інші підвиди дрібніше, а забарвлення у них червонувато-коричневий, за винятком мешканців Центральної Африки. Вони такі ж темні, як і жителі півдня.

Слід сказати кілька слів про рогах тварини. У африканського буйвола вони надзвичайно своєрідні. Підстави обох рогів утворюють один суцільний кістковий щит. Він такий міцний, що від нього відскакують навіть кулі. З підстави роги розходяться в сторони і вниз, потім роблять плавний вигин і загинаються вгору. Відстань між кінцями рогів складає близько 90 см. Повністю формуються ці утворення на голові до 6 років. У самок роги дрібніше, ніж у самців.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період припадає на сезон дощів. Самці влаштовують поєдинки за лідерство. Вагітність триває 11,5 місяців. На світ з’являється, як правило, один теля. Забарвлення у нього червоно-коричневий. Вага доходить до 40-50 кг. Відразу ж після народження малюк починає всюди слідувати за матір’ю. Молочне годування продовжується 6 місяців. Статева зрілість настає у віці 3-х років. Самки залишаються з матір’ю на все життя. Самці залишають стадо у віці 2-х років. Середня тривалість життя становить 16-18 років. У зоопарках африканський буйвол доживе до 28-30 років.

Поведінка та живлення

Тварини ці живуть стадами. Такі соціальні освіти можуть нараховувати сотні особин. У минулі століття стада були на порядок більше і заполоняли всю савану. Групи ці змішані. У них присутні і самці, і самки, і телята. Іноді молоді самці утворюють окремі колективи. Те ж саме можна сказати і про зрілих представниках сильної статі. Старі бики стають вередливими і дратівливими. Деякі з них після 12-річного віку починають вести одиночний спосіб життя. Вони вибирають собі конкретну територію і мешкають на ній.

Цим представникам африканського тваринного світу необхідна вода. Тому вони не віддаляються далі 5 км від водойм. У день доросла тварина випиває до 5 відер води. Буйволи добре бігають і можуть розвивати швидкість 55 км / год, прекрасно плавають, але не люблять це заняття. При нападі хижаків утворюють півколо. Попереду стоять дорослі самці і самки, а молодь ховається за ними. Тварини дуже сильно страждають від різних комах-паразитів, тому валяються в пилу, щоб хоч якось полегшити своє існування. У боротьбі з комахами допомагають птиці волоклюі. Вони викльовує паразитів з шкури могутніх тварин.

Африканські буйволи переслідують лева
Харчуються африканські буйволи рослинною їжею. Їм необхідні трави, в яких багато клітковини. Пасуться представники виду зазвичай у нічний час, а вдень лежать в грязі або ховаються в тіні дерев від спеки. У кожному стаді прийнято виставляти сторожових тварин. Вони спостерігають за околицями. У разі появи хижаків повідомляють про це стаду, і тварини рятуються втечею.

Вороги

З природних ворогів можна назвати африканських левів. Але на великих самців ці великі кішки нападати не вирішуються. Зазвичай їх здобиччю стають телята і молоді самки. Для молодняку ​​також небезпечний леопард, гепард, гієна плямиста. На водопої загрозу представляє нільський крокодил. У хвилини небезпеки ці тварини надають допомогу один одному. Великі бики можуть переслідувати лева. Якщо вони наздоганяють хижака, то вбивають його. Що стосується людини, то врятуватися від його хижацької діяльності допомагають заповідники та охоронювані державою території.

Посилання на основну публікацію