1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Медицина
  3. Африканська вухата сова

Африканська вухата сова

Відноситься африканська вухата сова до сімейства совині і входить в рід вухаті сови. Мешкає цей птах в східних і південних районах Африки. Є ізольовані окремі популяції в Марокко і на південь від Сахари. Представники виду також живуть на Мадагаскарі. Спосіб життя в основному осілий, лише птахи, які живуть південніше Сахари, кочують з місця на місце в пошуках більш багатою кормової бази.

Їх рідний середовищем є місцевість уздовж боліт, торфовищ, а також савани і гірські луки з невисокою травою. Діапазон проживання варіюється в межах до 3 тис. Метрів над рівнем моря. Ці вухаті сови не живуть в лісових районах, на скелях і в пустелях. Вони також уникають місцевість з високою травою.

Зовнішній вигляд

Лицевий диск світло-коричневий з виразним темно-коричневим обідком і темно-жовтими цяточками. Навколо очей є темно-коричневі кола. Дзьоб чорного кольору. Вушні пучки сірого кольору і майже непомітні. Оперенье темно-коричневе. Нижня частина тулуба світліше верхньої. Лапи жовто-коричневі і покриті пір’ям. Кігті чорні. Самки більші за самців і мають більш темний окрас. Довжина тіла досягає 31-38 см. Розмах крил становить 82-99 см. Вага варіюється в межах від 220 до 480 грам. Хвіст досягає в довжину 13-18 см.

Розмноження

Період розмноження починається в кінці сезону дощів. Африканські вухаті сови утворюють моногамні пари. Гніздяться розрідженими колоніями. Гнізда влаштовують на землі під кущами або у високій траві. Дно вистилають сухими листям. У кладці налічується від 2 до 6 яєць. Найчастіше їх буває 3. Вони білі і мають розміри 40 на 35 мм.

Інкубаційний період триває 4 тижні. Яйця насиджує самка, а самець носить їжу. Вилуплюються пташенята сліпими, а очі відкривають на 7 днів. Гніздо залишають на 17-18 день після народження і ховаються в навколишньої рослинності. Починають спурхують в 30-35 днів, а повністю оперяються і стають на крило у віці 70 днів. Весь цей час батьки піклуються про пташенят.

Поведінка та живлення

Спосіб життя африканська вухата сова веде сутінковий і нічний. У похмурі дні цей птах буває активна і вдень. Поблизу гнізда агресивна. Щоб відвернути від пташенят хижака, може імітувати травму. Основний раціон харчування складається з дрібних гризунів. Якщо їх мало, то основною їжею стають дрібні птахи. З гризунів поїдаються миші, полівки, пацюки, землерийки, кажани. А з птахів в основному дрібні качки, голуби. Не гребує сова і жабами, ящірками, скорпіонами, жуками, кониками, тобто комахи теж є частиною видобутку.

Полювання здійснюється в польоті. Птах повільно летить близько від землі і швидко повертає. Побачивши жертву, падає на неї. Літаючих комах ловить в повітрі. Голос у ушастой африканської сови хрипкий і грубий. Видаються звуки нагадують квакання жаби. У даному виді налічуються 3 підвиди, що мешкають в різних регіонах Африки.

ПОДІЛИТИСЯ: