1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Література
  3. Відгук на оповідання «Уроки французького» В. Распутіна

Відгук на оповідання «Уроки французького» В. Распутіна

Серед безлічі творів, присвячених вчителям, одне з них залишається в пам’яті надовго, оскільки вражає до глибини душі. Це розповідь Валентина Распутіна «Уроки французького». Невеликий за обсягом, але дуже глибокий за змістом, він не залишає байдужим читача, висвітлюючи тонкі грані взаємин вчителя і учня.

«Уроки французького» – це не просто опис післявоєнної шкільного життя в райцентрі, це не просто нарис про невеликий період навчання самотнього і дикуватого хлопчаки з глибинки. Це історія зближення двох абсолютно різних світів, історія про людяність, про доброту і милосердя.

Будучи представниками різних соціальних верств: міста і села, вони, тим не менш, долають бар’єр відчуженості і відкриваються назустріч один одному. Вчителька французької, єдиного предмета в школі, який ніяк не освоїть головний герой, вирішує допомогти самотньому хлопчиську після того, як дізнається, що він грає на гроші, щоб мати можливість купити собі їжу. Слід зауважити, що вона не засуджує його, йдучи на поводу поверхневого судження. Вона проникає в причину подібних дій героя і ставиться до цього людяно, наважуючись взяти над ним своєрідне шефство. Частково це продиктовано самотністю самої вчительки, в душі якої ще живий дух дитячості, але жорсткі рамки правил її життя не дають можливості для її реалізації.

Головний герой, між тим, незважаючи на свій постійний голод і самотність, не позбавлений почуття власної гідності, що виявляється у відмові від допомоги Лідії Михайлівни. Його основними чеснотами є чесність, сумлінність і величезна завзятість, з якою він долає все нові і нові життєві бар’єри. Його лякає увагу вчительки до власної персони і спочатку йому болісні походи до неї додому на додаткові заняття, але в міру того, як він дізнається її ближче, Лідія Михайлівна знаходить відгук у його душі своєю щирістю, добротою і витонченої природністю. Вимушена виїхати зі школи, вона, тим не менш, назавжди залишається в серці головного героя, і спогади про неї завжди будуть гріти душу хлопчиську з глибинки.