Образ Ієшуа в романі «Майстер і Маргарита»

Зміст статті

Варіант 1

Одним з другорядних персонажів роману «Майстер і Маргарита» є Ієшуа, прообразом якого письменник представляє Ісуса Христа.

Ієшуа представлений в романі в образі звичайної людини, філософа-бродяги, що характеризується жалісливим і добрим ставленням до оточуючих. Ієшуа також, як і всі люди, відчуває біль і відчуває страх.

Письменник описує Ієшуа як джерело сили світла, який надає величезний вплив на людей і володіє здатністю лікування від недуг. Він не сприймає образи і образи, оскільки для Ієшуа вони є долею слабкої людини, а він є самодостатнього і сильного духом представника людей.

В людських вчинках і поведінці для Ієшуа все зрозуміло і легко, спілкується він з оточуючими за допомогою коротких і простих фраз, які несуть в собі глибокий філософський зміст. Переконання Ієшуа засновані на думку про загальній доброті, однак дотримуючись цієї позиції він розуміє, що не всі люди можуть бути щасливі.

Відмінними рисами Ієшуа є його неприхована чесність, відсутність брехні і кривляння душею, відважність і хоробрість, оскільки він не приймає поняття боягузтва, найстрашнішого людського пороку.

Письменник описує Ієшуа як світлого, відкритого і розумного чоловіка, на якого не можуть впливати зовнішні обставини, створивши з цього героя образ ідеально моральної людини.

Герою приємно вимовляти слова правди, і він несе в маси своє бачення мирського існування, коли, на його думку, влада у вигляді насильства над людьми буде зайвою і настане загальна рівність.

Головним достоїнством Ієшуа автор вважає його внутрішню свободу і можливість на рівних вести бесіду з різними представниками громадських верств. Сила Ієшуа полягає в тому, що він має здатність розуміти істину, бачити майбутнє і передбачати бажання, але не дивлячись на це він не прагне стати центром всесвіту.

У фіналі Ієшуа виявляється страченим, будучи відданим Іудою. Письменник змальовує цей факт з життя Ієшуа як велике горе для людства, але наголошує на тому, що смерть цього героя не є перемогою зла на добром, оскільки образ Ієшуа вічний. Описуючи момент перед смертю героя, автор зображує Ієшуа як великого божого учня, що виражає торжество життя над смертю, з гордо підняла головою приймає свою загибель, яку Ієшуа сприймає як чергову сходинку пізнання досконалості.

Варіант 2

У романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» одним із центральних персонажів є Ієшуа Га-Ноцрі. Автор приділив йому не так багато глав, але важливість цього персонажа не можна заперечувати. Через образ Ієшуа Булгаков висловлює своє ставлення до біблейськими оповіданнями про Христа. І ставить під сумнів не тільки факт його існування, але і правдивість подій, описаних в Писаннях.

Булгаков не обожнює свого персонажа. Ієшуа звичайна людина, що боїться смерті, відчуває біль. Але він, так само як і Ісус проповідує свою правду, за яку в підсумку страчений. Але якщо Ісус був убитий за свою віру і за проповідування цього, то Ієшуа був засуджений до страти через своїх слів: «влади одних людей над іншими скоро не буде – всі будуть рівні». Даний факт говорить про те, що Булгаков ставить під сумнів причини смерті Христа.

Ієшуа не вміє брехати, навіть знаючи, що скоро його стратять. Він не намагається себе виправдати, забравши свої слова назад. Чи не бачить в людях зла, вважає, що все добрі. Своєю простотою і людяністю він перевертає світогляд Понтія Пілата.

Якщо вірити Біблії, Ісус Христос міг перетворювати вино в воду і лікувати людей, використовуючи свою божественну силу. Ієшуа теж може лікувати, але він лікує своїми промовами. Він зміг вилікувати мігрень прокуратора лише поговоривши з ним. Якщо Христос з народження знав, що він месія, то Ієшуа навіть не уявляє, наскільки він сильний. Про його силу можна судити виходячи з того, що він може передбачати майбутнє, вгадувати бажання людей, бачити істину.

Га-Ноцрі має одного послідовника – Лівія Матвія. Левій пішов за ним і перейнявся його філософією, кинувши свою роботу збирача податі.

З історії ми знаємо, що у Ісуса було багато послідовників, за ним йшли натовпи. Через те що Ієшуа вміє цікаво розповідати, за ним теж йдуть юрби, але він не прагне бути центром чогось більшого. Він просто несе свою правду і добро.

Відкритість і чесність Га-Ноцрі настільки зворушили Пилата, що він захотів звільнити його. В особі Ієшуа Понтій побачив людину здатного вилікувати його від самотності і туги. Але в силу свого страху втратити керівну посаду, не наважився заступитися за арештанта. Але Ієшуа не звинувачує його, лише говорить, що страх – це слабкість.

Ієшуа духовно сильна людина. Не кожен, знаючи, що позбудеться життя, буде вести розмови з людиною віддали наказ на його вбивство. Він не тримає зла на людей, навіть на Юду, який зрадив його за три копійки.

Булгаков наділив свого героя якостями, які притаманні не всім людям. Але до яких потрібно прагнути. Свобода, розум, відкритість, чесність – це ідеал моральності в розумінні автора.

Посилання на основну публікацію