Образ і характеристика Мишкіна в романі “Ідіот”

У творі Достоєвського “Ідіот” одна з головних ідей, це шлях, який повинен пройти людина заради досягнення душевної гармонії. Автор зібрав усіх представників сучасного суспільства, відрізняються один від одного в поглядах на дійсність, проте з збігами в поглядах в деяких позитивних і негативних діях.

Мишкін виступає головним героєм твору, який повертається додому після лікування за кордоном в клініці для душевнохворих. Автор робить даного персонажа унікальною і закритою особистістю настільки, щоб ця людина здавався новим для світла. Головна ідея роману – спростувати факт того, що ідеалом людини служить щира любов до самого себе, проте виходячи з природи людини, він ніколи не зможе дійти до такої міри, так як рано чи пізно люди дають частинку себе нужденним.

Князь Мишкін задуманий як особистість, наближена до ідеалу Христа. Все це задумано з метою показати читачеві наскільки сильно відійшло від поставленого ідеалу, і провести експеримент: побачити світ з точки унікальності, порівнюючи його з ідеалами Христової проповіді. У головного героя можна помітити безліч схожості з євангельським Христом. Але у Мишкіна абсолютно немає ніякого містицизму в повсякденному житті. Він не страждав фізично заради людей і не був посланий провіденціальними силами. Його мета – не врятувати людей, які прийняли віру в Бога, а найліпша герою його часу. Мишкін шукає справжню людину в справжньому образі і допомогою принижених. У головному герої помітний Ісус Христос, так як він, немов Ісус, живе з метою якомога більше допомогти комусь, не дивлячись ні на які жертви.

В один прекрасний момент він виявляється в схожій з Ісусом ситуації: йому не довіряють і відчувають. Однак він продовжує любити людей і співчувати до них, що є справжньою гармонією чистої душі. Його можна було б назвати “Чи не від світу цього”, але він людина, з повними людськими якостями. Мишкін закохується відразу в двох дівчат. Одна з них, щоб довести свою любов до Мишкіна, біжить від нього, потрапивши під ніж – приклад, схожий з ідеологією головного героя. Внаслідок чого знову пускається у співчуття, в який раз стаючи причиною кого-небудь горя.

Мишкіна варто розцінювати як ідеал сентиментальною особистості, яка страждає і терпить заради людей.

Посилання на основну публікацію