Критика трагедія “Фауст” Гете

Ще в юності у Гете зародилася ідея з написання твору про легендарного вченого і мага Фауста. Однак щоб втілити цю ідею автор присвятив усе своє життя. Незважаючи на це, можна сказати, що трагедія «Фауст» є найвідомішою і найважливішою книгою Гете.

Спочатку була видана частина, яка називалася “Прафаусте”, в ній головний герой постає в ролі бунтаря. Згодом окремим уривком виходить “Фауст”. Властивим є уривчастість твори, про те, чіткість викладених думок. Всі розділи можна розглядати як окремі сцени.

Через кілька років друкується інша частина “Фауста”. У цій частині увага зосереджена на політиці, науці. Гете показує картину дійсності його часу. Ця частина не є легким для розуміння і розрахована на кмітливих і винахідливих читачів.

Особливо цікавий епізод “Олена”. Образ Олени Прекрасної Гете запозичив з грецької міфології. Олена є втіленням краси, тріумфом в пошуках ідеалу.

В характері Фауста чітко можна побачити всеосяжне бажання пізнати світ. Образ Фауста це не вигадка, Гете запозичив його від середньовічного вченого алхіміка. Фауст дуже розумний, з тим, він не задоволений своїми знаннями і своїм життям. Його заповітна мрія розкрити таємницю буття.

Будучи на межі, він звертається за допомогою до духів. І до нього приходить Мефістофель, пропонуючи угоду. Він розкриє таємницю буття, а Фауст віддасть йому свою душу. Фауст погоджується і відправляється в подорож, повне пригод. Зрештою, він розуміє, що справжнє щастя це допомагати іншим. Саме завдяки цьому усвідомлення, він і отримує прощення за свій вчинок.

Основною темою твору “Фауст” розповідь про героя, який пройшов шлях духовних пошуків сенсу життя. Для цього ризикує навіть власною душею. Головна проблема твору це одвічна проблема добра і зла. А людина в образі Фауста знаходиться посередині. Він хоче знайти щастя, але заради цього повинен зло. Фауст винен в трагедії улюбленої Маргарити. Зрештою, Фауст повертається на бік добра.

На початку трагедії Гете звертається до своїх рідних і близьким, які були першими слухачами і критиками його твори. Далі йде “Театральний вступ”. Він не зовсім пов’язаний з основною частиною твору, проте має важливе символічне значення. У цій частині проходить дискусія між директором театру, комічним актором і поетом. Вони обговорюють призначення мистецтва, головне питання стояло, чи повинно мистецтво задовольняти потреби натовпу або служити вищої мети.

Одним з ключових моментів є “Пролог на небі”. Саме тут відбувається зав’язка твору, Фауст повинен вибрати сторону добра або зла. Потім йде основний твір, поділений на дві частини. У першій частині увага зосереджена на тому, щоб розкрити образ головного героя і його пошуки для пізнання буття. А друга частина має відношення до античності, в ній з’являється з небуття Олена Прекрасна. І Фауст не є щасливим з нею.

Основна ідея твору в тому, що саме життя і існує завдяки одвічній боротьбі добра і зла. Ця боротьба, на думку Гете, і дає можливість людству рухатися вперед до нових відкриттів і звершень. Також, Гете вірить, що людина здатна навчитися на власних помилках, зробити певні висновки і знайти правильний шлях у житті.