Критика про твір “Мертві душі” Гоголя

Коли з-під пера молодого і талановитого автора виходить шедевр, це завжди віддається резонансом думок в сучасному літературному суспільстві. Також відбулося і з поемою М.В. Гоголя “Мертві душі”.

Думки критиків дуже сильно різнилися і були досить суперечливі. Велика частина схилялася до думки, що це кращий літературний твір свого часу. Але були і ті, хто ставив під сумнів реалізм поеми і стиль її викладу.

До першої категорії можна віднести таких літературних діячів, як журналіст Булгарін Ф.В., письменник Сенковский О.І., драматург Польовий Н.А .. Вони сходилися на думці, що поема молодого публіциста досить забавна і смішна, але на неї не варто звертати належної уваги і сприймати те, що відбувається всерйоз. Події, описані в творі, ні за що не могли б відбутися в дійсності. Це брудна вигадка і вона не має ніякого відношення до сучасного побуту селян, і негативно характеризує російський народ, як велику націю в цілому. Хоча і відзначали позитивні моменти, такі як, присутність логіки і здорового глузду в думках і ідеях автора.

До другої, переважаючою на думці категорії, відносяться – професор і декан Московського університету Шевирьов С.П., поет Аксаков К.С., драматург Котляревський Н.А .. Вони вказували на те, що твір актуально як для старого, так і для молодого покоління. Відзначали, що автор дуже барвисто підніс реальність і жорстокість сучасного життя. Причому, багато покладали великі надії на продовження поеми.

Досить суперечливо виглядала критика з боку Бєлінського В.Г .. Особисто критик не написав жодної стати про цей твір, але кілька разів мигцем згадував про поему зі співчуттям в інших джерелах. Підкреслював патріотичність автора, його обізнаність про життя простого народу, вміння в іронічній формі піднести і висміяти все дрібні негативні якості, як знатного поміщика, так і звичайного російського селянина. Він також сподівався, що автор буде писати продовження поеми, але вивчивши статті вищезазначених діячів мистецтва, змінив свою думку. Критик побачив реальну загрозу таланту Гоголя і наполегливо вживав заходів, щоб не допустити учасника зробити крок до цієї помилку. З недоліків автора Бєлінський зазначив слабкість мови викладу і перебільшений ліризм твору.

Гоголь М.В. був незадоволений критикою сучасників про своїй поемі. Автор сподівався з’ясувати, що ж не сподобалося їм в його творі, сподівався, що йому вкажуть на ті, чи інші помилки, але думки були настільки абстрактними і розпливчастими, що нічого конкретного він не зміг виокремити. Сам же він сподівався в наступних томах поеми виправити духовний образ своїх персонажів, але для цього йому потрібно було спиратися хоч на якісь дані. Тому автор не знаходив собі місця і був в постійних душевні терзання. Це стало однією з важливих причин, чому він не зміг втілити в життя задумане, написати три томи свого твору.