Критика про повість “Поєдинок” Купріна

Гостре твір письменника на знайому йому армійську тематику не пройшло непоміченим і викликало реакцію сучасної йому критики.

Н. Арський досить доброзичливо оцінив повість. На його думку, Купрін написав «Поєдинок» в чеховської манері, навчаючись у цього письменника. Арський виділяв психологізм повісті, що вилився у великій кількості переживань героїв, описаних Купріним. Хвалив критик і саму манеру написання твору, оцінюючи її як м’яку і тонку.

Лев Толстой, даючи відгук про повісті, більше уваги звернув нема на стиль автора, а тематику твору. На думку великого російського письменника, також служив в армії, Купрін достовірно виклав військове життя, але використовуючи старі засоби оповіді.

Прокоментував творіння Купріна і літературно-художній, педагогічний журнал “Освіта” в 1905 році, коли він був опублікований. Видання розглядало повість суто в соціальному ключі. Автор журнальної статті вважав, що опис армійського життя, (що займає значне місце у творі) особливої ​​цінності не представляє. Видання бачило в «Поєдинку» лише критику непривабливих сторін дійсності, викриття пороків суспільства, які необхідно ліквідувати.

Літературно-політичний журнал “Російська думка”, що стояв на ліберальних позиціях, тоді ж відгукувався подібним чином. Критику, висловлену на його сторінках, були не цікаві герої та психологічні колізії повісті. Публіцист бачив у творі хорошу агітку, яка викриває державний лад, про який він писав з неприхованою ненавистю.

А. А. Ізмайлов декількома роками пізніше в цілому добре відгукувався про повість. Критик визнавав талант Купріна, що проявився в даному творі. Ізмайлов хвалив письменника за соціальний пафос, за співчуття до головного героя твору – молодому офіцеру, яким повинен перейнятися читач. Однак він вказував і на недоліки. На його думку, композиція «Поєдинку» (як, втім, і деяких інших речей Купріна) погано опрацьована. Повість погано побудована, зокрема, не достатньо опрацьований її кінець.

В. В. Воровський в статті, присвяченій Купріну, відзначав безпосереднє знання автором повісті армійської дійсності, що дозволило йому намалювати достовірну її картину. З точки зору критика, на прикладі армії письменник зобразив скупчення недоліків, властивих суспільству в цілому. В обмеженому просторі, де представники різних соціальних верств змушені взаємодіяти один з одним в рамках жорсткої ієрархічної системи, багато видно краще. На думку Воровського, військове середовище калічить кращих, змушуючи їх деградувати або, в кращому випадку, намагатися зробити кар’єру через вступ до академії.

Воровський зазначає, що соціальний аспект і викриття дійсності не властиві Купріну. Чи не притаманне автору «Поєдинку» і просто естетичне зображення армійської дійсності. Однак критики не дорікає за це письменника, він просто констатує факт.