Критика «Мертвих душ»

Критика зустріла перший том «Мертвих душ» в цілому дуже співчутливо, розуміючи, що обговорює велике творіння літератури. Однак серед захоплених відгуків зустрічалися і негативні. Відсіч їм був даний в статтях Бєлінського, критика і поета П. Плетньова, критика, історика і теоретика літератури, поета С. Шевирьова.

Незабаром тоді ж розгорнулася полеміка між західником В. Г. Бєлінським і слов’янофілом К. С. Аксаков з приводу «Мертвих душ». К. С. Аксаков, правильно відзначив зв’язок поеми з античним епосом Гомера, сильно, однак, перебільшив її, вважаючи, що Гоголь настільки перейнявся епічним свідомістю давнину, що воскресив його і виступив безпристрасним художником. Аксаков був правий, вловивши зв’язок між епосом Гомера і «Мертвими душами». Але він не правий у тому, що не надав значення сатирі Гоголя і ліричному пафосу «Мертвих душ».

Думка Аксакова було оскаржене Бєлінським, який наполягав на сатиричному характері гоголівського листи і на новій епічній манері, притаманній сучасним романістам. Це було правильно. Однак Бєлінський зробив промах: він рішуче відкинув всякий зв’язок «Мертвих душ» з творами Гомера. А це було безпідставно, тому що саме під час роботи над поемою Гоголь заново перечитував епічні поеми Гомера і звертався до його досвіду.

Коли з’явилися критичні оцінки і розгорнулася полеміка, Гоголя не було в Росії. У червні 1842 він знову виїхав за кордон, спочатку до Німеччини, потім в улюблений їм Рим. Тут письменник працював над другим томом «Мертвих душ» і готував перше видання зібрання своїх творів, куди включив багато раніше розпочатих творів.