Ідея і критика вірша “Пророк” Пушкіна

Основна думка, закладена у вірші, передається читачеві «гласом бога»: місія Пророка Пушкіна (поета) в тому, щоб відкрити людям свій талант, дати їм відчути силу поезії. Ідея твору полягає в тому, що кожен має право знайти своє призначення, і якщо ви всю душу віддаєте улюбленій справі, можливо, і ваше завдання полягає в тому, щоб продемонструвати світу свої можливості.

Зовсім не факт, що вам з’явиться шестикрилий серафим і буде наставляти вас подібними способами, але іноді вистачить одного бажання або таланту, щоб реалізувати себе і принести користь оточуючим. Це і буде своєрідною підказкою, знаком згори. У вірші Пушкіна це може бути буквально, але головне – застосувати свої сили і таланти з користю світу. В цьому і полягає сенс «Пророка».

Висновок

Вірш великого поета Олександра Пушкіна «Пророк» містить глибокий філософський зміст: народжений поетом повинен не просто вміти заримувати рядки, але і приносити користь народу. Якщо талант людини може послужити суспільству, то, ймовірно, це призначення згори.

Як головному герою-поету з’явився посланник Бога, щоб донести йому це, так і кожна людина здатна вплинути на оточуючих своїми силами. Але в конкретно розглядуваної нами вірші акцентується увага читачів на божественне призначення творця.

Засоби художньої виразності

Велика увага при створенні вірші Пушкін приділяє лексиці. Автор – справжній професіонал своєї справи, і в якості доказів ми можемо звернути увагу на такі слова, як «пустеля» або сам «пророк». Це слова, які містять в собі не один смисловий відтінок, адже під пустелею, перш за все, ми розуміємо місце відчуження, що, до речі, теж втілено в творі. Але в той же час в пустелі герой шукає духовне усамітнення і набуває божественну сутність. А що стосується пророка, під цим словом розуміється як і сам пророк, так і поет. Тому унікальність підібраних Пушкіним слів – незаперечний доказ того, що він, як і його ліричний герой, немов був обраний понад, щоб продемонструвати оточуючим поезію.

Ще одна особливість «Пророка» – велика кількість шиплячих звуків. Однак, що стосується образотворчих засобів, тут автор знову досить гідно себе проявив. Вірш насичене метафорами, наприклад, «дієсловом пали серця» або «неба дрожу». Численні епітети, такі, як «пустеля похмура», «жало мудрия змії», надають височини твору. Пушкін збагатив «Пророка» різними стежками, так само він вдавався і до порівнянь для того, щоб яскравіше висловити ідею вірша ( «як у переляканої орлиці», «як труп»).

І, звичайно, варто звернути увагу на використані автором старослов’янізми ( «уста», «віщий»). Якщо враховувати, що Пушкін створював вірш за задумом біблійної легенди, то вся картина складається воєдино з найдрібніших і добре продуманих лексичних частин.

Критика

Вірш написаний від першої особи, головний герой є поетом, все непрозоро натякає на те, що, кажучи про призначення літератора і актуальності поезії, Пушкін має на увазі самого себе. Багато сучасників автора вирішили, що він загордився, згадуючи про божому обраності. Однак автор не ставив за мету в своєму творі вихваляти себе, а лише хотів звернути увагу поетів на лежачу на них відповідальність. І, як показує біографія і творчість Пушкіна, він не переоцінює серйозність поезії, а всього лише відноситься до неї з належною пошаною і повагою.

Незважаючи на деяке несхвалення з боку сучасників, які вважають класика зарозумілим, Пушкін тільки доводить серйозний підхід до справи всього свого життя, що, на жаль, здатний зробити не кожен поет.