Ідея і критика розповіді “Іонич”

Незважаючи на наявність декількох тим в оповіданні, в центрі уваги стоїть одне питання – про взаємовідносини людини і суспільства. Ніхто не стане сперечатися, що Старцев до кінця роману стає таким же безбарвним обивателем, як і будь-який громадянин міста. При порівнянні портрета героя, представленого на початку книги, зі способом життя і виглядом Старцева в кінці, стають очевидними зубожіння його душі і зникнення високих прагнень. Якщо раніше в його планах фігурувало покликання, що виражається в інтересі до медицини, то до фіналу стало ясно, що своє призначення Дмитро не виконав. За Чехову, саме захоплений, усвідомлений працю очищає і підносить нас, висмикуючи людей з суєти і вульгарності світу речей, побуту і рутини. Втрачаючи любов до справи всього свого життя, лінуючись і змішуючись з натовпом нікчемних роззяв, Старцев змінює своєї мрії і втрачає себе.

Автор підкреслює вульгарність героя за допомогою деталей. Підсилює також це враження наявність у Старцева двійника – кучера Пантелеймона. Доповнюючи характеристики і описи Дмитра Іонич і змін його способу життя, це допомагає створити в уяві читача закінчену картину.

Критика

Свою думку про оповідання А.П. Чехова «Іонич» висловили багато літературознавці, письменники і критики. Його досить складно узагальнити, так як воно не є однозначним. Дмитро Овсяніко- Куликівський, літературознавець і лінгвіст, який написав свій відгук одним з перших, в «Етюдах про творчість Чехова» відзначав незвичайність героя: він не протистоїть суспільству, а піддається його впливу.

На таких письменників, як Кірєєв і Солженіцин, більше враження справив епізод пояснення героїв на цвинтарі, а не основна сюжетна лінія. У зв’язку з даною сценою, на їхню думку, в оповіданні піднімається тема ставлення людини до смерті.

Зустрічаються також негативні відгуки на цей твір, в яких підкреслюється простота образів героїв, їх недостатня відкритість та деталізація. Чи не менше про це оповіданні і позитивних рецензій. Слова Р. І. Сементковского відображають їх загальну думку:

Прочитайте останні твори р Чехова, і ви жахнетеся тій картині сучасного покоління, яку він намалював з властивим йому майстерністю.