Джо Аберкромбі “Півкороля” – аналіз

Забудемо про фей, мудрих драконів і справедливості, нині настав час для пролиття крові. І чим більше буде її виливатися з людських жив, тим краще. Похмура дійсність тепер така – по праву сильного все дістається всіх здолав. Якщо у кого-то немає можливостей, значить бути йому рабом, а якщо доведе назад – ласкаво просимо в королі. Якось в одному королівстві трапилося так, що у правителя народився син з недіючої рукою. І було спокійно, поки володар не помер. Тепер боротьба почалася. Крові буде багато.

Джо Аберкромбі – творець похмурого світу. На горизонті ельфи і магія, але в оповіданні цього немає. Є кілька королівств і населяють їх люди. Закони відсутні. Правда на стороні переможців. На жаль, головний герой – він же спадкоємець трону – був надмірно м’який і ввічливий, щоб утримати в єдиній руці влада. Також йому заважало його сприйняття дійсності, ніби він народився не серед людей, а в царстві ангелів. Його буквально корёжіт від несправедливості довкола, чому він намагається протистояти. За авторським задумом доводити точку зору так і не стала королю доведеться тим, заради кого і старається.

Якщо суспільство неготове прийняти новий уклад життя, то буде тільки сміятися над потугами правителя. І вже тим більше не буде шкодувати, коли цього діяча втоплять, щоб не заважав нормальному перебігу речей. Людині відпущений занадто короткий термін, який дозволить здійснити все задумане. Прав ти хоч чотири роки, хоч шість років, а домогтися гідних результатів так і не зможеш, швидше за зруйнувавши і без того хитке становище. Припустимо, тобі знадобиться для здійснення проектів ціле століття, але до того моменту твої ідеї втратять актуальності, а ти цього не зрозумієш. Тому залишається піти в міністри, звідки зручніше керувати під личиною сірого кардинала. Так само думав і головний герой, поки його не втопили.

Ставши “невідомої звірятком”, не відбувся король був зобов’язаний бути кинутий в море. Конопатити бочку ніхто не став, втопили без зайвої мороки, щоб виглядало природніше. На тому і могла закінчитися ця історія, так як короною заволодів гідний. Джо Аберкромбі вважав інакше: йому потрібно написати мінімум три книги – так заведено у сучасних письменників. І немає нічого кращого, ніж приректи головного героя на страждання і пов’язані з ними подорожі. Сьорбнути солоної води йому доведеться достатню кількість, так відчути печалі народу особисто на собі. Ідеальний вийде з нього король – гуманний.

Звичайно, головний герой і без того гуманний понад усяку міру. Дивним чином він народився в царстві пороку і жорстокості. Втім, саме такі стають героями, йдучи проти усталених традицій. Подібні йому завжди зустрічаються в художній літературі. Чи не дозволив Джо Аберкромбі їм описаного світу деградувати до виродження. Нехай плетуться нитки інтриг – головному герою буде легше їх розплутати, обрубавши одним ударом меча. Немає необхідності вміло поводитися зі зброєю, досить послабити противника, скориставшись щасливим збігом обставин.

Сколотити групу соратників, кудись йти і боротися в ім’я рідної домівки. Хіба не класичний сюжет для фентезі? Не так важливі думки і вчинки, як важливо сам рух. Трапляються різні події, в результаті яких дійові особи стають ближче до бажаної мети. Хтось хотів розплавити кільце в вулкані, хтось бажав знайти шафа, а у Джо Аберкромбі ситуація набагато простіше – всього-то треба повернути відібране.