Айзек Азімов “Фундація” – аналіз

Азімова не можна дорікнути в мізерності літературного таланту. Він автор понад п’ятсот книг. Писав на різні теми. Виходило під його ім’ям безліч енциклопедичних книг, де автор розповідав про навколишній світ. Книги стосувалися історії, медицини і навіть богослов’я. Азімов легко пояснював своїм читачам Старий і Новий Завіт. Він же закріпився в колах письменників-фантастів, створивши самобутній світ роботів і три закони для їх існування. Він же заглядав далеко вперед, коли людство розлетиться по Всесвіту і зіллється в єдину імперію зі столицею на планеті Трантору, при цьому люди забудуть своє минуле, стираючи з пам’яті як зайву інформацію, що перевищила критичний обсяг. Азімов дивився в нескінченність. Якщо життя складеться за його сценарієм, то можна забути про вічне життя – в майбутньому обійдуться і без нас. Про планету Земля забудуть. В її існування будуть сумніватися, якщо знову ж таки хтось здогадається згадати.

Як такого циклу “Трантору” немає, можете кивати в мою сторону, якщо вас запитають про джерело інформації. Але вже з ранніх книг у Азімова простежується створення гігантського світу з центром на Трантору. Азімов не говорить про інопланетян, в його майбутньому немає місця для інших форм життя. Однак, пізніше Азімов обмовиться про дві планети-прародительки, звідки почався розвиток людства. Існуючі в однакових умовах, вони породили однакові форми життя.

Першою книгою про “Трантору” стала “Піщинка в небі”. Там головний герой потрапляє в майбутнє, де Земля входить в імперію Трантору на правах складової частини, але деякі особистості бажають повернути своїй планеті статус столиці по праву первородства. В “піщинки” Азімов частково розмальовував свій світ. Він, напевно, до ладу не знав, що в підсумку вийде. Вийшов цикл про “Трантору”.

“Заснуванню” в однойменному циклі по внутрішній хронології відведено бути третьою книгою. В кінці життя, Азімов візьметься за передісторію, написавши блискучим легким мовою, про юність професора Селдона і розвитку, вигаданої ним, науки психоистории, що базується на математиці, принципі циклічності історичних процесів і розвинених ментальних здібностях обраних людей. Для психоистории Селдон потрібна була інформація. Все життя він витратив на її збір і зведення в єдину енциклопедію, для якої знадобилася ціла планета. У далекому майбутньому обсяг інформації перевищить всі можливості. Її було зберігатимуть, її будуть знищувати просто за непотрібність. Таким постає читачеві світ майбутнього, де єдина імперія пливе за течією, досягнувши піку могутності.

Прозорливий Селдон не виключає розпаду імперії. Можливо, в майбутньому не будуть мати поняття про те, що імперії мають властивість руйнуватися. Думка про зміни лякає людей. Навіть нам зараз важко засвоїти інформацію, якщо хто передбачить загибель країни, зміна меж і повне зникнення з політичної карти. Така інформація в масштабах країни, навіть планети, знаходиться в прямій залежності від мислення однієї окремо взятої людини, повного сил – така людина не вірить в можливість власної смерті, він її боїться і займається самообманом, витягуючи миттєву вигоду з обставин. Таке перетягування ковдри супроводжує історію людства. Воно не зникне і в майбутньому.

Будь-яка імперія розвалюється. На цьому факті, при створенні історії майбутнього, базувався не тільки персонаж Азімова, за цим принципом створювалися “Зоряні війни” Джорджа Лукаса. Римська імперія досі турбує уми людей. Едуард Гіббон першим констатував факт занепаду, інші підхопили. Фантасти подивилися вперед і представили для читачів нові варіанти розвитку старих подій. Історія циклічна. Все нове – добре забуте старе.

При такому великому передмові, про саму книгу залишається сказати зовсім небагато. Це рання робота Азімова. Вона не всім сподобається. Мова поки важкий, події розвиваються стрімко – не дозволяють читачеві вловити суть того, що відбувається. Там, де Стругацькі в “Важко бути Богом” зупинилися, Азімов пішов впевненим кроком далі, не дозволяючи вирішувати проблеми світу засобами однієї тільки релігії. В історії людства бували й інші кризи. Їх теж треба встигнути описати в рамках однієї книги: криза економічна, політична, військовий. Азімов словами Селдона розробив план з виведення імперії з кризи за тисячу років, замість тридцяти тисяч років хаотичних спроб повернутися під прапор єдиної імперії. Багато поколінь зміняться. Ім’я Селдона стане легендарним і міфічним. Загляне чи Азімов в ті далекі часи нового розквіту – мені невідомо. Можливо, буде як в “Наприкінці вічності”, покоління самого далекого майбутнього поставлять бар’єр для проникнення. Щось буде, але гадати про те просто немислимо.

Не намагайтеся зрозуміти “Фундація” у відриві від інших книг Азімова. Це нічого вам не дасть. Світ Азімова великий, цікавий і вкрай правдоподібний.