1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Культурологія
  3. Вплив політеїстичних і монотеїстичних релігій

Вплив політеїстичних і монотеїстичних релігій

Вплив політеїстичних і монотеїстичних релігій на характер взаємини людини і природи
Тісний зв’язок людини первісного суспільства, так само як і людини древніх цивілізацій з природою була обумовлена ​​також і релігійними особливостями. На стадії палеоліту існувала така форма релігійних уявлень як анімізм, тобто віра в добрих і злих духів. На цьому етапі людина одухотворял природу.
Злі духи були виразниками природних сил, які приносили нещастя людині. Їх він представляв у вигляді різних чудовиськ: сторукие велетні (гекатонхейри), одноокі циклопи, медуза Горгона. Добрі духи – ті, які виручали людини, допомагали йому. Їм поклонялися, приносили жертви.
В епоху неоліту на зміну анімістичним уявленням стали виникати культи богів і богинь. Але боги, також як свого часу духи, уособлювали природні сили і явища. Зевс – небесний бог грому і блискавок, Геліос – бог сонця і сонячного світла, Посейдон – бог морів і т.д. Таким чином, політеїстичні релігії, культи яких уособлювали природні стихії, дуже міцно пов’язували людини з природою, тому він і сам вважав себе частиною природи.
Як вже зазначалося вище, в умовах древніх цивілізацій, особливо в елліністичної-римський період, потреба в розвитку ремесла і торгівлі, в будівництві кораблів змушувала людину активно впливати на природу, що нерідко викликало негативні наслідки. Це, безумовно, підривало узи, що скріплюють зв’язок людини з природою. Але тепер замість заборон і різних міфів, за допомогою яких каралася непомірна активність втручання людини в природне середовище, з’явилися філософські теорії кініків і стоїків, які закликали людину жити в злагоді з природою і не порушувати природні зв’язки.
Однак робити це ставало все важче. Тим більше, що і виникаючі монотеїстичні релігії іудаїзм і християнство ще більш видаляли людини від природи. Адже Бог, до якого іудеї і християни спрямовують усі свої помисли, на відміну від греко-римських богів і богів інших політеїстичних релігій, перебував не в природі, але поза нею, будучи сам її творцем. У 26 розділі першої книги Буття Старого Завіту говориться: «Бог створив людину за своїм образом і подобою, щоб він панував над морськими рибами, і над птаством небесним, і над худобою, і над усією землею …». Такий підхід був характерний не тільки для християнства, але й для всіх світових монотеїстичних релігій. Ототожнюючи божественне з духовним, ці релігії різко протиставляли культуру природі, вимагаючи придушення всього природного фізичного в людині на догоду його духовним релігійним прагненням, тобто духовно-культурним засадам. З цієї причини історик і філософ А. Тойнбі вважав християнство та інші світові релігії головними винуватцями екологічної кризи, що досяг свого апогею в XX ст.
Зауваження А. Тойнбі, безумовно, має силу. Политеистические релігії розглядали богів і богинь як частини природи і характеризували їх як захисників і покровителів тих чи інших частин природи. Що ж стосується монотеїстичних релігій, то в них Бог завжди був над природою, бо сам був її творцем і людини Бог створював за своїм образом і подобою, щоб бути паном над світом природи.
Разом з тим це старозавітне твердження викликало серед духовенства вже в Середні століття інше тлумачення. Це пов’язано з ім’ям видатного тлумача Старого Завіту святого Франциска Ассизького (1182-1226), засновника ордену францисканців. Він сам і його найближчі прихильники міноріти (захисники та покровителі тварин – бідних братів наших молодших) прагнули позбавити людину монаршої влади над світом і заснувати демократію всіх Божих створінь. Він стверджував, що слова Святого Письма в першому розділі книги «Буття» потрібно розуміти не буквально як «встановлення панування людини над природою», а партнерське ставлення людини до всіх божих тварин.Повернувшись як наділеного божественним розумом. Франциск дуже любив тварин і називав їх братами і сестрами нашими молодшими. Він звертався до них зі словами проповіді, переконуючи їх «любити і славити Господа». Збереглася легенда, згідно з якою Франциску вдалося за допомогою такої проповіді приручити хижого і страшного вовка. Франциск любив природу і радісно, ​​довірливо (всім почуттям) віддавався насолоді нею. У числі хвалебних гімнів, що утворюють францисканську поезію, знаходиться «Гімн сонцю», приписуваний Франциску, в якому він оспівує красу і принадність навколишнього світу. Він захоплювався «Яскравим сонцем, сяйвом зірок, теплим вітерцем, дзюрчанням прозорих вод і материнськими дарами землі, прикрашеної зеленої муравою, яскравими квітами і плодами» .36Среді православних святих за своїми поглядами та ідеям, найбільш близьким до Франциску Ассизькому є батюшка Серафим Саровський, також з любов’ю ставився до тварин і приручити ведмедя. Сучасними послідовниками Франциска Ассизького є захисники природи, прихильники всесвітньої організації «Зелений світ» (Green Peace), борці проти винищення тварин.

ПОДІЛИТИСЯ: