Виникнення ісламу

До VII ст. належить виникнення світу ісламу. У Середні століття він включив в себе багато країн і народів Азії, Африки, Європи. Ісламський світ став змагатися з західно і східно світами.
Виник іслам – наймолодша з світових релігій – на Аравійському півострові. Що жили тут арабські племена здавна були учасниками подій історії Близького Сходу. Арабська кіннота не раз турбувала межі Римської імперії, Візантії, Ірану. Більшість арабів були кочівниками-бедуїнами, розводять у пустелі з чахлою рослинністю коней, верблюдів, овець. Але серед арабів були і жителі міст, найбільші з яких виникли на шляху торговельних караванів. За ним купці провозили товари з глибин Азії на Захід. Найбагатшими арабськими містами були Мекка і Ясриб.
Разом з купецькими караванами в Аравію з інших країн проникали філософські та релігійні ідеї. Араби були добре знайомі зі священними книгами іудеїв і християн. Серед жителів аравійських міст було чимало прихильників цих релігій. Однак більшість арабів залишалися язичниками, кожне плем’я мало свого бога-покровителя. Головним святилищем усіх арабських племен була знаходилася в Мецці Кааба – будівля кубічної форми, покрите з усіх боків чорним шовком, в один з кутів якого вмуровано священний чорний камінь, що впав з неба (імовірно, метеорит). Всередині і навколо святилища араби-язичники поставили 360 ідолів. Ключами від Кааби володіло жило в Мецці плем’я курейш.
Людиною, які кинули виклик арабському язичництва, засновником нової релігії став представник цього племені Мухаммед. З дитинства він пас верблюдів, відправляв у далекі краї торгові каравани. Життя Мухаммеда змінилася в 40 років, коли його стали відвідувати бачення: архангел Джибрил (Гавриїл) змусив читати небесний сувій. З одкровеннями, які Мухаммед, як вірять мусульмани, отримав від Всевишнього – Аллаха, він звернувся до своїх одноплемінників. Пізніше, вже після смерті пророка, його близькі друзі і соратники по пам’яті відновили і записали слова Мухаммеда. Так виникла священна книга мусульман – Коран (арабською – читання) – основне джерело ісламського віровчення. Правовірні мусульмани вважають його «нествореним предвічним словом Божим», одкровенням, яке Аллах продиктував Мухаммеду, який виступав в якості посередника між Богом і людьми.

Повіривши в проповідь пророка стали називатися мусульманами, тобто «вручив себе Богу», а сама заснована Мухаммедом релігія – ісламом («покірність Богу»). Мухаммед говорив про себе тільки як про останньому пророку («печатки пророків»), який був посланий Богом для напоумлення людей. Серед своїх попередників він називав Мусу (Мойсея), Юсуфа (Йосипа), Псові (Ісуса). Спочатку Мухаммед і його прихильники чекали підтримки від іудейської та християнської громад, що існували в аравійських містах. Однак і іудеї, і християни бачили в ісламі тільки чергове єретичне рух і залишалися глухі до закликів пророка.
Віровчення ісламу спирається на «п’ять стовпів». Всі мусульмани повинні вірити в єдиного бога – Аллаха і в пророчу місію Мухаммеда. Ісламський «символ віри» виражається словами «немає Бога, крім Аллаха, і Мухаммед – пророк його». Для мусульманина обов’язкове п’ятикратна щоденна молитва (намаз) і п’ятнична молитва в мечеті. Всі мусульмани повинні дотримуватися посту в священний місяць Рамадан і хоча б раз у житті здійснити паломництво в Мекку – хадж. Ці обов’язки доповнюються боргом у разі необхідності брати участь у священній війні за віру – джихаді.
Мусульмани вірять, що все в світі підпорядковане і кориться Аллаху; ніщо не може здійснитися без його волі і його знання про це. По відношенню до людей він милостивий, милосердний і всепрощающ. Люди ж повинні, усвідомлюючи могутність і велич Аллаха, повністю підпорядковувати себе йому, бути покірними Аллаху, у всьому довірятися і покладатися на його волю і милість. Велике місце в Корані займають розповіді про відплату Аллаха людям за їхні добрі і гріховні вчинки. Аллах виступає і як суддя людства. Після смерті кожна людина потрапить в пекло чи рай, залежно від його земних діянь.

Посилання на основну публікацію