Ісус Навин

Ісус Навин – видатний єврейський полководець, наступник Мойсея.

Він був перед єврейським народом під час завоювання Ханаана. Ісуса Навина присвячена окрема книга в біблійному каноні.

У латинській Біблії його ім’я пишеться інакше, ніж ім’я Ісуса Христа: Iosue (Ісус Христос – Iesus), таке написання було успадковано потім католиками і протестантами.

У православ’ї обидва пророка іменуються однаковим ім’ям – Ісус, тому для полководця прийнято додавати епітет Навин (або «син Навин»), щоб відрізнити його від Христа. У православній церкві Ісус Навин шанується як святий у лику праведних.

біографія

Ісус Навин був нащадком Єфрема, сина Йосифа. Ім’я Навин він успадкував від батька, і в перекладі воно означає «правитель». Спочатку він носив ім’я Осія (Хошеа), але Мойсей перейменував його і дав то ім’я, під яким він відомий тепер.

Коли євреї опинилися в пустелі, Ісус Навин виступив в якості полководця, повівши народ на битву з амаликитянами. Після цього він невідступно слідував за Мойсеєм і був його головним помічником, а після його смерті став повноправним главою над євреями.

Біблійний текст розповідає, що після того, як Мойсей помер, Ісуса Навина нібито з’явився бог і пообіцяв, що надалі він буде здобувати перемоги над навколишніми народами і завоює їх землі.

падіння Єрихона

Найвідомішим військовим подвигом Ісуса Навина є взяття Єрихону. При цьому євреї під його проводом оточили місто і ходили навколо нього, граючи на трубах; в цей час жерці обносили навколо міських стін «ковчег заповіту».

Після цього Ісус наказав усьому війську одночасно голосно крикнути, і тоді стіни Єрихону разом звалилися. Ісус велів знищити все населення міста, включаючи немовлят, рабів і худобу. В живих залишили лише повію Рахав, яка перед цим прихистила у себе єврейських розвідників. Сам місто євреї повністю спалили.

подальші битви

Після цього євреї вступили в «землю обітовану». Тут Ісус провів серію успішних боїв з ханаанськими племенами, які виходили проти нього іноді справжніми коаліціями. Проти євреїв об’єдналися навіть п’ять царів, проте вони не встояли перед армією Ісуса.

Борючись із ними, Ісус використовував якісь магічні прийоми:

  • Коли вороги відступили в гори, на них зверху посипався град каменів, від яких вони гинули в незліченних кількостях;
  • Ісусу вдалося нібито зупинити на небі сонце і місяць, щоб утворилася нічна темрява перешкодила ворогам відступити на безпечну відстань.

Куди б не ступили євреї, скрізь їм супроводив успіх. З підкореним населенням вони розправлялися дуже жорстоко і нелюдяно, винищуючи його дочиста і спалюючи міста. Після того, як «обітована земля» була зайнята і поділена, Ісус Навин мирно помер і був похований на Єфремової горе.

Перед смертю він заповідав євреям «боятися бога» і відкинути тих богів, яким вони молилися до сих пір. Отже, навіть його попередник Мойсей не зміг змусити євреїв остаточно відвернутися від старих семітських богів і підкоритися новому «єдиному Богу», знання про який він приніс з Єгипту.

Ісус Навин на «прапора Єрмака»

Зображення Ісуса Навина присутній на одному з прапорів, приписуваних Єрмаку – російському козакові, підкорювачу Сибіру. Це прапор зберігається в кремлівській Палаті зброї.

Посилання на основну публікацію