Змії-землекопи

До земляним зміям відносять кілька сімейств: сліпозмійки (або слепуни), вузькороті змії, валькуваті змії і щитохвості змії. Деякі вчені досі оскаржують класифікацію слепозмеек, відносячи їх до безногі ящірки, до яких ці незвичайні тварини та були зараховані відразу ж після свого відкриття.
Сімейство слепунов об’єднує 5 пологів і більше 170 видів. Найбільш обширним є рід Typhlops, широко поширений в тропічних і субтропічних областях всіх континентів, а чотири інших роду представлені невеликим числом видів, що живуть у Центральній і Південній Америці.
Пристосувавшись до підземного житлу, слепозмейки придбали ряд відмінних рис, які забезпечують проживання в незвичайних умовах. Мало того, наземне існування стало для них практично неможливим і навіть десятиминутное перебування на сонці призводить до загибелі.
Слепозмейки невеликі за розмірами – від 10 до 80 см, мають тонке червоподібне тіло, покрите дрібними однаковими лусочками, і підсліпуваті очиці у вигляді точок, які ледь просвічують, прикриті очним щитком. На кінці короткого хвоста розташований гострий шипик, за допомогою якого тварина просуває себе в товщі грунту. Забезпечуючи зміцнення живий роющей конструкції, кістки черепа щільно з’єднані один з одним, а шкірні щитки передній частині уплощенной голови масивні і великі. На верхньощелепної кістки є спрямовані назад зуби, а на нижній щелепі, як правило, зубів немає.
У звичайної слепозмейки (Typholops vermicularis) – єдиного представника слепунов в південно-європейської фауні – забарвлення тіла від рожевого до темно-червоною, що створюється поєднанням кольору шкірних пігментів і просвічують кровоносних судин. Загалом, таку незвичайну маленьку рептилію можна запросто сплутати з великим дощовим хробаком. Ареал розповсюдження звичайної слепозмейки досить широкий, захоплюючи Південну Європу, Закавказзя, Малу і Середню Азію, а також Нижній Єгипет. У цих теплих країнах її можна зустріти повсюдно: на баштанах під час збору кавунів, під корінням у виноградних лоз, в сухій землі на кам’янистих гірських схилах, в дернової підстилці заростей ялівцю і в грунті фісташкового рідколісся. Полює звичайна слепозмейка на мурах, збираючи їх у тріщинах грунту або забираючись в мурашники, де поїдає дорослих комах, а також лялечок і личинок. У холодну пору року змія йде в глибокі шари грунту, а пробуджується в квітні-травні. Під час весняних шлюбних ігор самець стискає самку в міцних обіймах, кілька разів щільно обкручіваясь навколо задньої частини її тіла, а в кінці літа в кладці з’являються від 2 до 8 яєць довжиною 2-2,5 см.
Линька у слепозмеек відбувається своєрідно. Відшарувалися епітелій починає сповзати нема з голови, як у більшості змій, а з хвоста, розтягуючись і відриваючись у вигляді більш-менш довгих трубочок. При цьому виповзок НЕ вивертається навиворіт, що спостерігається зазвичай у представників всього зміїного роду.
У слепозмеек зважаючи на їх скритного способу життя небагато ворогів. Лише зрідка їх поїдають лисиці і пернаті хижаки. Для людини слепозмейки абсолютно не небезпечні. В руках вони ніколи не намагаються вкусити, лише піднімають свою крихітну голівку з очками-точками і висовують роздвоєний язик. В якості пасивного захисту ці тварини виділяють специфічний запах, але іноді доводиться чути розповіді про наявність «коле отруйного жала» на кінці хвоста цих створінь. Насправді ж, намагаючись вислизнути на свободу, нешкідлива «змійка-черв’ячок» лише впирається в долоні своїм товстим хвостом з гострим риє шипиком, що створює ілюзію навмисного укусу. Будучи спійманими, слепозмейки добре пристосовуються до життя в тераріумі, вимагаючи достатньої вологості повітря і звичної їжі – мурах і їх личинок.
Брамінскій слепун (Т. braminus) поширений в Південній Америці, на Мадагаскарі і багатьох островах Індійського і Тихого океанів. Його називають «горшочной змією» за мініатюрні розміри (10-12 см), що дозволяють з комфортом проживати в середньому за розміром квітковому горщику. Спочатку ці змійки мешкали в Індії, Південно-Східної Азії і на Цейлоні, але, запримітивши поставлений біля будинку горщик з яким-небудь рослиною, часто забиралися в нього. Можливо, їх приваблювала пухка удобрена грунт, але саме з квітами в горщиках крихітні слепуни були завезені на Гаваї і в Мексику.
Найбільшим представником сімейства є Т. humbo, що досягає в довжину 80 см і проживає в Тропічній Африці, а найменшим – 10-сантиметровий Т. reuteri, що мешкає на острові Носи-Бе біля Мадагаскару. Слепун Т. diardi, поширений в Південно-Східній Азії, цікавий тим, що, на відміну від інших видів, що не відкладає яєць, а приносить від 3 до 14 живих дитинчат.
Короткий, косо зрізаний хвіст, «озброєний» на кінці плоским щитком з гострими лусочками, є у представників сімейства щитохвостие змій і використовується у вигляді упору для пробуравліванія нір у ґрунті. Крім того, припускають, що деякі види можуть застосовувати свій хвостовий щиток для закупорювання вхідного отвору в нору. Проривання підземного ходу проводиться натисненням голови з подальшими бічними рухами голови і шиї, які розширюють прохід. У зв’язку з таким способом риття в області шиї є помітне потовщення, утворене добре розвиненими шийними м’язами, черепні кістки міцно зрощені між собою, а загострений кінчик морди покритий міцним роговим шаром, що витримує велике навантаження при щоденних «земляних роботах». Форма тіла щитохвостие змій циліндрична, голова маленька, конусоподібна, очі із круглою зіницею слабо розвинені і покриті великим прозорим щитком. Забарвлення представників сімейства або складається з яскравих контрастних кольорів – чорного, червоного, жовтого, або чисто чорна, але при цьому луска відливає сильним металевим блиском.
Щитохвостие змії населяють передгірні і гірські ліси Індії та Цейлону, зариваючись у вологу лісову грунт на метрову глибину або повзаючи під камінням в пошуках їжі: дощових черв’яків і інших безхребетних. Будучи спійманими, щітохвосткі навіть не намагаються втекти, а лише обкручуються навколо пальців і надовго застигають в цьому положенні.
Валькуваті змії ведуть полуроющій спосіб життя. У них циліндричне тіло, покрите дуже дрібною округлої лускою, голова не відділяється від тулуба шийним перехопленням, короткий і тупий хвіст, невеликі, але добре розвинені очі і маленький рот, не здатний, як і у інших земляних змій, до розтягування і поглинанню великої здобичі . Це обумовлено тим, що кістки черепа міцно зрощені між собою і єдина розтяжна зв’язка є між двома половинками нижньої щелепи. Тільки червона циліндрична змія (Cylinrophis rufus), що живе в Південно-Східній Азії і на Великих Зондських островах, харчується земляними хробаками, слепозмейки, а також безногими земноводними – червяг, тому здатна заковтувати вузьку, але довгу жертву, часом перевищує довжину власного тіла. Загальна буро-чорне забарвлення тулуба доповняться червоним шийним півкільцем і яскраво-червоним забарвленням нижньої сторони хвоста, що використовується тваринам як ефектна візуального захисту.
Будучи переляканою, циліндрична змія притискає голову до землі, сильно уплощает тулуб і хвіст, розводячи в сторони ребра, і піднімає задній кінець тіла, зігнувши його і повернувши до супротивника яскраво-червону мітку. В одних випадках хвіст лише злегка зігнутий, а в інших – закручений в кілька кілець і піднятий вгору у вигляді коралово-червоного кола. Цим прийомом увагу хижака відволікається від найбільш важливою і вразливою частини тіла – голови. Місцеві жителі називають цю рептилію «змією з двома головами». Валькуваті змії проробляють ходи в м’якому грунті, обстежують чужі нори, лазять під корінням і стовбурами дерев, що впали. Подібно представникам сімейства ложноногих, у них збереглися рудименти тазового пояса і задніх кінцівок; останні мають вигляд маленьких кігтиків з боків анального отвору.
Деякі представники роду удавів теж непогано освоїли «нижній світ». Наприклад, піщаний удав (Eryx miliaris), що живе в пустелях Середньої Азії, уникає повзати по розпеченому піску під висушують сонцем. Обстежуючи нори на своєму мисливському ділянці, він не поспішаючи заповзає в них, але, не знайшовши видобутку, заривається в товщу піску і «пливе» в декількох сантиметрах під його поверхнею. Спостерігач може виявити змійку лише по звивистому сліду, що складається з двох валиків з невеликим поглибленням в центрі. Уважно придивившись, можна помітити трохи висунуті на поверхню очі й ніздрі змії, напівзасипані піском. Світла жовто-бура забарвлення тіла з розмитими коричневими плямами вельми підходить для подібної «маскування».
Здобич, що опинилася в межах досяжності, удавчик блискавично схоплює своїми міцними щелепами і в частку секунди, як би «вибухаючи» з товщі піску, обхоплює жертву двома-трьома кільцями сильного м’язистого тіла. Їжею удавчик служать як денні, так і нічні тварини: ящірки (агами, круглоголовки, ящурки, гекони), гризуни (хом’яки, миші, піщанки, тушканчики) і дрібні птахи (плиски, горобці). Під час полювання ця змія не тільки вистежує і підстерігає здобич, але також знаходить у товщі піску ящірок, що зарилися на відпочинок, або застає зненацька гризунів в їх власних норах. А в період весняного і осіннього перельоту піщаний удав нерідко вдається схопити і птахів, що бігають по піску.
Хоча цей «пустельник» і ховати в пісок, але часто сам стає жертвою шулік, воронів, пустельних їжаків і варанів. Змієлови знають, що, вивернувшись з рук мускульним зусиллям тіла, ця змія зникає буквально на очах, блискавично «вгвинчуючись» в пісок. Великі (близько 80 см) особини часом поводяться дуже агресивно, сворачиваясь кільцем і різко кидаючись на людину, з явним наміром вчепитися зубами в ногу. При цьому дрібні зуби так міцно застряють в одязі, що удавчик насилу звільняється, широко роззявляючи пащу, але через мить знову атакує і люто вцепляется в супротивника.

Посилання на основну публікацію